Importanta apropierii fizice dintre mama si copil

Exista astazi o multime de studii care arata importanta apropierii fizice dintre mama si copil, inca din primele momente dupa nastere. Ce avantaje aduce aceasta actiune in viata voastra?

Este important ca, din primele clipe, mama si copilul sa stea impreuna si sa fie apropiati fizic (pielea bebelusului lipita de pielea mamei).

Bebelusul e mai fericit, temperatura lui e mai stabila si mai normala, pulsul si respiratia sunt mai firesti, iar glicemia este mai ridicata.

Nu in ultimul rand, apropierea fizica imediat dupa nastere face ca bebelusul sa fie colonizat de aceleasi bacterii ca ale mamei. Laolalta cu alaptatul, apropierea fizica dintre mama si copil este socotita un factor extrem de important in prevenirea alergiilor. In cazul bebeusilor tinuti la incubator, pielea si intestinele lor sunt colonizate adesea de alte bacterii decat ale mamei.

Acest lucru este valabil nu doar pentru copiii nascuti la termen si sanatosi, ci chiar si pentru prematuri. Apropierea fizica si metoda Kangaroo Mother Care pot contribui enorm la ingrijirea prematurilor. Chiar si bebelusii care au nevoie de oxigen pot fi tinuti lipiti de pielea mamei, ceea ce reduce nevoia lor de oxigen si ii mentine mai stabili fizic.

In ceea ce priveste alaptatul, bebelusii care experimenteaza apropierea fizica de mama imediat dupa nastere, timp de cel putin o ora, e mult mai probabil sa apuce sanul singuri, fara nici un ajutor, si sa apuce sanul corect, mai ales daca mama nu a primit medicamente in timpul travaliului sau nasterii.

Asa cum spuneam in articlul Alaptarea – primii pasi, un bebelus care apuca sanul corect primeste mai usor lapte decat unul care nu apuca sanul la fel de bine. Daca bebelusul sta corect la san, mama va face mai putine rani. Daca mama are lapte din belsug, bebelusul poate apuca sanul mai prost si obtine la fel de mult lapte, desi mesele pot deveni lungi si/sau frecvente, iar mama poate face mastita sau poate avea canale infundate.

Cu toate acestea, in primele zile dupa nastere mama nu are mult lapte (dar are suficient cat sa hraneasca copilul!) si o pozitie corecta la san este importanta pentru a ajuta bebelusul sa ajunga la tot laptele mamei (pentru ca da, aveti lapte, chiar daca cineva v-a demonstrat cu pompa de san ca nu aveti!)

Pe scurt, importanta apropierii fizice dintre mama si copil, dupa nastere, are urmatoarele efecte pozitive asupra copilului:

• gaseste mai usor sanul
• apuca sanul mai corect
• are temperatura mai stabila si mai apropiata de normal
• are pulsul si respiratia mai stabile si mai normale
• are o glicemie mai ridicata
• plange mai putin
• este alaptat o perioada mai indelungata, fara nevoie de alte suplimente

Nu exista nici un motiv pentru care marea majoritate a copiilor sa nu poata fi lasati langa mama lor imediat dupa nastere, timp de cel putin o ora. Procedurile obisnuite din spitale, de exemplu cantarirea bebelusilor, nu ar trebui sa aiba o mai mare importanta.

Cum se procedeaza concret dupa nastere?

Bebelusul este sters si asezat pe mama. Nimeni nu ar trebui sa forteze bebelusul sa faca nimic. Nimeni nu ar trebui sa incerce sa-l ajute sa apuce sanul in tot acest timp. Desigur, mama poate face cateva incercari de a ajuta bebelusul si nu trebuie descurajata.

Mama si copilul ar trebui lasati sa se bucure unul de altul. Cu toate acestea, nu ar trebui lasati singuri, mai ales daca mama a primit medicamente, si este important ca nu numai sotul, ci si o asistenta, moasa sau medic sa stea cu ei – cateodata, unii bebelusi au nevoie de ajutor medical si cineva calificat ar trebui sa fie acolo pentru orice eventualitate.

Picaturile pentru ochi si vitamina K pot sa mai astepte cateva ore. Foarte important, contactul fizic imediat dintre mama si copil poate fi facut si dupa cezariana, chiar in timp ce mama e cusuta, cu exceptia cazurilor in care exista motive medicale care sa impiedice acest lucru.

Studii despre importanta apropierii fizice au aratat ca pana si prematurii nascuti cu doar 1200 g sunt mai stabili din punct de vedere metabolic (inclusiv nivelul de zahar din sange) si respira mai bine daca au parte de contact cu mama imediat dupa nastere. Nevoia de perfuzii, terapie cu oxigen sau gavaj, de exemplu, sau toate la un loc, nu exclud contactul fizic cu mama.

Dimpotriva, contactul fizic este compatibil cu alte masuri care se iau pentru sanatatea bebelusului. Sigur, daca acesta este foarte bolnav, sanatatea lui nu trebuie compromisa, dar orice prematur care nu sufera de un sindrom de insuficienta respiratorie poate fi pus in contact fizic direct cu mama imediat dupa nastere. Mai mult, la prematuri, ca si la copiii nascuti la termen, contactul fizic direct poate normaliza rapid respiratia.

Chiar daca bebelusul nu apuca bine sanul in prima sau a doua ora, contactul fizic cu mama este in continuare benefic si important pentru mama si copil din toate motivele mentionate anterior.

Cum te simti cand iti tii puiul in brate? Ce inseamna aceasta apropiere fizica pentru tine?


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s