Fenomenul papusilor cu aspect uman

O noua moda a pus stapanire pe lumea occidentala: papusile „Reborns“, care sunt atat de meticulos realizate, incat seamana perfect cu un bebelus adevarat.

 

„Reborns” sunt o componenta aparte a culturii moderne. Pentru artistii care le creeaza sunt opere de arta. Pentru colectionari sunt piese inedite si destul de costisitoare. Dar pentru multi dintre cei care le cauta si le cumpara semnifica ceva cu totul special: amintirea unui copil pierdut sau chiar un substitut pentru un copil, scrie guardian.co.uk.

Papusile „Reborns” au aparut pe piata in urma cu aproximativ un deceniu, dar au fost intampinate cu scepticism – erau mult prea asemanatoare cu un copil real, iar pentru multi aceasta asemanare era cel putin bizara. Apoi, incet – incet, au inceput sa „prinda” la public, sfarsind prin a deveni un fenomen, in special in Marea Britanie, SUA, Australia sau, mai nou, Rusia. Au aparut zeci de artisti creatori, denumiti „reborner”, sute de site-uri si forumuri dedicate, s-au organizat conferinte si expozitii.  

Papusile „Reborns” sunt create manual, materialul principal fiind vinilul. Apoi, pe structura debaza se adauga straturi peste straturi de vopsea in ulei pana ce suprafata capata o finete asemanatoare cu cea a pielii unui bebelus. Urmeaza parul, care se aplica fir cu fir, in total aproximativ 20.000. Greutatea papusii este stabilita cu precizie pentru ca, atunci cand este tinuta in brate, senzatia sa fie la fel cu cea experimentata cand strangi la piept un copil adevarat. Pana si mirosul este identic cu cel al unui nou-nascut.  

In functie de complexitate, realizarea unei astfel de papusi poate dura de la cateva saptamani la jumatate de an, iar pretul poate varia de la 120 la 15.000 de euro.

 

Sursa: Adevarul.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s