Cum arata viata unui fermier dintr-o ferma ecologica?

Te-ai intrebat pana acum cum e sa fii fermier si sa asiguri laptele pentru lactatete BIO de care te bucuri in fiecare zi?

Curiosi sa aflam cum e viata unui fermier adevarat, am apelat la prietenii de la Napolact BIO, care nu doar ca reusesc sa ofere, prin produsele lor, tot ce e mai pur, dar ne dezvaluie cu bucurie si povestile oamenilor care fac posibil ca produsele lor sa ajunga in siguranta la noi pe masa.

In cadrul unei discutii in tihna intre dr. Irina Costache, medic primar pediatru, si sotii Ardelean si Angela Matis, fermieri, am aflat cum arata viata de fermier si cum e sa ai grija de animalele dintr-o ferma ecologica.

Familia Matis are o ferma ecologica in judetul Cluj, la o altitudine de 1100 de metri, intr-o zona pitoreasca de deal.

Familia a pus bazele fermei in 2012, iar in 2014 ferma a primit certificarea de ferma bio din partea Ecocert, care desfasoara activitati de certificare in agricultura ecologica.

In prezent, cei doi fermieri au peste 70 de vaci, pe care le ingrijesc cu multa atentie, ducandu-le vara la pasune si asigurandu-se ca primesc de mancare doar fan, apa si sare, acestea fiind conditii de baza intr-o ferma ecologica.

Pentru a primi certificarea de ferma ecologica a fost nevoie de o perioada de conversie de doi ani, timp in care ferma a dovedit ca atat pasunea, cat si furajarea, indeplinesc toate conditiile unei ferme ecologice.

Vacile familiei Matis nu pasuneaza oriunde gasesc iarba, ci doar pe pasunea familiei, care este certificata bio, adica nu a primit tratamente cu chimicale.

In plus, vacile din aceasta ferma isi petrec verile afara, in aer liber (cat permite vremea) si intra in grajd doar cand trebuie mulse, respectiv dimineata la ora sase si jumatate si seara la ora sapte.

Dupa muls, laptele e pus in unul din cele doua agregate de racire pe care cei doi fermieri le detin. Aceste agregate asigura o temperatura controlata a laptelui (4 grade Celsius) pana cand e incarcat in cisterna care il preia si il transporta mai departe.

Inainte insa de a fi incarcat in cisterna, laptele este verificat de catre soferul cisternei folosind spirt medicinal. 

Urmareste discutia de mai jos cu sotii Matis si afla in ce consta aceasta verificare: 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s