Mararul

Mararul este probabil zarzavatul cu cea mai lunga „cariera” din lume, fiind folosit atat ca adaos in mancaruri, cat si ca medicament.

A fost intens folosit in medicina tibetana si in cea indiana, unde era administrat ca tonic digestiv, dar si ca antiinfectios si antiinflamator.

In Antichitate, romanii pretuiau in mod special mararul, care era un remediu de prim ajutor contra tulburarilor digestive si a durerilor de cap ce apareau dupa petrecerile prea imbelsugate.

In medicina populara romaneasca, sucul proaspat sau decoctul obtinut din tulpinile de marar era administrat contra bolilor de inima si tusei.

Mararul este o sursa excelenta de vitamina C, care ajuta la functionarea normala a sistemului imunitar. Fiind o foarte buna sursa de fibre, mararul ajuta la reducerea colesterolului din sange. Ajuta, de asemenea, la reglarea presiunii sangelui, datorita continutului ridicat de potasiu, prevenind astfel atacurile de cord. 

Tulpina de marar, mestecata, inlatura durerile de cap, combate astenia si energizeaza organismul.

Mararul este benefic si mamicilor care alapteaza, pentru ca stimuleaza lactatia. Se pastreaza foarte bine la frigider, unde ar trebui sa se mentina proaspat timp de aproximativ 4 zile. Este recomandat sa se consume cat mai devreme, pentru ca, odata cu imbatranirea, isi pierde aroma.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s