Cum ii dezvolti copilului simtul umorului?

„O zi in care nu ai ras este o zi pierduta”, spunea Charlie Chaplin. De ce sa fie asa? Ce beneficii aduce rasul si de unde dobandim simtul umorului?

De la simple gadilari si strambaturi, pana la jocuri de cuvinte si povesti amuzante, la fiecare varsta descoperim ceva nou care sa ne faca sa radem.

Iar rasul nu numai ca ne energizeaza si ne face sa ne simtim mai bine, dar este si un mod de a comunica si de a crea legaturi. Copiii ce au simtul umorului bine dezvoltat reusesc sa treaca mai usor peste provocari, ajung sa fie mai spontani si sa aiba capacitatea de a veni cu idei proaspete, vazand lucrurile si din perspective ce nu sunt atat de evidente, si isi dezvolta stima de sine.

In plus, cei care stiu sa rada vor aprecia mereu partea jucausa a vietii (vor fi chiar mai optimisti) si nu se vor lua mereu prea in serios (desi, adesea, vor sti sa analizeze lucrurile in profunzime).

Toate acestea suna grozav, insa, spre deosebire de ochii albastri sau inaltime, simtul umorului nu face parte din genele noastre. Cei mici nu se nasc comici, insa pot invata cum sa se amuze si de ce anumite lucruri sunt haioase – si fix asta inseamna a avea simtul umorului.

Copiii isi dezvolta aceasta latura de la varste foarte fragede. Atentie, insa! Ceea ce il va amuza pe un bebelus s-ar putea sa nu i se para la fel de haios unui scolar sau unui adolescent. Iar asta pentru ca fiecare etapa de dezvoltare vine si cu noi preferinte si o cizelare a umorului. Asadar, hai sa vedem ce este amuzant la fiecare varsta:

  • Bebelusii – Desi inca nu inteleg prea bine cum sta treaba cu umorul, ei te vad cand zambesti si simt cand esti fericit(a). Cand scoti sunete amuzante sau razi, bebelusul tau iti va simti veselia si te va imita. De asemenea, gadilarile mai sunt o parte importanta la aceasta etapa. Pe masura ce cresc, bebelusii vor recunoaste cand o situatie neasteptata este haioasa.
  • Juniorii – La inceput, le place umorul fizic (mai ales cel care ii ia prin surprindere, cum ar fi „Cucu! Bau!”). Cand isi dezvolta limbajul, vor rade la mici poezioare si cuvinte ce nu au sens.
  • Prescolarii – Cam pe la aceasta varsta, cei mici vor, la randul lor, sa isi faca parintii sa rada. De asemenea, incep sa se amuze de lucruri despre care stiu ca nu ar trebui sa fie asa: un desen cu o masina cu roti patrate, o gaina care latra etc.
  • Scolarii – Deja, scolarii descopera placerea de a spune ei insisi glume. (La aceasta varsta, s-ar putea sa auzi acelasi banc de foarte multe ori.) Incep sa faca jocuri de cuvinte si ghicitori si descopera ca umorul ii ajuta sa treaca peste situatii mai dificile.

Cum ii dezvolti copilului simtul umorului?

Este foarte important sa fii un parinte jucaus, sa ai, pe cat posibil, o atitudine cat mai vesela si sa fii spontan(a). Cum copiii invata din exemplu, fii si un exemplu prin umor: spune povesti amuzante, razi daca versi ceva pe jos (in loc sa te enervezi), inventeaza glume etc.

De asemenea, fii deschis(a) la glumele copilului tau si la ocaziile in care cel mic te face sa zambesti sau sa razi. (Cum spuneam, copiii simt cant esti binedispus/a si vor incerca sa te aduca in aceasta stare cat mai des, pentru ca este o stare pozitiva si pentru tine si pentru ei.) Incurajeaza incercarile copilului tau de a face glume, chiar daca, la inceput, nu vor fi prea amuzante.

Creeaza si un mediu plin de umor. In familie, urmariti comedii sau seriale amuzante, cititi povesti haioase si benzi desenate si, mai presus de toate, jucati-va impreuna.

Ai grija la umorul grosolan sau glumele rele (cele facute doar pentru a rani pe cineva). Daca auzi astfel de bancuri, nu rade la ele, pentru ca micutul tau va primi un mesaj gresit. In schimb, explica-i copilului de ce acea gluma nu este amuzanta.

Care este cea mai amuzanta gluma pe care ai auzit-o de la copilul tau pana acum? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s