Sa invatam mate’ jucandu-ne

Vrei sa afli cum il poti invata pe copilul tau matematica doar cu materialele existente in gospodarie? Noi iti expunem 3 jocuri simple. Hai sa invatam jucandu-ne!

Conceptele matematice sunt utilizate de toti oamenii, zi de zi, insa multi ar descrie aceasta stiinta ca fiind neprietenoasa. Ea se deprinde inca din copilaria timpurie, incepand cu varsta de 3 ani si in functie de cat de atractiv le este prezentata copiilor, acestia isi vor forma o atitudine deschisa si pozitiva fata de ea.

Iata cateva modalitati simple si placute de joc prin care sa iti initiezi cu succes pe micutii in tainele matematicii.

  1. Invatam culorile si numaram

Alegeti impreuna o caracteristica de familie cum ar fi culoarea ochilor sau a parului. Numarati cati prieteni sau membri ai familiei au aceasta caracteristica comuna. Alaturi de copilul tau, gaseste simboluri prietenoase si amuzante (un ochi urias sau un cap de copil cu par tepos), notati rezultatele si faceti un grafic, utilizand timbre sau bulinute colorate. Astfel iti vei invata micutul sa si sistematizeze.

Un alt joc ce ne ajuta sa invatam este confectionarea de siraguri de margele pentru mama si bunica. Da-i copilului paste cu gauri, pe care le vopsesti multicolor in acuarele, insira-le pe ata si pune-l sa numere cate piese are siragul. Poarta margelele, lauda-l si multumeste-i pentru cadou!

  1. Clasificati si invatati formele geometrice

Ia hartie colorata, traseaza cu creionul pe ea forme geometrice simple (patrat, triunghi, cerc, drepunghi) si ajuta-l sa le decupeze. Vorbeste-i despre aceste forme, cautand in casa obiecte cu forme asemanatoare – ex: ceasul are forma rotunda, adica este un cerc, dulapul de haine este un dreprunghi.

Roaga-l sa formeze mai multe multimi dupa criteriul marimii, culorii si formei- “Haide sa grupam acum toate piesele mari, Ce zici daca formam o grupa de cercuri de aceeasi marime? Eu formez o multime de triunghiuri mici, tu o multime de cercuri mari si le asezam elementele unul sub altul, coloanele una langa alta. Ce observi cand le privesti? “ .

Ve fi surprins(a) sa afli ca, desi ambele multimi au acelasi numar de elemente, copilul iti va spune la prima vedere ca multimea cu cercuri mari este mai mare.

Pentru ca activitatea sa aiba o finalitate, asamblati formele geometrice pe hartie si lipiti-le sub forma unui trenulet.

  1. Sa invatam “mai mult”, mai putin”

Jucati-va “de-a vanzatorul si cumparatorul”. Pe o masuta, aranjeaza cateva legume, fructe, orez, bomboane, paine. Ca si moneda de schimb, poti folosi bete de chibrit. Pentru inceput, cumparatorul-adult va cere ”Dati-mi va rog putin orez”. Vanzatorul pune intr-o pungulita ce i s-a cerut, iar cumparatorul va zice ca doreste mai mult, caci nu ii ajunge pentru mancare. Sau: „Am nevoie de cateva mere sa fac o placinta. Nu, sunt prea multe…”

Poti complica jocul, stabilind impreuna cu cel mic un pret pentru fiecare aliment si poti folosi chiar bani reali.

Schimbati rolurile dupa ce el a inteles jocul (acum, el va fi cumparatorul, iar tu vei fi vanzatorul), iar la final, din cumparatuile facute de el, pregateste felurile voaste preferate de mancare.

Fii inventiv si joaca-te cu copilul tau pentru a-l face sa iubeasca matematica!

Ce alte jocuri mai stii, pentru a-l face pe micutul tau sa invete cu placere?

Autor articol: Georgiana Abrudan – Proesor invatamant primar, Centrul educational EDU&CARE

 


Ultimele articole

Un comentariu la „Sa invatam mate’ jucandu-ne”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s