Prezenta tatilor, necesara in viata copiilor inca din prima zi

Despre provocarile rolului de tata cu psihoterapeutul si tatal Bogdan Ion, la Suna bine cu Ruxandra Rusan. 

Pana de curand, rolurile de mama si de tata erau delimitate foarte clar. Lucrurile s-au schimbat insa, iar generatiile actuale de parinti traiesc multe confuzii legate de rolurile de mama si de tata.

In familia moderna, ambii parteneri fac eforturi pentru a-si defini rolurile de parinti. Provocarea este si mai mare pentru tati, in conditiile in care nu suntem educati despre cat de importanta e prezenta tatilor in viata copiilor.

Bogdan Ion, psihoterapeut, presedinte al Colegiului Psihologilor din Bucuresti si tatal fetitei Eli, a povestit in emisiunea Suna bine cu Ruxandra despre rolul important al implicarii tatilor in viata de familie si in cresterea copiilor. 

A fi parinte este ca si cum ai alerga mereu dupa un tren pe care nu il prinzi niciodata.

Mamele au adesea o mare asteptare ca tatii sa se descurce cel putin la fel de bine ca ele, desi asta nu este tocmai realist, cu atat mai putin cu cat rolul de tata nu este antrenat cultural si social – nici prin jocuri in copilarie, nici prin mostenirea de la tata sau bunic.

Prin urmare, atunci cand e pus in situatia de a face lucruri concrete pentru ingrijrea copilului si se compara cu sotia lui, care se descurca mult mai bine, barbatul nu se simte grozav.

Barbatii au nevoie de incurajare si de incredere pentru a interactiona cu copiii lor, dar si de timp – pentru a deprinde rolul de tata si pentru a capata incredere in ei ca tati (mai ales ca barbatii au nevoie de competenta in tot ceea ce fac).

Discutia Ruxandrei cu psihologul Bogdan Ion e plina de idei utile atat tatilor, cat si mamelor. Iata mai jos cateva exemple care ne-au atras atentia:

  • Pentru barbati, rolul de parinte nu e antrenat, cultura nu sustine implicarea tatalui.
  • Fiecare parinte poate face ce face celalalt, dar nu la fel. Sa nu le pretindem tatilor sa fie mame!
  • Ca parinte trebuie sa fii dispus sa gresesti, inainte de a face bine.
  • Rolurile – atat de mama, cat si de tata – se dezvolta mai bine atunci cand partenerul il sustine.

Asculta integral discutia cu psihoterapeutul Bogdan Ion in podcastul de mai jos si afla cat de necesar este ca tatii sa isi asume de la inceput prezenta in viata copiilor, cum pot barbatii sa faca fata mai bine rolului de tata, dar si cum pot mamele sa isi sustina partenerii pentru a fi mai relaxati in rolul de tatici:


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s