Gesturile in invatarea limbajului

Cand copiii incep sa rosteasca primele cuvinte, gesturile parintilor capata o importanta aparte. Cum ii ajuta aceste miscari pe micuti in invatarea limbajului si dezvoltarea vocabularului?

Pentru a demonstra puterea gesturilor asupra copiilor, Dr. Susan Goldin-Meadow, de la Universitatea din Chicago, a condus un studiu pe aceasta tema.

„Combinatiile de gesturi si cuvinte preced si prezic dobandirea de combinatii de cuvinte, ce transmit aceleasi notiuni. Aceste descoperiri arata clar ca cei mici inteleg aceste concepte dinainte sa le poata exprima prin vorbe”, explica Dr. Goldin-Meadow.

Adica, aceste gesturi ii ajuta pe cei mici sa inteleaga mai usor ce inseamna anumite cuvinte si fraze. In plus, gesticulatia parintilor este o solutie si pentru copiii care au anumite intarzieri de vorbire (din varii motive).

De asemenea, studiul mai arata faptul ca micutii ai caror parinti gesticuleaza mult au un vocabular mai bogat, atunci cand intra la scoala. Astfel, chiar si cand dai din cap pentru a exprima „da” sau „nu” sau daca iti misti bratele ca si cand ai avea aripi, copilul tau va invata mai usor si mai mult.

Iar unul dintre cele mai bune momente in care poti face asta este in timpul de joaca, atunci cand te concentrezi doar pe nevoia micutului tau de a fi cu tine. In timpul jocurilor, chiar si fara sa iti dai seama, vei arata spre diverse obiecte. Pentru copilasul tau, gesturile tale vor insemna descoperirea unor noi cuvinte. Daca cel mic arata spre un ursulet de plus, poti sa ii spui „Da, aceea este jucaria ta, ursuletul de plus.”

Tu folosesti cu micutul tau gesturi in invatarea limbajului? Ai descoperit ca sunt de folos?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa: dailymail.co.uksursa foto: freedigitalphotos.net


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s