Premergatoarele pot intarzia mersul copiilor

Musculatura bebelusilor care folosesc premergatorul se dezvolta mai greu comparativ cu cea a micutilor care fac primii pasi fara ajutor.

Fiecare zi petrecuta in premergator intarzie momentul statului in picioare cu 3,7 zile si al primilor pasi cu 3,3 zile, arata un studiu realizat la Universitatea din Dublin, Irlanda.

Parintii cumpara premergatoare fiind convinsi ca asa isi ajuta copiii sa deprinda mai usor mersul. Mai mult, considera ca, aflati in premergator, copiii sunt in siguranta si feriti de accidentele care pot aparea daca nu au sustinere. Dar studii recente indica faptul ca premergatoarele intarzie, de fapt, statul in picioare si mersul.

„Parerile sunt impartite, unii specialisti spun ca premergatoarele sunt utile, fiindca ii creeaza bebelusului automatisme care tin de mersul in picioare precum succesiunea pasilor si dinamica deplasarii, in timp ce altii spun ca nu-i ajuta deloc”, explica prof. dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Specialistii care nu recomanda folosirea premergatoarelor au ca argument faptul ca bebelusii nu isi sustin greutatea corpului singuri, ci cu ajutorul acestui dispozitiv. „Bebelusii se lasa in scaunul premergatorului, iar musculatura membrelor, care ar trebui sa le sustina mersul se dezvolta mai greu, fiindca nu este suficient solicitata”, mai spune prof. dr. Marin Burlea.

Din alte puncte de vedere insa, premergatoarele sunt sigure si nu exista riscul de a le strica copiilor mersul. „Aparatele acestea sunt testate si realizate in urma unor studii foarte riguroase si este exclus ca ele sa afecteze dezvoltarea normala a aparatului locomotor, sau sa deformeze mersul. Deci, in cazul in care sunt folosite corect, nu sunt nocive pentru sanatatea bebelusilor, dar pot sa nu-i ajute in deprinderea mersului”, explica prof. dr. Marin Burlea.

Potrivit specialistilor pediatri de la Universitatea din Dublin, Irlanda, copiii care au folosit premergatorul au mers de-a busilea, s-au ridicat si au mers in picioare mai tarziu decat cei care au fost lasati sa-si dezvolte mersul fara ajutor. Au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat 190 de bebelusi ai caror parinti au fost rugati sa noteze datele la care copilul a atins diferite etape de dezvoltare precum statul in picioare si mersul.

Concluzia cercetarii a fost ca, cu cat au folosit premergatorul mai des, cu atat dezvoltarea abilitatilor necesare mersului a fost intarziata. Mai exact, la fiecare 24 de ore petrecute in premergator, momentul statului in picioare intarzie cu 3,7 zile si cel al primilor pasi cu 3,3 zile.

Sursa: Adevarul

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s