10 trucuri de supravietuire pentru proaspetii parinti

Un bebelus intr-o familie, mai ales cand este primul, este motiv de mare bucurie, dar si de stres major pentru ambii parteneri. Pentru a apuca sa va si bucurati de primul an de viata al bebelusului, tineti cont si de urmatoarele sfaturi.

1. Faceti planuri „de bataie”
Chiar inainte ca bebelusul sa se nasca, trebuie sa stabiliti impreuna cu partenerul de viata cateva reguli referitoare la modul in care se vor desfasura activitatile in familie, cum ar fi vizitarea parintilor sau iesirile cu prietenii. In plus, trebuie sa faceti o impartire provizorie a sarcinilor legate de ingrijirea copilului, de la cine se va ocupa de plimbarile zilnice la baie sau alimentatie.

2. Fiti fexibili
Invatati sa va adaptati la programul pe care nevoile de hrana, somn si de igiena ale copilului le impune. Spre exemplu, pentru mame, o idee buna ar fi sa incerce sa doarma in acelasi timp cu copilul, pentru a nu ajunge la epuizare rapid. Impartiti sarcinile astfel incat ambii parteneri sa se poata odihni.

3. Tineti evidente
Notati sau tineti minte care sunt obiceiurile de hrana si de somn ale copilului sau motivele pentru care plange. Astfel veti putea sa va creati propriul program in jurul lui si sa oferiti sfaturi persoanelor in ingrijirea carora il lasati.

4. Reganditi prioritatile
Faceti o lista cu lucrurile pe care trebuie neaparat sa le faceti, care tin de siguranta, sanatatea si bunastarea familiei. Apoi incercati sa gasiti pe cineva care sa va ajute la treburi casnice.

5. Cautati afectiune
Atunci cand sunteti epuizati si aveti o scurta perioada de relaxare, cautati afectiune in bratele celor dragi. Va puteti baza pe familie pentru a va destresa in aceasta perioada. Este important sa mentineti o relatie buna cu parintii, cu intalniri cel putin o data pe saptamana. Nu vorbiti insa doar despre copil.

6. Evitati comparatiile
Nu faceti comparatii intre copilul dumneavoastra si altii. Nu e bine sa il comparati in ceea ce priveste greutatea sau progresele pe care le face in dezvoltare. De cele mai multe ori, va stresati inutil, pentru ca fiecare copil se dezvolta in ritmul lui.

7. Fara super eroi
Daca incercati sa faceti totul singuri (de la igienizarea celui mic pana la cumparaturi sau vizitele la pediatru), riscati sa fiti pusi in situatia de a nu mai face nimic. In situatia in care impartirea sarcinilor intre parteneri nu este suficienta si ambii sunt pe zi ce trece mai obositi, nu ezitati sa cautati ajutor din partea rudelor sau a profesionistilor. Angajati o dadaca pentru cateva zile sau nopti pe saptamana sau cereti ajutor unei rude apropiate.

8. Nu ignorati problemele legate de somn
In cazul in care bebelusul are probleme cu somnul in timpul noptii dupa ce implineste doua luni, discutati despre asta cu medicul pediatru. Pana cand copiii isi formeaza ritmul noapte-zi pot trece intre cateva saptamani si cateva luni, de la caz la caz.

9. Miscarea ajuta
Aerul proaspat, soarele, drumetiile sau iesirile in parc au, pe de o parte, rolul de a va energiza si, pe de alta parte, pot consuma energia bebelusului si il pot ajuta sa doarma mai bine. Yoga, inotul sunt cateva variante de miscare ce pot fi de mare ajutor tinerilor parinti.

10. Pastrati viziunea de ansamblu
Tineti minte ca primul an de viata este doar o faza in dezvoltaterea copilului, deci inarmati-va cu rabdare si tineti minte ca bucuria de a avea un copil depaseste greutatile intalnite pe parcurs.

 

Sursa: Evz.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s