Copilul spune NU la orice? Exista solutii!

Copilul spune NU la orice? Exista solutii!

Refuzurile copilului pot incepe chiar de la varsta de 1 anisor. Daca nu stii ce sa faci cand copilul spune nu la orice sau nu iti dai seama de ce face asta, te ajutam noi cu raspunsurile, la Parinti de Pici.

Sunt mai multe motive pentru care prichindelul tau incepe sa se opuna la tot ce ii propui. De regula, prima perioada a lui NU incepe cam de la varsta de 1-2 ani, cand puiul tau descopera ca are o vointa proprie si vrea sa o testeze. De multe ori, incapatanarea sa nu are nimic de a face cu ce ii oferi tu, ci este, pur si simplu, un alt mod de a experimenta lumea din jur.

Alt motiv pentru care copilul spune nu constant este pentru ca cel mic te imita. Poate ca te-a auzit de multe ori spunand NU si incearca si el aceasta „formula magica”.

Oricare ar fi motivul, daca te intrebi cum sa il convingi sa accepte ce ii oferi, iata ce sfaturi a gasit mamica Georgiana, la Parinti de Pici.

Ce sa faci cand copilul spune nu

In primul rand, incearca, pe cat posibil, sa fii un exemplu pozitiv pentru piciul tau. Cand nu esti de acord cu ceva, inlocuieste afirmatiile negative cu unele pozitive. De exemplu, in loc sa spui „nu vreau asta”, ai putea spune „mi-as dori altceva”.

Apoi, ofera-i copilului alternative la orice ii propui; doua sau trei sunt suficiente. Astfel, ii lasi lui libertatea (ingradita) de decizie, iar el va simti ca detine un control. „Poti chiar sa-i oferi variante absurd de amuzante, apeland astfel la simtul umorului, ca sa detensionezi situatia si sa-l faci pe copil sa-l lase pe Nu din brate, macar pentru cateva clipe”, sugereaza Georgiana.

Iar in situatiile in care nu ai timp pentru refuzurile celui mic sau nu exista optiunea de NU, impune-ti punctul de vedere ferm, dar cu blandete.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s