Despre emotii: Ce este bucuria

Despre emotii: Ce este bucuria

Bucuria este cel mai sanatos combustibil de energie si emotia principala spre care ar trebui sa ne concentram resursele. Dar cum ii explici piciului tau ce este bucuria? De cate feluri este ea? La Meditatii pentru parinti, iti oferim raspunsurile, intr-o noua editie despre emotii.

„Bucuria este o emotie pe care o simtim atunci cand facem lucruri care ne plac”, este raspunsul cel mai sincer al psihoterapeutei Marilena Ionescu.

Cand ii vorbesti copilului tau despre ce este bucuria, spune-i ca este emotia care le da optimism, care le da curaj, care le da energie si incredere sa faca orice isi doresc.

In acelasi timp, este bine sa stii ca exista doua tipuri de bucurie:

  • bucuria din placeri de scurta durata – o prajitura, un moft implinit, chiar si o jucarie;
  • bucuria de lunga durata – vine din generozitate, compasiune, speranta.

Mai multe despre ce este bucuria si exemple de activitati prin care sa ii cultivi piciului tau aceasta emotie poti afla atat din podcast, cat si citind mai jos.

Activitati care explica ce este bucuria

Sa legam bucuria de sentimentul de recunostinta pentru ceea ce avem deja. Ai vazut cum un copil se bucura de lucrurile marunte, de la un melc gasit in gradina, pana la cele 10 minute in care s-a jucat cu parintele sau? Si noi, adultii, am avea nevoie sa ne amintim mai des de binecuvantarile din viata noastra si sa cultivam si in sufletul copiilor sentimentul de recunostinta. Nu-i nevoie sa asteptam ceva special pentru a fi recunoscatori, deja avem o multime de lucruri grozave pentru care sa ne bucuram”, este sfatul Adrianei Mitu, facilitator de programe pentru copii si adolescenti.

Apoi, poti face un exercitiu de mindfulness cu micutul tau, pentru a-i arata concret cum sa isi cultive bucuria. Impreuna, luati doua tipuri de seminte. Pe unele le plantati intr-un pahar pe care scrieti „bucurie”, iar pe celelalte le puneti intr-un pahar pe care scrieti „tristete” sau „lipsa bucuriei” sau chiar „broccoli” (ceva ce il face nefericit pe cel mic). Intreaba-ti copilul ce seminte vrea sa ude, pentru a le ajuta sa creasca. Cel mai probabil, va alege primul pahar.

Acest material face parte din campania Gradinite fara Bullying.

#gradinitefarabullying #scolifarabullying #sanatateemotionala


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s