familie-copil

Speranta Farca: „Este preferabil ca tatal sa preia rolul mamei in perioada in care ea nu si-l poate asuma pe deplin.”

Fiecare parinte are o influenta unica si fundamentala in viata copilului sau, insa specialistii scot in evidenta rolul important si interesant pe care tatal il are in dezvoltarea copilului, de la nastere pana la maturitate.

Concediul paternal este acordat tocmai pentru a oferi tatalui posibilitatea de a participa la ingrijirea nou-nascutului, iar prezenta timpurie a tatalui in viata copilului este fundamentala pentru evolutia sa cognitiva, sociala si psihologica. Tatal este cel care ii insufla copilului valori pe care acesta nu l-ar putea asimila de la nicio alta persoana, nici macar de la mama.

Un tatic implicat si prezent in viata fiului sau, de exemplu, reprezinta un model de barbat la care acesta se poate raporta in viitor. Relatia cu tatal influenteaza modul in care copilul isi construieste o familie si felul in care acesta se va comporta cu femeile, la maturitate si ii defineste sistemul de valori morale.

Pe de alta parte, prezenta tatalui in viata fiicei sale, inca de la nastere, are un impact important asupra vietii ulterioare a acesteia. Mai mult decat atat, psihologii sustin ca o mare parte din psihicul unei fete este influentat si se construieste in functie de ceea ce vede in comportamentul tatalui ei, ajutand-o sa isi defineasca imaginea despre masculinitate.

De ce tatii NU stau acasa cu bebelusii, in concediu paternal?

Din pacate, nu foarte multi viitori tatici iau in calcul posibilitatea unui concediu paternal, astfel incat sa se poata apropia de bebelusii lor inca de la nastere.

Potrivit chestionarului realizat online, pe site-ul www.itsybitsy.ro, principalele motive pentru care tatii nu isi iau luna de concediu de crestere a copilului sunt fie ca nu le permite angajatorul, desi este un drept legal, fie ca acestia considera ca nu se pricep sa aiba grija de bebelusi, precum mama. Multi fac referire si la indemnizatia mai mica decat salariul, la birocatie, dar si la faptul ca, in credinta lor, doar femeile ar trebui sa se ocupe de copii.

Care sunt motivele pentru care tatii aleg sa stea acasa cu bebelusii lor, in concediul de crestere a copilului?

De cealalta parte a baricadei, sunt taticii care nu au stat pe ganduri si si-au luat concediu pentru crestere a copilului, iar noi am vrut sa aflam care sunt motivele care i-au implins sa aleaga aceasta varianta- aceea de a sta acasa cu bebelusii lor.

Multi tatici au dezvaluit faptul ca, pur si simplu si-au dorit sa petreaca mai mult timp cu bebelusii lor, sa se implice cat mai mult in cresterea lor, insa nu au contestat si faptul ca au facut acest lucru si pentru a le sustine pe mamici, de multe ori, se simt coplesite de responsabiltatile care vin odata cu un copil.

“Am decis sa iau acest concediu pentru sustinerea mamei lui bebe si a putea sa ma ocup si de teme mai bine cu cea mare”, a marturisit unul din taticii care au luat parte la chestionarul realizat de Itsy Bitsy.

“Am intrat in concediu paternal pentru ca imi doresc sa petrec cat mai mult timp alaturi de fetita mea, pentru ca ma implic in cresterea ei si poate fi un moment unic: cine stie cand voi mai avea o luna de zile doar eu cu fetita mea.” spune un alt tatic din comunitatea noastra.

tata si copilul

Speranta Farca: „Tatii isi pot practica foarte bine rolul, daca si comunitatea este sustinatoare”

Legat e acest subiect, am vrut sa aflam si parerea Sperantei Farca, psihanalist si autor al multor articole si carti dedicate parintilor, pentru a vedea daca societatea constientizeaza rolurile si beneficiile implicarii ambilor parinti, in egala masura, in cresterea copilului, inca de la nastere.

„Rolul matern, fiind atat de important intr-o comunitate, el va fi preluat de catre cineva atunci cand mama nu si-l poate asuma total (indiferent de motive: pentru ca este speriata, pentru ca este coplesita, pentru ca este prea ocupata cu alte roluri sociale). Pana acum, rolul matern, in lipsa mamei, era preluat de catre o alta femeie (bunica, bona etc.)

