Rolul tatalui in viata copilului

De ce este important ca tatal sa se implice in cresterea copilului, inca de la nastere

Fiecare parinte are o influenta unica in viata copilului sau, insa specialistii scot in evidenta rolul covarsitor pe care tatal il are in dezvoltarea copilului la nivel social si emotional, de la nastere pana la maturitate.

Concediul paternal este acordat tocmai pentru a oferi tatalui ocazia de a participa la ingrijirea nou-nascutului. Mai mult decat atat, prezenta timpurie a tatalui in viata copilului este fundamentala pentru evolutia sa cognitiva, sociala si psihologica.  Tatal este cel care incurajeaza evolutia copilului spre autonomie si il ajuta pe acesta sa isi dezvolte increderea in propriile forte.

Despre rolul fundamental pe care tatii il au in cresterea copilului si despre cat de important este ca acestia sa se implice inca de la nastere in viata celor mici, am discutat in decursul ultimelor zile, pe larg, cu mai multi specialisti, psihologi si bloggeri de parenting.

Am invitat-o in studiourile Itsy Bitsy FM pe Raluca Chisu, de la Asociatia KinetoBebe, care ne-a vorbit despre cum crede ea ca prezenta tatalui in viata copilului inca de la nastere il influnteaza pe acesta atat din punct de vedere emotional si social, dar si pe plan cognitiv.

“Copiii care sunt crescuti in primii ani de tata sunt independenti, mai creativi si nonconformisti”, confirma Raluca Chisu.

Am mai vrut sa aflam de la Raluca Chisu care sunt motivele pentru care tatii ezita cand vine vorba de a-si lua concediu pentru cresterea copilului.

“Unul dintre motive este acela ca tatilor le este frica sa stea cu copilul si nu stiu ce sa faca. Nu le este frica de copil, ci mai degraba de mama care il va “pedepsi” pentru toate stangaciile si pentru lucrurile pe care nu le face neaparat bine atunci cand e cu copilul acasa. Partenerele ar trebui sa lase de la ele, pentru ca stangacia tatilor nu este una rau voita.”, este de parere Raluca.

De asemenea, psihologul Otilia Mantelers, a vorbit la „Happy Music” despre implicarea tatalui in viata copilului inca de la nastere:

„Cand tatal este implicat inca de la inceput in cresterea copilului, copilul se dezvolta mult mai armonios, iar mama se simte si ea mai bine. Este nevoie ca cei doi parteneri sa se sprijine unul pe celalalt in aceasta perioada”, sustine Otilia.

Madalina Gidiuta, blogger si manager al gradinitelor Butterfly, este de parere ca tatii ar trebui sa fie prezenti la cele mai importante evenimente din viata copiilor lor, inca de la nastere.

La Itsy Bitsy am vrut sa afla si parerea Gabrielei Maalouf importanta prezentei timpurie a tatalui in viata copilului. Asculta parerea ei in podcastul de mai jos:

Implicarea tatalui in formarea viitorului adult este fundamentala. Tiparele timpurii de interactiune cu tatal sunt modelele care vor fi proiectate in toate relatiile, pentru totdeauna. Relatia cu tatal il va defini pe cel mic pe viitor, in rolul lui de prieten, sot/ sotie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s