Nevoia de a fi recunoscut

Ca orice alta necesitate, si nevoia de a fi recunoscut se implineste in relatie cu celalalt. Imagineaza-te ca pe o piatra pretioasa slefuita, care are mai multe fatete. Fiecare piatra este unica, in sine si in modul de slefuire; tot asa si tu ai nevoie sa fi recunoscut in toate laturile tale, cu rolurile tale, pasiunile si reusitele tale.

Ce inseamna sa iti implinesti nevoia de a fi recunoscut?

In relatiile importante din viata ta

  • Asa esti recunoscut:

Cand celalalt te vede asa cum esti, cu multiple si diferite fatete:
a) rolurile tale de profesionist – fiu/fiica, mama/tata, sot/sotie, iubit/iubita, prieten etc.
b) pasiunile tale – pentru sport, masini, pictura, muzica, dezvoltare personala, infrumusetare, design etc.
c) felul tau de a fi – esti morocanos dimineata, ai nevoie de timp pentru a lua o decizie, iti plac petrecerile etc.

  • Asa NU esti recunoscut:

Cand celalalt te vede si se raporteaza la tine doar printr-o fateta a ta. Tu esti tridimensional si celalalt te vede bidimensional. Te identifica rolului tau, de exemplu : seful te vede doar ca subordonat, sotul doar ca sotie, sotia te vede doar in rolul de tata pentru copil, mama te recunoaste doar ca fiu.

In relatia ta de cuplu

  • Asa esti recunoscut:

Cand cuplul se maturizeaza, prin trecerea de la cuplul fuzional de la inceput la cuplul divizat.

„Miza oricarei relatii nu consta doar in faptul de a fi intelegere intre cei doi parteneri, ci mai ales de a face sa coabiteze diferentele.”  Jacques Salomé

Astfel, il vei recunoaste pe celalalt cu ceea ce are diferit, dincolo de ceea ce aveti in comun. Relatia pe care o veti crea va permite fiecaruia sa se poata regasi in oricare dintre fatetele sale, revenind in relatia de cuplu mai mult tu insusi, cu mai multa energie si avand mai multe de oferit.

Exmple: el se va putea duce la bere cu baietii, va putea sa iasa la fotbal duminica; ea va putea in timpul acesta sa se vada cu prietenele, sa isi umple dulapul de pantofi, sa se vopseasca roscata, sa mediteze la rasaritul soarelui.

  • Asa NU esti recunoscut:

Cand cuplul ramane la stadiul fuzional. Esti una cu celalalt, nediferentiat. Orice incercare a ta sau a celuilalt de a fi in alta dintre fatetele pietrei sale pretioase, in afara celei de partener de cuplu este suprimata.

Intr-o prima etapa a vietii de cuplu este naturala fuziunea, dar ramanerea perpetua la acest stadiu bidimensional va pune presiune chiar asupra relatiei, conflictele sau schimbarile care vor surveni, la un moment dat fiind cu atat mai dramatice.

Atunci cand nu esti recunoscut asa cum esti, ci doar asa cum vrea celalalt, primesti acuzatii si reprosuri:

„Iar te vezi cu prietenii, iar nu stai cu mine. Dar ce au ei si eu nu am?”
„Dar de ce sa iti continui studiile? E mai bine asa, amandoi fara facultate terminata.”
„Iar ai iesit cu prietenele, nici macar nu am mancat fara tine.”

In relatiile tale profesionale

  • Asa esti recunoscut:

Esti recunoscut pentru:

a) ceea ce stii, cunostinte si abilitati: stii sa lucrezi in programul de contabilitate, stii sa vinzi foarte bine clientilor noi, intretii excelent relatia cu clientii, ai o formare in comunicare, faci o cafea incredibila etc.
b) pentru experienta ta: ai deja 5 ani in media sau ai lucrat cu acesti clienti de la inceputul contractului, esti in firma de la prima factura etc.
c) rolurile tale de sef, subordordonat, coleg, sot, parinte, fiu, etc.
Toate acestea iti sunt luate in considerare atunci cand ti se dau sarcini, uneori diferite de fisa ta de post sau de abilitatile tale profesionale.

„Stiu ca ai relationat cu acest client inca de la inceputul contractului, am nevoie sa imi spui cum sa il abordez acum, cand vreau sa maresc marja.”
„Prin munca ta am ajuns sa fim in top 10, iti multumesc pentru efortul tau. Acum departamentul se va restructura si am nevoie sa preiei responsabilitatile de lucru cu publicul. Stiu ca poti fi usor director de comunicare, si iti va fi greu, nu este o decizie usoara nici pentru mine.”

