Primesti lucrurile bune sau le faci minuscule?

Stii sa primesti complimentele sau te feresti de ele si te rusinezi? De ce? Descopera ce inseamna sa primesti cu toata inima.

In fiecare dintre relatiile tale, de cuplu, cu copilul, profesionale, de prietenie si celelalte, ai la dispozitie 4 demersuri: sa dai, sa primesti, sa ceri si sa refuzi. Pentru ca tu si relatiile tale sa fie sanatoase si fericite, este important sa existe un echilibru intre aceste patru demersuri.

Despre cand devii Alice in Tara Minunilor

Cred ca o cunosti pe Alice, fetita care s-a trezit in Tara Minunilor si care se facea ba mica, ba mare cu ajutorul unui biscuit pe care scria “Mananca-ma” sau a unei bucati de ciuperca. Dar cred ca nu stiai ca le folosesti si tu, uneori, atunci cand primesti. Si iata cum anume se intampla aceasta:

Cand intr-una din relatiile tale, vine de la celalalt un mesaj sau un gest care este bun pentru tine (si stii ca este bun pentru ca ti-ai luat un moment sa asculti ce traiesti in legatura cu acestea) – poate fi un compliment, o lauda, un cadou, o invitatie, o idee, un punct de vedere, un zambet, o imbratisare.

Tu, in jumatatea ta de relatie, il reduci, pana cand ajunge la tine minuscul sau deloc (ca Alice dupa ce mananca biscuitul si incape pe gaura cheii). Iata cateva exemple:

„Ce prezentare frumoasa ai facut!” – „A, graficele colorate sunt de vina.”

„Ce rochie frumoasa ai!” – „Am luat-o la reduceri.”

„Pot sa te ajut sa duci cumparaturile.” – „Nu, multumesc, ma descurc.”

Primesti un cadou si raspunzi „Of, dar nu trebuia.”

Ca sa primesti cu adevarat, te invit sa intampini mesajul sau gestul celuilalt (daca este bun pentru tine), sa te bucuri de el si chiar sa il amplifici. Aceasta este propunerea Metodei ESPERE®.

Exemplul cel mai graitor este acela al vietii tale, pe care ai primit-o in dar de la parintii tai si pe care este important sa o cresti, sa o amplifici si sa o faci mai frumoasa, in fiecare zi (Jacques Salomé gaseste aceasta ca fiind chiar sensul vietii noastre). Astfel, vei putea primi si alte lucruri bune si frumoase de la ceilalti. Iata cum ai putea raspunde:

„Ce prezentare frumoasa ai facut!” –„Ma bucur ca ti-a placut. Si eu m-am simtit foarte bine prezentand.”

„Ce rochie frumoasa ai!” – „Multumesc, imi place tare mult nuanta aceasta de albastru.”

„Pot sa te ajut sa duci cumparaturile.” – „Multumesc, ce bine.”

Primesti un cadou si raspunzi „Multumesc, ce surpriza frumoasa!”

Te intrebi de unde vine dificultatea in a primi? Cred ca are mult de-a face cu faptul ca ai primit, probabil, de-a lungul timpului, in multe relatii, lucruri care nu au fost bune pentru tine; si acum ai devenit foarte precaut, “sufli si in iaurt”. Tocmai de aceea Metoda ESPERE® iti propune mijloace pentru ecologia relationala, pentru a te elibera de tot ceea ce a fost toxic in relatiile tale.

Si cum nu tot ce vine de la celalalt este bun pentru tine, data viitoare vom vorbi despre cum sa refuzi relational.

Autor articol: Cati Calin, psiholog AmaneSer

sursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s