Teatrul Ion Creanga celebreaza cu un spectacol online Ziua Mondiala a Teatrului pentru Copii

Du un copil chiar azi la teatru! Acesta este sloganul sub care teatrele, companiile teatrale si artistii de pretutindeni care creeaza spectacole pentru cei mai tineri spectatori celebrează anual, la data de 20 martie, Ziua Mondiala a Teatrului pentru Copii. Insa in contextul pandemiei si al masurilor de preventie care au condus la suspendarea spectacolelor de teatru, anul acesta a prilejuit noi forme de celebrare, de adaptare si rezilienta in afara salilor inchise pentru public.

Astfel sambata, 20 martie, Teatrul Ion Creanga ramane aproape de micutii spectatori din Capitala (si nu numai) prin difuzarea online a unuia dintre titlurile cele mai indragite din repertoriul sau: „Punguța cu doi bani”, in regia Gabrielei Dumitru. Programat la ora 11:00, spectacolul se adreseaza copiilor cu varsta peste 4 ani si a avut premiera in stagiunea 2019-2020. Adaptata de o echipa talentata, povestea ii introduce pe cei mici in universul unui alai pestrit imaginat de Ion Creanga: un boier mult prea cumpatat, un vizitiu mult prea somnoros, o bucatareasa mult prea apriga si, bineinteles, un cocos teribil de nastrusnic. Caci altfel de-ar fi, nu s-ar mai povesti. Din distributie fac parte actorii: Ciprian Niculae, Oana Banuta, Voicu Hetel, Liliana Donici si Marius Nanau.

Spectacolul va putea fi urmarit online pe platforma stream.entertix.ro (in sistem live streaming). Biletele sunt disponibile pe entertix.ro, fiecare bilet asigurand un cod de acces pentru vizionarea in timp real pe un singur device: smart TV, laptop, tableta, smartphone etc.

Despre Ziua Mondiala a Teatrului pentru Copii

Initiata de Asociatia Internationala a Teatrului pentru Copii si Tineret (ASSITEJ) in anul 2001, Ziua Mondiala a Teatrului pentru Copii promoveaza impactul pe care artele spectacolului il au asupra dezvoltarii copiilor, atragand totodata atentia asupra responsabilitatii adultului, fie el parinte sau educator, acesta fiind cel care incurajeaza primele experiente artistice ale copilului.

Cu ocazia editiei din acest an, mesajul transmis de Yvette Hardie, Presedinte ASSITEJ, a celebrat resursele extraordinare de talent, creativitate, determinare si rezilienta ale artistilor din intreaga lume, care au cautat noi metode pentru a-si reintalni publicul in ultimele luni de zile: „au spus povesti online; au creat, inregistrat sau transmis live experiente interactive pentru copiii aflati acasa; au facut teatru in parcuri, in gradini publice, in parcari sau chiar de partea cealalta a unei ferestre; si-au transformat sufrageriile si dormitoarele in spatii magice care au devenit parte din experiente senzoriale; au creat biblioteci online cu resurse teatrale inregistrate; s-au orientat catre tehnologia de zi cu zi pentru inregistrari pe platforme sociale; au sustinut prin materialele lor creative cursurile online; au regandit online festivaluri, lecturi, tabere si workshopuri (…) Iar astazi, pe masura ce ne aventuram in acest viitor necunoscut, le cerem tuturor celor carora le pasa de accesul copiilor la lumea artelor sa continue sa gaseasca noi moduri prin care teatrul si tinerii sai spectatori se pot reconecta si regasi. Pentru ca un lucru este sigur: teatrul este mai necesar acum ca niciodata.”


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s