Jocul de Luni: Jocuri pentru increderea in sine

Jocul de Luni: Jocuri pentru increderea in sine

Increderea in sine este o trasatura foarte importanta in dezvoltarea copilului tau si se invata atat din modul in care te comporti cu el su din exemplele pe care i le oferi, cat si prin jocuri si activitati. Ajuta-ti copilul sa capete mai multa incredere in propriile forte, prin urmatoarele jocuri prezentate de Adriana Mitu, parenting trainer.

Copilul care si-a dezvoltat sanatos increderea in sine va deveni adultul care isi asuma deciziile pe care le ia, care stie cand sa ceara ajutorul si care isi imbratiseaza vulnerabilitatile. Toate acestea se construiesc in timp si le poti observa pe masura ce piciul tau devine tot mai independent.

Sustine-ti copilul pe acest drum, prin activitatile prezentate mai jos. Aceste jocuri il vor ajuta pe copil:

  • sa se cunoasca mai bine, sa-si contureze imaginea de sine;
  • sa sa poate autoevalua, astfel incat increderea in el insusi sa nu se bazeze doar pe lucruri venite din exterior – experiente, aprecierile celorlalti, validarea figurilor de autoritate.

Jocurile care dezvolta increderea in sine la copii

Animalul de putere

In acest joc, iti vei invita copilul intr-o calatorie imaginara, in care sa isi construiasca animalul de putere.

Pentru cei mai mici este util sa aduci diferite animale tiparite si sa isi aleaga unul dintre ele – pot fi construite sub forma unor fise de colorat si sa le coloreze ei, sau sub forma unor sabloane, iar copiii sa deseneze conturul pe o foaie.

Daca ai un copil mai maricel, invita-l sa isi deseneze singur animalul de putere.

Mai apoi, invita-ti piciul sa-i dea un nume, sa spuna ce calitate/calitati ii aduce acest animal (de exemplu: urs – curaj, leu – putere, girafa – incredere) si sa spuna cand il vor folosi.

Iti recomandam si tie sa incerci aceasta activitate.

Pestisorul colorat

Pentru acest joc va fi nevoie sa scoti la imprimanta un pestisor de colorat, care are solzisori. Apoi, asaza culorile in doua categorii: culori calde si culori reci. Spune-i copilului ca va folosi culorile calde pentru a-si reprezenta calitatile si culorile reci pentru a reprezenta defectele.

Pentru cei mai mici, care nu inteleg ideea de calitate sau defect, discutati impreuna despre lucrurile care il ajuta, cum ar fi faptul ca a fost curajos intr-o anumita situatie, si lucrurile care nu il ajuta, spre exemplu – ca ii este mai greu sa-si faca prieteni.

Discutati impreuna despre fiecare calitate si defect adaugate in pestisor si indruma-l pe copil sa lege fiecare trasatura de o experienta concreta, pentru a evita sa fie o eticheta.

La defecte, il poti sprijini pe copil sa gaseasca si un mod in care l-a ajutat acel defect in trecut. Spre exemplu: timiditatea mea m-a ajutat sa fiu un bun ascultator.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s