Mituri in alaptare

Viitoarele si proaspetele mamici sunt adesea coplesite de atatea informatii despre ingrijirea si hranirea bebelusului. Care sunt adevarate? Care sunt doar niste mituri? Descopera impreuna cu Dr. Jack Newman cateva dintre cele mai raspandite mituri in alaptare.

Exista numeroase neadevaruri pentru a-i speria pe tinerii parinti si a-i „impinge” catre hranirea cu lapte praf. Dr. Jack Newman, medic pediatru renumit, demonteaza cateva dintre aceste mituri in interviul urmator.

Oana Anghel: Ce se intampla cu bebelusul in primele ore dupa nastere? Ce ar trebui sa se intample?

Jack Newman: Imediat dupa nastere, este important ca bebelusul sa fie in contact cu mama, sa fie pus pe burtica ei si sa fie lasat sa ajunga la san, fara vreun ajutor. Cei mai multi bebelusi, dintre cei care nu sunt prea somnorosi de la medicamente, vor face asta, dar au nevoie de timp.

Pe de alta parte, nou-nascutii nu au nevoie de ajutor. Vor gasi sanul si se vor prinde de el fara ajutor, exact asa cum fac si alti pui de mamifere. Este un lucru foarte frumos de urmarit, dar, pe cat ar fi de extraordinar, este si un lucru foarte normal.

Bebelusul ar trebui sa fie incurajat sa se hraneasca de la sanul mamei si ar trebui sa ramana in contact fizic cu mama sa, pe cat de mult posibil.

Daca nou-nascutul nu pare sa vrea sa suga de la san, nu ar trebui impins sau obligat, ci ar fi bine sa i se dea timp.

Iar daca bebelusul incearca sa se prinda de san, dar nu pare sa reuseasca, ar trebui ajutat de personalul spitalului. Din pacate, prea multe asistente si prea multi doctori nu au experienta sau abilitatile sa il ajute pe cel mic.

O.A.: Cum are loc alaptarea la san? Cum stie bebelusul ca trebuie sa suga?

J.N.: Fiind ca orice pui de mamifer, bebelusul suge instinctiv. Mamiferele au evoluat in asa fel, incat si-au dezvoltat abilitati in uter. Astfel, cand se nasc, fac totul cu un singur scop: sa gaseasca sanul si sa suga. Multe dintre lucrurile pe care le fac in burtica mamei reprezinta pregatirea pentru alaptare – lucru ce se aplica si la bebelusi.

De exemplu, miscarile manutelor in uter sunt aceleasi pe care le face si pentru a ajunge la sanul mamei. De asemenea, mirosul de lichid amniotic este asemanator cu cel al mamelonului.

Bebelusul stie ca trebuie sa suga de la san datorita unui set de reflexe ce se declanseaza cand micutul este pus pe pielea mamei sale, imediat dupa nastere. Alaptarea este un reflex, la fel ca mirosul, suptul degetului, mersul/taratul, apucatul.

Majoritatea bebelusilor sug de la mama lor imediat dupa nastere. Este ceea ce ii face sa se simta in siguranta. Este ceva automat, din creier.

O.A.: Pot sa va spun din experienta personala ca alaptarea nu merge intotdeauna asa de lin. Mama mea a avut probleme dupa ce m-a nascut si, timp de cateva zile, nu a putut sa ma alapteze. Care sunt unele dintre cele mai comune probleme in alaptare, pentru mamici?

J.N.: De obicei, problemele de alaptare au loc pentru ca mamicile nu au primit ajutor corespunzator si nu a mers totul bine de la inceput.

Nu exista niciun motiv pentru care alaptarea ar trebui sa fie dificila sau problematica, pentru majoritatea mamicilor si bebelusilor.

Prea des, apar probleme atunci cand:

  • bebelusul nu este lasat sa ajunga la san imediat dupa nastere,
  • proaspetele mamici sunt separate de nou-nascutii lor pentru cateva zile,
  • mamelor li se spune ca bebelusul trebuie sa aiba un program fix de hranire,
  • mamele nu primesc ajutor
  • mamelor li se spune ca nu pot alapta daca bebelusul s-a nascut prin cezariana sau daca mama a urmat un tratament medicamentos.

