Lego – nu doar o jucarie distractiva

Pentru copii, imaginatia este cel mai mare atu. Astfel, o cutie de carton poate deveni o casa, bulgarii de zapada sunt considerati munitie in razboi, iar copacii ajung sa fie turnuri ce trebuie cucerite.

Astfel, ajungem sa vorbim despre jucariile Lego: caramizile mici, de plastic, care, de aproape 100 de ani, au incurajat creativitatea celor mici.

Scurt istoric
Inainte sa se numeasca Lego, chiar inainte sa fie o companie de jucarii, intreprinderea a luat fiinta in 1916, in Billund, Danemarca, sub forma unui atelier de tamplarie.

Condusa de Ole Kirk Christiansen, fabrica a inceput sa produca jucarii abia in 1932, dupa ce dulgheria s-a dovedit a fi falimentara.

La inceput, atelierul producea jucarii de lemn, cum ar fi camioane, yoyo-uri sau animale pe roti. Din pricina Marii Depresii, Christiansen nu primea mereu bani pentru obiectele create, astfel incat, uneori, era nevoit sa le schimbe pe mancare.

Abia in 1947 compania incepe sa produca jucarii din plastic. Prima de acest fel a fost un camion care putea fi demontat si asamblat din nou. Micile caramizi din plastic pe care le stim si astazi au fost create in 1949, iar in 1958 a fost definitivat sistemul prin care acestea se prindeau intre ele.

Numele companiei este o abreviere a expresiei daneze „leg godt”, care inseamna „joaca bine”. Mai tarziu, s-a descoperit ca denumirea „lego” poate fi tradusa din limba latina ca „eu asamblez”.

Lego si dezvoltarea copiilor

Compania Lego a ajuns sa produca numeroase ansambluri tematice. Exista seturi atat pentru baieti, cat si pentru fete; seturi menite sa devina trenuri, castele, scene din Vestul Salbatic etc.

Totusi, toate aceste serii au ceva in comun: au la baza mici caramizi colorate. Asadar, desi fiecare set le sugereaza celor mici ce ar putea construi, fiecare copil poate sa isi testeze creativitatea, construind ce doreste, fara posibilitatea de a gresi.

Fara sa fie constransi de reguli, cei mici au sansa de a-si da frau liber imaginatiei. De la vapoare la roboti, de la simple case pana la cladiri complexe, copilul ajunge sa materializeze lumea imaginata. Si totul incepe de la mici caramizi colorate ce se conecteaza intre ele.

Jucariile unde cei mici trebuie sa porneasca aproape de la zero amplifica gandirea logica a copiilor. De asemenea, ajunge sa fie dezvoltata si gandirea spatiala: un robot nu mai este un simplu desen pe hartie, ci acum poate fi construit intr-o forma tridimensionala.

Cum ne jucam cu Lego

Jucariile Lego sunt mai mult gandite pentru timpul petrecut in casa. Pentru ca sunt foarte mici, caramizile dintr-un set pot fi pierdute. Asa ca toate piesele ar trebui sa fie tinute in aceeasi cutie, iar jocul sa se desfasoare in interior.

O idee de stimulare a copilului si (de ce nu?) o sansa educativa ar fi sa il ajutati pe cel mic sa construiasca un monument cunoscut, cum ar fi Turnul Eiffel sau o piramida. Asadar, va incepe de la constructii monocromatice sa invete formele geometrice si sa le foloseasca in avantajul sau.

De asemenea, Lego nu este doar o activitate pentru copii. Atat cei mici, cat si adultii se pot distra si pot invata. Lego a depasit barierele impuse jucariilor traditionale si a intrat si in alte domenii, cum ar fi arta. Aici, nu mai vorbim doar de un mod amuzant de a petrece timpul liber, ci chiar de un stil de viata, o cale de a invata ceva nou si de a crea.

Multi artisti au inceput sa lucreze cu micile caramizi colorate. Uneori, acestia reproduc, la o scara mai mica, statui sau monumente cunoscute, iar alteori aleg sa creeze opere originale. De exemplu, un artist care a ales sa mearga in ambele directii este Nathan Sawaya . Desi a construit si reproduceri precum Muntele Rushmore, Sawaya are si lucrari proprii, precum cea intitulata Reflection, care depicteaza un barbat ce se priveste in oglinda; intreaga sculptura este din caramizi de plastic: barbatul, oglinda si reflexia sa.

Pe langa constructii, adultii se mai joaca si producand filme. Pe langa clasicele piese, seturile de Lego au si omuleti, pentru crearea unor scene cat mai veridice. Amatori ai acestor jucarii produc animatii stop-cadru, iar unele dintre ele devin chiar celebre. Cel mai cunoscut exemplu este videoclipul cantecului Fell in Love with a Girl, melodie a trupei The White Stripes.

Daca tot am vorbit despre amuzament pentru toata familia, nu pot sa va las fara sa mentionez si parcul de distractii Legoland. Atractia principala a acestui gen de parc consta in scenele in miniatura construite din caramizi Lego. Fie ca este vorba despre o faleza venetiana, fie ca sunt prezentati dinozauri, Legoland arata ce poti construi si inventa atunci cand nu ai decat niste piese colorate la indemana.

Deocamdata, Legoland nu a ajuns inca si in Romania, dar sunt deschise parcuri in California, Florida, Germania, Marea Britanie si, bineinteles, in oraselul Billund, din Danemarca.

Din joaca invatam si, uneori, ajungem sa ne formam si un hobby. Va invit sa imi trimiteti si voi idei noi de constructii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Un comentariu la „Lego – nu doar o jucarie distractiva”

  1. Dupa parerea mea Lego nu mai este cam deloc ceea ce a fost la inceputuri, daca pot spune asa.
    Din ce in ce mai multe piese de forme diverse iau locul „caramidutelor”.
    Imaginatia nu mai este aproape deloc stimulata. Indeminarea, da, dar foarte multe alte jocuri ofera aceasta.
    Deci sint cumva dezamagit de noua linie pe care au apucat-o de citiva ani incoace.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s