Verdeturi de primavara pe care sa le incluzi in alimentatie

Primavara, pietele si magazinele sunt pline de verdeturi proaspete, ce se gasesc doar in aceasta perioada a anului. Aceste verdeturi au o sumedenie de beneficii pentru organism si este bine sa stii cateva dintre proprietatile lor.

Pe langa faptul ca sunt ieftine si usor de preparat in salate, verdeturile precum usturoiul verde, untisorul sau leurda sunt considerate adevarate izvoare de sanatate – contin extrem de multe vitamine si minerale.

4 verdeturi de primavara pentru o dieta sanatoasa

Pe langa marar, patrunjel si leustean, care se gasesc cam pe tot parcursul anului (intr-o forma sau alta), iata cateva verdeturi „primavaratice”, mai putin cunoscute, si avantajele pe care ni le aduc:

Urzica

In mod normal, urzicile se gasesc in lunile aprilie-iunie si este indicat sa le consumi mai degraba proaspete decat uscate, pentru a-si pastra substantele nutritive si vitaminele in totalitate.

In urzica vei gasi saruri minerale (calciu, magneziu, fier), acid folic (previne cancerul), aminoacizi si vitamine (A, B2, C, K).

Inainte de a le manca, este bine sa le cureti cu grija si sa le fierbi cat mai bine. Le poti face piure si, cu putin usturoi, vor fi delicioase.

Papadia

Cura cu papadie ajuta la protejarea ficatului. Frunzele de papadie contin, printre alte elemente, vitamina D. De aceea, aceasta planta este recomandata pentru o cura de primavara.

In timp ce frunzele pot fi puse in salata, floarea macinata poate fi macinata (si pusa in ciorbe) sau chiar prajita. Iar radacina uscata, poate fi preparata intr-un decoct.

Leurda

Numita si „usturoiul-ursului” sau „usturoi salbatic” pentru aroma sa, leurda este folosita in supe, ciorbe si salate. Este important sa fie culeasa inainte de a inflori pentru a-si pastra toate proprietatile.

Planta contine vitaminele A si C, sulf, calciu, fier si adenozina (substanta ce reduce colesterolul).

Untisorul

Se obisnuieste ca, in Saptamana Luminata (prima de dupa Paste), friptura de miel sa fie asezonata cu untisor. De aceea, in popor, aceasta planta poarta si denumirea de „salata mielului”.

Frunzele de untisor te ajuta sa elimini toxinele din sange si din ficat, au efecte antianemice, imunizeaza si revigoreaza organismul.

Stii vreo reteta buna cu verdeturi de primavara? Spune-ne si noua!

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s