Cum tinem raceala departe

In aceasta perioada a anului, vremea este foarte inselatoare si predomina ploile si frigul. De aceea, este important sa stii cum sa tii raceala departe.

Desi am trecut de iarna, un nou sezon de raceli si gripe abia a inceput. De ce? Raspunsul este foarte simplu: sistemul tau imunitar este foarte slabit, dupa iarna in care nu ai prea avut de unde sa iti iei vitamine – in magazine se gaseau mai putine legume si fructe proaspete, ai petrecut mai mult timp in casa, iar lipsa soarelui a adus o carenta in vitamina D.

De acum, mai e putin pana la verdeturie proaspete de primavara, precum loboda, stevia, ceapa verde, care ne protejeaza si ne intaresc organismul. Totusi, pana cand le gasesti pe piata, iata cateva sfaturi ce te pot ajuta sa te feresti de raceala.

In primul rand, condimenteaza-ti meniurile cu hrean, usturoi si piper rosu. Mirodeniile provoaca lacrimarea, insa duc si la o productie crescuta de mucus, care ajuta, la randul lui, la „impachetarea” virusilor si eliminarea lor. De asemenea, ardeiul iute contine o substanta numita capsaicina, ce incalzeste organismul.

Consuma bauturi calde, cat mai multe si cat mai des. In felul acesta, se amelioreaza durerile de gat si este stimulata secretia de mucus, ceea ce ajuta la eliminarea bacteriilor si virusurilor. Ceaiurile calde cu lamaie si miere sunt o varianta foarte buna.

Dormi cat mai mult. Somnul ajuta la refacerea organismului si a sistemului imunitar. Pentru o noapte fara griji si cu un somn bun, incearca remediile din plante – ceaiuri sau drajeuri din plante.

Pentru a reduce severitatea si durata bolii, medicii recomanda multa vitamina C. Asta inseamna ca ar fi bine ca, in perioada de boala (sau inainte, pentru a o preveni), sa luam cate un gram de vitamina C pe zi sau sa mancam o lamaie pe zi.

Nu in ultimul rand, nu uita de clasica supa de pui. Supa pregatita din gaina crescuta in gospodarie este cea mai eficienta. Bogata in proteine, vitamine si minerale, supa de pui provoaca cresterea temperaturii la nivelul nasului si al gurii. In felul acesta, ea ajuta la distrugerea virusurilor cantonate in aceste zone si la cresterea secretiei de mucus, prima linie de aparare contra virusilor care incearca sa intre in organism.

Tu cum te feresti de gripa de sezon?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s