In societatea noastra (in Franta se practica asta de vreo 10 ani) incepe sa se deschida si pentru tati oportunitatea de a-si asuma acest rol matern, pe care il pot practica foarte bine daca si comunitatea este sustinatoare. Prin urmare, putem intelege ca asumarea rolului matern depinde mai mult de flexibilitatea consideratiilor sociale si mai putin de diferentele generice dintre femei si barbati (totusi acestea exista si nu pot fi neglijate).

Asumarea rolului matern de catre tati vine intr-un context social in care se tinde catre o aplatizare generala a diferentelor de gen: imbracaminte unisex, profesii deschise ambelor genuri, comportamente sociale ce fac abstractie de gen”, Speranta Farca, psihanalist si autor al multor articole si carti dedicate parintilor, cea mai recenta fiind „Independenta copilului”, publicata la Editura Humanitas in colectia Parenting.

Tatal nu trebuie sa preia in totalitate rolul mamei!

Chiar daca cei mici au numai de castigat atunci cand taticii se implica in viata lor, inca de la nastere, in acelasi timp nu este indicat ca tatii sa incerce a preia in totalitate rolul esential pe care fiecare mama il are in viata copilului sau.

Este important ca ambii parinti se implice in mod egal in cresterea copilului si sa ii insufle valori comune, astfel incat cel mic sa se transforme intr-un adolescent si, mai tarziu, intr-un adult responsabil, echilibrat si sigur pe el.

„In Franta, unde se practica maternajul copiilor de catre tati pe scara mai larga si de mai multa vreme, a fost nevoie de inventarea unui concept care sa redea situatia <<mamelor-tati>>. Daca fenomenul este extins poate aduce cu sine schimbari in structura familiei (familiile devin mai putin stabile) si in psihologia parintilor (femeile devin mai putin empatice si mult mai centrate pe profesie, nici cand sunt acasa nu prefera sa petreaca timp cu copilul; iar barbatii devin mai putin increzatori si au tendinte depresive).

Sigur, este preferabil ca tatal sa preia rolul mamei pentru perioada in care ea nu si-l poate asuma pe deplin, dar nici nu as incuraja practicarea masiva a inversarii de rol. Inversarea de rol pentru perioade scurte poate fi o solutie benefica, dar daca este permanentizata va genera frustrari caci fiecare va simti ca pierde ceva.

Cred ca ar putea fi realizate mai degraba programe de sustinere a familiilor astfel incat mamele sa fie incurajate sa stea cat mai mult cu copiii fara sa se simta frustrate ca renunta la social, iar tatii sa descopere cum sa le sustina pe mamici in perioada bebelusiei copiilor lor”, explica Speranta Farca.

Ce beneficii spun tatii ca au avut pentru ca au stat acasa o luna cu bebelusul?
  • “A fost o experiență minunata. Am simțit multă implinire și bucurie.”;
  • “Imi cunosc copilul.”;
  • “Am format legătură între mine și bebe.”;
  • “Am consolidat relatiile cu intreaga familie”;
  • “Ne-a unit mai mult ca si cuplu. M-am simtit de ajutor.”;
  • “Am inteles mai bine efortul depus de mama copilului.”.
Ce beneficii au avut mamele cand tatii care au stat acasa cu bebelusul lor?
  • “Apropiere afectiva, ingrijire la dublu.”;
  • “Copilul a beneficiat de timp cu ambii parinti si am amanat colectivitatea pentru o perioada mai lunga.”;
  • “Liniste sufleteasca in primul rand .Faptul ca ma pot baza pe tatic.”;
  • “Liniste si siguranta, totodata apreciere pentru tatal copilului.”;
  • “Certitudinea ca bebelusul este pe maini bune.”.

Atat mama, cat si tatal isi lasa o amprenta unica in viata copilului lor, asa ca este important ca ambii parinti sa fie prezenti trup si suflet in cresterea si dezvoltarea micutului lor.

Testimonialele tatilor si mamelor mentionate in acest articol sunt obtinute in urma sondajului online realizat in luna noiembrie 2018 de Itsy Bitsy FM pe site-ul www.itsybitsy.ro.

Sursa foto: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s