Ce se ascunde in spatele fricii?

Fricile vin in forme si intensitati din cele mai diverse si iti bruiaza existenta. Ce se ascunde in spatele temerilor? Iata mai departe o cale eficienta pentru a te elibera de frica.

Exista frici care te protejeaza, te ajuta sa ramai teafar(a) si nevatamat(a). Acestea sunt fricile care apar in fata unui pericol real. De exemplu, frica declansata de masina care vine cu viteza spre tine.

Sunt insa si frici care iti aduc mai mult rau decat bine, care te impiedica sa fii liber in alegerile tale de viata. De exemplu frica de a vorbi in public, frica de apa, frica de examen, frica de caini.

Care sunt efectele fricii in viata ta?

De obicei, pentru ca e neplacut sa simti frica, faci tot felul de lucruri pentru a evita sa o simti. In felul acesta, ai toata atentia indreptata spre frica si astfel o alimentezi tot timpul; aminteste-ti de expresia „de ce ti-e frica nu scapi”.

Te invit sa te gandesti care sunt fricile tale si care care sunt efectele lor in viata ta?

Jacques Salome spune ca „de cele mai multe ori, frica este un parazit care blocheaza energiile”. Cand apare frica, vei ramane blocat(a) sau iti vei folosi energia pentru a fugi de obiectul fricii(in exemplele noastre, de public, apa, examene, caini), lipsindu-te de aceasta energie pentru a tebucura de viata, de a alege ceea ce iti doresti cu adevarat.

Continuand exemplul nostru, cand iti este frica de a vorbi in public, te privezi de bucuria de a impartasi si a fi recunoscut pentru experienta si valoarea ta.

Cand iti este frica de apa, te privezi de a avea o vacanta superba, de a putea sa te bucuri de senzatia si privelistea extraordinara a lumii subacvatice, de toate beneficiile de purificare si vindecare ale apei.

Cum te poti elibera de fricile tale ?

Prima modalitate pe care ti-o ofer este conceptul de baza al Metodei ESPERE®:

“In spatele oricarei frici se ascunde o dorinta.”

Cum functioneaza practic:

1. Recunosti aceasta frica, ea exista in interiorul tau in anumite situatii de viata.

Daca iti este frica de a vorbi in public (am luat acest exemplu pentru ca este una dintre cele mai des intalnite frici, conform studiilor de specialitate)

2. Te diferentiezi pe tine ca persoana de frica ta; chiar daca uneori o frica te copleseste, ocupa tot spatiul tau interior, totusi tu esti diferit(a) de aceasta. Pentru a face aceasta diferenta mai evidenta, alege un obiect care sa reprezinte frica ta.

Acest proces de simbolizare este unul foarte important si foarte personal.

Frica de a vorbi in public poate sa arate pentru cineva ca o caracatita, pentru altcineva ca un capsator.

3. Asculti dorinta din spatele fricii:

In spatele fricii, ca un revers al medaliei, se ascunde, de fapt, o dorinta. Aceasta dorinta reprezinte ceea ce vrei tu sa se intample de fapt, in situatia respectiva.

Ce se ascunde in spatele fricii de a vorbi in public? Dorinta de a vorbi bine in public.

Pentru frica de examene, dorinta este aceea ce a promova examenul, sau de a-l promova cu o anumita nota.

4. Ii faci loc dorintei in viata ta, prin simboluri; alege un obiect care sa reprezinte dorinta ta.

De exemplu, pentru dorinta de a vorbi bine in public, obiectul poate fi pentru cineva o stea, pentru altcineva poate fi un marker.

5. Lipeste cele doua simboluri spate in spate, frica si dorinta. Vizualizezi astfel dinamica a fricii care ascunde o dorinta.

In exemplul nostru, lipesti caracatita spate in spate cu markerul sau capsatorul cu steaua.

6. Aseaza de fiecare data cele doua obiecte astfel incat dorinta sa fie in fata, in directia in care mergi, pentru a vizualiza faptul ca mergi cu dorinta ta in fata. Avand grija sa asezi obiectele mereu cu dorinta in fata, tu vei aduce energie si resurse inspre ea. Astfel, nu vei mai hrani cu energia ta frica si aceasta va ajunge sa „se usuce ca o stafida”.

Frica de a vorbi in public te face sa eviti orice situatie de acest gen, in timp ce dorinta de a vorbi bine in public este pozitiva, se centreaza pe un rezultat pe care il astepti, acela de a te vedea vorbind bine in public si se poate concretiza intr-un plan de realizarea al acestei dorinte.

7. Atunci cand simti frica din nou inseamna ca aceasta s-a asezat din nou in fata dorintei; ia obiectele care simbolizeaza frica si dorinta ta si aseaza-le astfel incat frica sa fie in fata din nou si spune-i:

“Am hotarit sa inaintez in viata cu dorinta mea de a… (numele dorintei tale) in fata.”

Dupa ce ai spus aceste cuvinte iti propun sa faci si gestul simbolic de a invirti obiectele, astfel incat dorinta sa revina la pozitia ei, adica in fata.

Ce zici, accepti provocarea? Spor la eliberare de frici! Pentru tine cum arata frica ta? Cum arata dorinta ta?

Pentru a intelege mai multe despre acest subiect, iti poti inscrie copilul la cursul Frici si Dorinte, din Atelierele Itsy Bitsy.

Autor articol: Cati Calin, trainer şi consultant în comunicare relaţională la Centrul AmaneSer

sursa foto: AmaneSer.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s