De ce sa gatesti cu cel mic

Sunt atatea abilitati pe care micutul tau si le dezvolta, cand preparati mancarea impreuna! Iata cateva dintre motivele pentru care sa gatesti cu ajutorul copilului tau.

O activitate foarte amuzanta de facut in familie este gatitul. Chiar daca micutul tau inca nu a ajuns la varsta la care sa foloseasca aragazul, cuptorul sau obiectele ascutite, exista o multime de lucruri pe care le poate face in bucatarie, distrandu-se si invatand in acelasi timp.

Ce avantaje are copilul cand te ajuta sa gatesti?

  • Isi dezvolta anumite abilitati – Gatitul poate fi de folos pentru abilitatile matematice, cand masurati impreuna ingredientele, le numarati sau le impartiti la numarul de portii. De asemenea, cel mic isi dezvolta capacitatea de concentrare si memoria, tinand minte ce ingredient urmeaza sa fie adaugat in mancare. Nu in ultimul rand, cand gatesti cu micutul tau, copilul va afla noi cuvinte si astfel isi va mari vocabularul.
  • Descopera noi alimente si mancaruri care sa ii placa – Pentru ca oricum stim cat de mofturosi pot fi copiii la mancare, gatitul in familie este o ocazie de a-ti expune micutul la noi alimente si mancaruri. Cand participa la acest proces, copilul va aprecia mai mult mancarea si, poate in acest fel, va accepta si alimente care, in alte conditii, nu i-ar fi placut.
  • Mananca mai sanatos – Intr-o casa in care se gateste in mod constant, nevoia de fast food sau de junk food va fi mult mai mica. In timp ce preparati mancarea, vorbeste-i copilului tau despre beneficiile alimentelor si lasa-l sa guste ingredientele, aratandu-i astfel ca nimic nu se compara cu mancarea facuta acasa.
  • Isi descopera simturile – Copiii invata explorand cu toate simturile – vazul, auzul, gustul, atingerea si mirosul. Lasa-l pe cel mic sa framante coca pentru o prajitura sau sa miroasa mancarea ce sta pe foc. Va fi o experienta cu totul speciala pentru el.
  • Isi creste increderea in sine – Cand stie ca a contribuit la mancarea pentru toata familia, copilul tau se va simti foarte mandru de aceasta realizare. Multumeste-i ca te-a ajutat si lauda gustul mancarii, pentru a-l incuraja sa te ajute si alta data sa gatesti.

Cum poate sa te ajute copilul sa gatesti

Cel mai bun inceput pentru copilul tau este prepararea micului dejun. Tu tai painea, iar cel mic adauga ingredientele. (In acest mod, va aprecia altfel importanta acestei mese si te vei asigura ca isi va manca micul dejun.) Iata si alte moduri in care cei mici pot ajuta in bucatarie:

  • framantarea aluatului;
  • adaugarea condimentelor si a ingredientelor taiate de tine;
  • spargerea oualor (s-ar putea sa ajunga cateva si pe jos);
  • amestecarea unei creme;
  • prepararea unei salate;
  • spalarea legumelor.

Pe tine te ajuta copilul tau sa gatesti? Cum?

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s