  • Asa NU esti recunoscut:

Esti vazut doar ca o functie, ca o rotita care trebuie sa functioneze bine in angrenaj, si cand nu merge bine i se aplica diferite masuri. Totul devine robotizat si iti este greu sa te ridici din pat in fiecare zi ca sa mergi la munca. Nu esti recunoscut in ceea ce esti cu adevarat si nu te regasesti in munca ta. Ti s-a intamplat vreodata asa ceva?

a) Cand crezi ca faci totul bine, ca urmeaza o promovare si seful tau angajeaza pe cineva din afara ca sa faca munca pe care tu te consideri capabil sa o faci.
b) Cand faci permanent o munca rutiniera si nu poti contribui in nici un fel la deciziile privind felul in care iti faci munca.
c) Cand se sta peste program „din principiu”, fara respect pentru viata ta personala, timpul necesar pentru a exista si in celelalte roluri ale tale.
Sunt doar cateva exemple de feluri in care nu iti este implinita nevoia de recunoastere in relatiile profesionale.

In relatia cu micutul tau

  • Asa esti recunoscut:

Pentru a ii implini copilului nevoia de recunoastere:

a) Il recunosti, ca existand si fiind copilul tau, din primele lui momente de viata, prin surasul, caldura ta, gesturile tale de ingrijire, cuvintele de alint.
b) Primesti felul in care este copilul tau si facilitezi dreptul la existenta a fatetelor lui, unele deja vizibile, altele, pentru ca este mic, pe cale sa se nasca.
c) Este, pe langa copilul tau, copilul celuilalt parinte, cu care se comporta diferit si face activitati diferite, ceea ce il ajuta sa se construiasca si sa accepte diversitatea in el insusi si in mediu.
d) Este prieten cu alti copii, joaca jocuri care ii plac. Are dreptul sa isi aleaga jocurile si prietenii. Atunci cand iti imaginezi ca ceva ar putea sa ii faca rau, pui asta in comun cu el.
e) Este elev la scoala. Este important sa il sustii sa construiasca relatii pozitive si constructive cu cei care il invata, fara sa faci aceste lucruri in locul lui.

Pentru a-l invata ce inseamna sa iti implinesti nevoia de a fi recunoscut, ii arati si dai timp propriilor tale fatete diferite. Iesi din cea de mama/tata si esti si sotie/sot, fiica/fiu, profesionist.

  • Asa NU esti recunoscut:

Nu ii implinesti nevoia de a fi recunoscut cand:

a) Il accepti doar cand te asculta, cand se comporta asa cum iti face tie placere.
„Daca faci asta, eu plec.” sau „Daca nu faci asta, nu te mai iubesc.”
b) Il compari cu alti copii mai buni sau mai silitori sau cu fratii si surorile lui.
„Stefan cum poate sa fie cuminte si sa ia si 10 la matematica si tu nu poti?”
c) Il compari cu copilul ideal pe care ti-l imaginezi si ti-l doresti.
„Copilul meu va fi un pianist celebru.” Iar lui ii place fotbalul.
d) Ii implinesti dorintele si nu nevoile, printre care si cea de a de a fi recunoscut, care sunt esentiale pentru viata lui.
„Copilul meu are tot ce isi doreste si tot este permanent nemultumit.”

Pentru fostul copil din tine

Reciteste tot ceea ce am scris mai sus la relatia cu copilul tau si pune-te in locul copilului; vei afla daca nevoia ta de a fi recunoscut a fost implinita in copilaria ta.

Exercitiul relational

1. Primul lucru pe care te invitam sa il faci este sa constientizezi fatetele pietrei tale pretioase. Este diamant, safir, cuartz, cum ar arata exact? Cate fatete are in prezent? Ia-ti ceva timp sa te „luminezi”.
2. Nu te astepta sa iti fie implinita nevoia de a fi recunoscut intr-o singura relatie. Este foarte dificil de realizat. Dar daca reusesti sa ai reflectate toate fatetele tale in cateva relatii, este excelent.
3. Ia fiecare fateta si raspunde la intrebarea: „Ma simt recunoscut in rolul meu de…. sau in faptul ca sunt pasionat de… ”
4. Pentru fatetele recunoscute, felicitari! Ai implinita nevoia de fi recunoscut.
5. Pentru cele care nu sunt recunoscute de un celalalt ca fiind ale tale, cred ca deja poti sa evaluezi ce se intampla legat de acestea in viata ta; ne imaginam si contrazice-ne daca este altfel, ca sunt conflicte, reprosuri, gauri in relatie sau ascunzisuri.
6. Prima posibilitate este sa gasesti o alta relatie in care sa fii recunoscut si astfel. A doua posibilitate este sa impaci capra si varza, sa gasesti un mod armonios de a imbina fatetele tale in una din relatiile tale importante.

Articol preluat de pe www.amaneser.ro .


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s