SAMAS – Prima Retea Nationala de Sanatate pentru mame si sugari (P)

Cate intrebari iti trec prin minte atunci cand afli ca esti insarcinata? Cate planuri si sperante ai in cele 9 luni de sarcina? Si de cate ori nu ai privit cu teama perioada postpartum?

Dar cum ar fi daca ai sti ca pe toata perioada sarcinii si dupa nastere ai un ajutor de incredere? Un program de informare si constientizare care sa te pregateasca pentru toate schimbarile din viata ta.

Acum ai la dispozitie Programul SAMAS de Sanatate pentru Mame si Sugari, o initiativa sociala care promoveaza sanatatea materna, atat in randul mamelor, cat si al cadrelor medicale, sprijinit si promovat de catre NUTRICIA, Fundatia Crucea Alba si Crucea Rosie Sector 6.

Din prima zi in care afli ca esti gravida, este posibil sa treci printr-o serie de stari contradictorii, de la bucurie pana la plans, de la ras pana la teama si indoieli. insa ceea ce stii cu certitudine este ca, din acel moment, de sanatatea si alegerile tale depinde un o alta fiinta. E limpede ca vei citi mult, vei discuta cu alte mamici, dar e probabil ca informatiile pe care le vei primi sa nu fie consecvente.

Ca de cele mai multe ori, trebuie sa ai incredere in instinctul tau, dar si sa ai grija sa te informezi corect, de la specialisti care sa-ti fie alaturi inainte si dupa nastere. Astfel vei putea deprinde principiile simple si benefice care te vor ajuta sa treci cu bine prin experienta maternitatii.

De altfel, Programul SAMAS a fost conceput pentru a valorifica competentele cadrelor medicale, in special ale moaselor si asistentelor, avand ca premisa reconfirmarea acestor profesii pentru sanatatea comunitatii.

Fiziologic, femeile sunt ajutate de un cocktail complex de hormoni care are rolul de a pregati corpul pentru nasterea si alaptarea bebelusului si de a dezvolta instinctul matern. Insa, la fel de importanta este pregatirea constienta pe care viitoarea mama o face pentru sarcina, nastere, alaptare si ingrijirea sugarului – iar asta o poate face apeland la asistentii certificati SAMAS, care ii vor fi alaturi inca din primele luni ale sarcinii.

Programul SAMAS pune la dispozitia gravidelor si mamelor prin Reteaua de Asistenti SAMAS, un curs de pregatire pentru nastere in 6 sedinte, unde mamele afla informatiile necesare unei sarcini usoare si unei nasteri fara complicatii. De la schimbarile hormonale, alimentatia in timpul sarcinii si pana la exercitiile de intarirea musculaturii, travaliul si expulzia, tipurile de nastere si indicatiile de cezariana, dar si fiziologia alaptarii si nevoile psiho-emotionale ale a proaspetei mame, toate sunt subiecte abordate in cadrul cursului. in plus, cursul cuprinde si sedinta de puericultura pentru tati.

Pentru perioada postpartum, care este de cele mai multe ori plina de provocari pentru mamica ce trebuie sa se ingrijeasca atat de bebelus cat si propriile nevoi, Programul SAMAS ofera servicii dupa nastere, individuale sau de grup, la domiciliu sau la cabinet, care constau in consiliere in alaptare, recuperarea abdo-perineala dupa nastere si cursuri de diversificare corecta.

Pentru a te informa cum poti beneficia de serviciile programului, dar si pentru a afla cum poti deveni asistent certificat, intra pe site-ul SAMAS – Sanatate pentru Mame si Sugari.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s