Cum ii ajuta povestile terapeutice pe copii sa inteleaga situatia actuala

Oricat de mult am incerca, in aceasta perioada, sa ramanem pozitivi si sa cream copiilor nostri un mediu de normalitate, subiectul coronavirusului se afla pe buzele tuturor, iar copiilor nu le este greu sa remarce ingrijorarea care, uneori, pune stapanire pe noi. In aceste conditii, nu este de mirare ca cei mici ajung sa puna intrebari directe si chiar dificile despre ce se intampla in jurul nostru.

Ce trebuie noi, parintii, sa retinem este ca echilibrul este cheia in comunicarea cu cei mici, in aceasta perioada. Este important sa nu evitam sa le raspundem la intrebari si sa nu negam realitatea, caci imaginatia copiilor este debordanta si poate crea povesti catastrofale daca alegem sa nu abordam acest subiect.

Trebuie sa le oferim copiilor nostri raspunsuri reale, pe un ton calm, care sa nu alimenteze anxietatea. Le putem vorbi despre modul in care coronavirusul este raspandit si le putem explica ce putem face pentru a ramane in siguranta.

Un alt mod bland prin care cei mici pot intelege mai bine situatia actuala il reprezinta povestile terapeutice!

Povestile terapeutice – cum ii ajuta pe copii sa inteleaga situatia actuala

Adriana Mitu
Adriana Mitu

Daca te numeri printre ascultatorii nostri fideli, care nu rateaza povestile de pranz zilnic de la 13:30) si de seara (zilnic de la 21:00), cu siguranta cunosti povestile terapeutice scrise de Adriana Mitu, trainer specializat in dezvoltarea inteligentei emotionale si psiholog cu experienta in lucrul cu copiii: „Veverita aiurita”, „Povestea porumbelului care credea ca nu stie sa zboare”, „Povestea Tincutei, o maimutica fricoasa” etc. Le poti asculta si in aplicatia gratuita Itsy Bitsy!

[Citeste si: Ce sunt povestile terapeutice si cum ii ajuta pe copii]

Ei bine, povestile terapeutice reprezinta o cale excelenta de vindecare si invatare. Ele pot fi un instrument foarte util in relationarea si comunicarea cu prichindelul tau, pentru ca vin la pachet cu o anumita morala, cu solutii pe care personajele, prin intamplarile pe care le strabat, reusesc sa le gaseasca.

Rolul povestilor terapeutice este acela de a ne ajuta in situatii reale de viata si au un scop vindecator prin invatamintele transmise.

„Biblioterapia este recunoscuta pentru beneficiile ei, iar la copii functioneaza foarte bine, pentru ca ei au darul de a intra usor in lumea povestilor si a imaginarului. Povestile terapeutice sunt croite intr-un fel aparte. Ele se axeaza foarte mult pe empatie si pe a-l ajuta pe erou sa-si descopere propriile resurse, fie prin interventia unui personaj magic, precum o zana sau un spiridus care il ghideaza, fie invatand singur din propriile experiente. Pentru copii este esential ca tema unei astfel de povesti sa ii atinga in mod personal, sa fie un aspect din viata lor care ii framanta”, explica Adriana Mitu.

De altfel, pentru ca noi, parintii, trecem prin moment dificile in aceasta perioada si uneori, de ce sa nu recunoastem, ne poate fi destul de greu sa ii facem pe copii sa inteleaga de ce nu mai trebuie sa iesim in parc, la joaca, o perioada, Adriana Mitu a scris o poveste care se potriveste perfect contextului actual – „Gorgaroi”.

Povestea terapeutica „Gorgaroi” vine ca un ajutor pentru parinti, fiindca le permite sa le vorbeasca celor mici, intr-un mod realist, dar bland, despre situatia actuala si despre cum fiecare dintre noi poate contribui la evitarea raspandirii coronavirusului.

„Gorgaroi” poate fi ascultata la Itsy Bitsy FM zilnic, de la 13:30 si 21:00,  in aplicatia gratuita Itsy Bitsy, pe care o poti descarca gratuita din Google Play sau App Store sau pe canalul de YouTube Itsy Bitsy.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s