Parintii Copiilor Digitali: Copiii de sub 2 ani stau peste 30 de minute in fata ecranului

Parintii Copiilor Digitali: Copiii de sub 2 ani stau peste 30 de minute in fata ecranului

Copiii au acces la tehnologie de la varste tot mai fragede si ajung sa petreaca chiar si peste doua ore pe zi la un dispozitiv, arata noua editie a studiului Parintii Copiilor Digitali, realizat de Open-I Research pentru Itsy Bitsy si Orange.

74 % dintre copii folosesc internetul in primul rand pentru continut video: desene animate sau filmulete amuzante si 59% pentru jocuri, releva studiul. In schimb, cei mai multi dintre parintii copiilor digitali ar vrea sa-i inscrie la un curs de informatica sau robotica, domenii pe care le estimeaza ca o premiza pentru un viitor de succes.

„In contextul actual, in care smartphone-ul este aproape o extensie a corpului, ce iti poate oferi acces instant la aproape orice fel de entertainment, socializare si informare, parintele are un rol foarte dificil. El este in postura de a proteja copilul de potentialele pericole ale accesarii internetului si retelelor de socializare, dar si de dependenta pe care o poate da mediul online. In acelasi timp, parintele roman, in cazul de fata din capitala, vrea sa aiba un copil adaptat, care sa poata folosi tehnologia in avantajul sau, si nu putini vad IT&C-ul un domeniu de viitor pentru copilul lor.” a spus Adina Nica, Consultant Open-I Research.

Accesul copiilor la tehnologie

Cei mai multi parinti respondenti au declarat ca prima oara cand copiii lor au avut acces la un dispozitiv digital a fost in jurul varstei de 3-4 ani (peste 41%), fiind indeaproape urmati de cei cu copii foarte mici, cu varste pana in 2 ani (peste 26%).

Frapant este faptul ca 37% dintre micutii de 0-2 ani au acces la device-uri cel putin jumatate de ora pe zi, iar ceilalti 63% petrec pana in jumatate de ora pe zi la aceste dispozitive, in conditiile in care specialistii recomanda ca cei mici de pana la 2 ani sa nu stea in fata ecranelor deloc.

De la 4 ani in sus, potrivit studiului, cei mai multi copii ajung deja sa petreaca peste 30 de minute pe zi in fata ecranului, ajungand ca, la varstele de 7 ani si peste, sa petreaca chiar si peste 2 ore pe zi la un dispozitiv digital.

Cele mai folosite device-uri in randul copiilor sunt smartphone-ul si tableta, acestea fiind utilizate adesea in paralel.

Totodata, copiii intra in mediul digital cel mai mult in pauzele de relaxare, in weekenduri si cand calatoresc, iar de multe ori sunt supravegheati de un adult (82%).

In ceea ce priveste conturile pe care le au pe internet copiii, cele mai multe sunt pe platforme de jocuri (jumatate dintre copiii cu varste peste 7 ani au astfel de conturi), iar dupa 10 ani cei mai multi copii au cont de email si pe retele de socializare (54% in retele de socializare).

Cum vad parintii copiilor digitali activitatea micutilor lor in online
Cum vad parintii copiilor digitali activitatea micutilor lor in online

Ce isi doresc parintii copiilor digitali

Dintre subiectele care ii intereseaza cel mai mult pe parintii respondenti, primele locuri au fost ocupate de:

  • siguranta copiilor pe internet;
  • dependenta copiilor de internet;
  • controlul parental.

Temele mentionate au starnit si cele mai multe discutii. Intrebati fiind ce ar vrea ca micutii lor sa stie, in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei, parintii au raspuns:

Trebuie sa stie sa foloseasca un produs, dar sa nu depinda de el permanent. Si nu sunt de acord cu accesul copiilor pe site-urile de socializare”, a spus parintele unui copil de 0-2 ani.

„Tehnologia trebuie utilizata cu masura. Nu trebuie sa uite ca cel mai important este sa comunice, sa verbalizeze ganduri, emotii… smatphone-ul si calculatorul pot conduce la izolare”, a adaugat parintele unui copil de 4-6 ani.

Sa stie ca poate utiliza laptopul, tableta, etc. pentru a cauta informatii care o intereseaza, dar totodata sa stie ca prin intermediul acestor tehnologii pot avea acces la informatiile ei private tot felul de persoane care pot folosi aceste informatii impotiva lor sau care ii pot face mult rau”, a mai mentionat parintele unui copil de 7-10 ani.

Principala preocupare pentru parinti ramane siguranta copiilor pe internet (72%). Desi rata de utilizare a softurilor de control parental nu a crescut semnificativ in ultimul an, in prezent 39% dintre acestia folosesc un asemenea program. Parintii mai sunt interesati in numar mare (50%) si de informatii despre cyberbullying.