O.A.: Care sunt avantajele alaptarii pentru mama (pe langa faptul ca isi hraneste copilul)?

J.N.: O mama care alapteaza are un risc mult mai scazut de cancer la san, la ovare si, probabil, uterin.

Totodata, la mamicile care alapteaza, apar mai rar probleme precum colesterolul ridicat, diabet de tip 2, tensiune crescuta si scade riscul de atac de cord.

Pe masura ce alapteaza mai mult, pe atat astfel de probleme devin mai improbabile.

O.A.: Care sunt unele dintre cele mai des intalnite mituri ale alaptarii?

J.N.: Cat timp aveti la dispozitie? Miturile despre alaptare sunt in abundenta!

  • Ca bebelusul ar trebui hranit la ore fixe – acesta este mitul cel mai des intalnit.
  • Ca, in primele zile de la nastere, mamica nu ar avea destul lapte.
  • Ca multe mamenu pot produce destul lapte pentru bebelusii lor.
  • Ca nu este bine sa iti alaptezi nou-nascutul pentru a-l ajuta sa adoarma.
  • Ca mama nu poate alapta in timp ce urmeaza un tratament medicamentos – acest lucru nu este aproape niciodata adevarat.
  • Ca nu se mai gasesc substante nutritive in laptele de la san, dupa 6 luni sau un an de la nastere – doctorii au obiceiul sa spuna acest lucru, ceea ce arata cat de putine stiu ei despre alaptare.
  • Ca nu este bine sa alaptezi un junior (bebelus de 1-2 ani).

O.A.: Care sunt cele mai importante lucruri despre alaptare, pe care mamicile nu le stiu?

J.N.: Cred ca cel mai important lucru este faptul ca alaptarea inseamna mult mai mult decat hranirea bebelusului cu lapte. De obicei, alaptarea este o relatie intima si apropiata intre doua fiinte care se iubesc foarte mult. De aceea, nici nu este indicat ca mamicile sa isi hraneasca bebelusii cu biberonul, chiar daca ii dau lapte din san. Pentru a dezvolta aceasta relatie intre mama si copilul ei, este important ca micutul sa suga direct de la san.

O.A.: Cat de des ar trebui sa fie alaptati bebelusii (sau juniorii)?

J.N.: Ar fi bine ca alaptarea sa aiba loc atata timp cat si mama si bebelusul simt nevoia si dorinta.

Organizatia Mondiala a Sanatatii si UNICEF recomanda ca, in primele 6 luni de la nastere, mamicile sa isi hraneasca bebelusii exclusiv prin alaptare. Apoi, este de preferat sa continue alaptarea pana la 2 ani.

O.A.: De ce inca sunt mame care nu alapteaza sau care opresc acest proces prea devreme?

J.N.: Pentru ca nu au parte de un inceput bun, nu primesc ajutor cand au nevoie. Uneori, primesc informatii gresite chiar din partea familiei – cand li se spune ca alaptatul este la fel de bun ca laptele praf si ca bebelusii nu fac diferenta.

Reclamele la lapte praf sunt un alt motiv major – companiile prezinta cum taticii, pentru a-si ajuta sotiile, hranesc bebelusii cu biberonul.

Din pacate, daca micutul este hranit exclusiv cu biberonul si cu lapte praf, mamica nu va mai produce destul lapte si, curand, bebelusul nu mai suge de la san deloc.

 

Cercetator in domeniul lactatiei si medic pediatru de renume mondial, Dr. Jack Newman va sustine in Romania, la invitatia Asociatiei ProMama si Totul despre mame, trei zile de conferinte – „Alaptarea pe intelesul tuturor”, pe 8, 9 si 10 mai 2014, la RIN Grand Hotel. Inscrierile se pot face pe site-ul Totul despre mame.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Radio Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s