In acelasi timp, studiul a relevat faptul ca nu exista o comunicare reala intre copii si parinti, cu privire la utilizarea tehnologiei, copiii venind la parinti sa ceara ajutorul mai mult cand se lovesc pe internet de erori/mesaje pe care nu le inteleg, si mult mai rar pentru continut agresiv, pornografic sau solicitari de la persoane necunoscute, hartuire de orice fel.

De aceea, in luna mai, Itsy Bitsy si Orange sustin parintii care vor sa fie alaturi de copiii lor in aventura digitala, oferindu-le o experienta buna cu tehnologia.

„Traim in era tehnologiei si ca parinti e nevoie sa-i invatam pe copiii nostri sa ia partea buna a tehnologiei si sa se fereasca de partea ei nociva. Asa ca am initiat studiul Parintii Copiilor Digitali care analizeaza obiceiurile de consum de tehnologie ale copiilor. Pe baza concluziilor studiului, in luna mai, vom realiza la radio o serie de emisiuni zilnice cu specialisti care ii vor ajuta pe parinti sa isi indrume copiii in lumea digitala”, declara Nadia Tataru, co-fondator si director Itsy Bitsy FM.

Studiul Open-I Research a fost realizat in aprilie 2017, prin 564 interviuri in Bucuresti, 117 interviuri in provincie.

Brandul ITSY BITSY include singurul post de radio din Romania pentru parinti si copii, www.itsybitsy.ro, ateliere pentru parinti si copii , spectacole Itsy Bitsy Show si evenimente pentru timpul liber in familie. Itsy Bitsy FM emite in prezent in Bucuresti si in peste jumatate din teritoriul Romaniei.

Itsy Bitsy a obtinut pentru parinti si copii zi libera nationala de 1 Iunie.


10 comentarii la „Parintii Copiilor Digitali: Copiii de sub 2 ani stau peste 30 de minute in fata ecranului”

  1. Buna ziua. Am citit cu mare interes articolul dvs si am constatat ca ceea ce ma preocupa in mod constant ca parinte, avand in vedere faptul ca sunt mama unui copil de scoala gimnaziala, a fost punctat foarte bine:
    •siguranta copiilor pe internet;
    •dependenta copiilor de internet;
    •controlul parental.

    Conform articolului de mai sus, acesti „copii digitali”, asa cum bine ii definiti dvs, sunt in stare „sa consume IT pe paine” dar pentru faptul ca depuneti eforturi sustinute, prin diverse programe, pentru a ajuta parintii sa isi indrume copiii in lumea digitala, am numai cuvinte de lauda.
    As dori sa va adresez insa 2 intrebari: nu credeti ca parintii ar trebui sa cunoasca, in primul rand, aceasta lume digitala?
    Cum poate un parinte sa-si indrume copilul intr-un domeniu, pe care nu-l cunoaste ? Nu toti parintii sunt „specialisti in IT” chiar daca isi permit sa aibe un telefon mobil, tableta sau PC acasa. Sau nu au timp pentru a da lectii de IT, nu se pricep, nu este „ascultat” de copil, nu urmareste Itsy Bitsy FM, pentru ca este la servici sau are alte preocupari…..
    Ceea ce vreau sa spun este faptul ca dvs va adresati unui numar restrains de parinti si copii, cei care va cunosc, va urmaresc sau vor acest lucru. Problema insa ramane GRAVA la nivel national si cu timpul va lua amploare…
    Nu sunt pesimista si nici „Gigi contra” la o actiune pozitiva dar cred ca ar trebui sa fiti sustinuti in aceasta lupta titanica de o serie de institutii ale statului din diverse domenii: invatamant, justitie, munca, financiar, social sau chiar politic, pentru crearea acelui climat sanatos pentru copiii nostri, al viitorului nostru si al lor .
    si ma gandesc la o programa scolara adecvata, publicitate audio-vizuala, legi-regulamente- statute-instructiuni etc, programe pentru si despre copii, dezbatute la orice nivel de educatie nationala,
    Cu alte cuvinte, instrumente si parghii de control (chiar parental !) se gasesc, in orice domeniu, totul este SA SE VREA acest lucru.

    Dar despre ce vorbesc eu ? Probabil despre vise !
    Cu toata stima,
    O MAMA

    1. Buna ziua!

      Motivele dumneavoastra de ingrijorare sunt reale si stau la baza campaniilor noastre, care se adreseaza parintilor. Sigur dorim si actionam in directia atingerii unui public cat mai extins. De aceea implicam parteneri diversi si sustinem multe initiative educative pentru parinti si/sau copii. Din fericire, informatia circula astazi mult mai usor si cu cat este mai multa informatie utila si accesibila pentru parinti, cu atat sansele rezolvarii problemelor sunt mai mari.
      Asadar este utila implicarea tuturor si impreuna credem ca putem crea o comunitate, care sa ofere informatie utila parintilor in toate problemele, care apar in viata de familie.

      Va multumim ca ne sunteti alaturi!
      Echipa Itsy Bitsy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s