Copilarie in pandemie. Scoala de vara World Vision Romania: zeci de sesiuni de activitati s-au desfasurat in conditii de siguranta maxima pentru peste 4000 de copii

  • Activitatile fata in fata se deruleaza in grupuri mici, de cel mult 10 copii, cel mai adesea in aer liber, cu dezinfectarea suprafetelor expuse si igiena personala riguroasa;
  • Profesorii si elevii poarta masca si sunt termometrizati la inceputul orelor;
  • Peste 4.000 de copii de la sat au participat deja la cursurile remediale si la sesiunile de dezvoltare organizate fata in fata de Fundatie.

Mii de prescolari, elevi din invatamantul primar, gimnazial si liceeni din mediul rural participa in aceasta perioada la Scoala de Vara World Vision Romania, un program care se deruleaza fata in fata si online, care consta in sesiuni remediale, dar si de dezvoltare personala pentru 14.000 de copii din mediul rural. Pana acum, la sesiunile fata in fata au participat peste 4.000 de copii si adolescenti din judetele Cluj, Ialomita, Iasi, Vaslui si Valcea. Activitaţile au fost organizate in cadrul proiectelor finanţate prin apelul Scoala pentru toti sau in cadrul programului Paine şi Maine, program care se adreseaza elevilor de scoala primara, are ca scop prevenirea abandonului şcolar şi este susţinut atat de donatori individuali, cat şi corporate precum LIDL Romania, Oysho şi Massimo Dutti Romania, PEPCO Romania, ALKA.

Alte cateva mii de copii continua pregatirea zilele acestea atat din fata dispozitivelor electronice conectate online, cat si impreuna cu colegii, educatorii, profesorii, psihologii si voluntarii World Vision in spatii mai putin conventionale. Orele au loc in gradinile si curtile scolilor, pe terenurile de sport sau in alte spatii care permit respectarea regulilor de distantare fizica. Obiectivele principale ale Şcolii de Vara sunt ca acesti copii sa pastreze contactul cu scoala, sa recupereze o parte din materia pierduta in perioada starii de urgenta si sa aiba acces la informatii şi sprijin care pot face ca izolarea si distantarea fizica sa fie mai usor de inteles si acceptat.

Vara aceasta este unica”

Copiii si indrumatorii lor au fost incantati de revedere si au descris experientele din aceasta vara drept unice.

M-am distrat, m-am bucurat impreuna cu colegii mei de clasa, dar si cu copiii mai mari din alte clase, am ras foarte mult, am facut activitati frumoase impreuna si nu voi uita asta. Ne-am imprietenit si acum ne cunoastem mult mai bine decat la inceput. Vara asta este unica pentru ca am putut face parte si eu din acest proiect si nu voi uita niciodata asta”, spune Denisa, eleva la o şcoala din judeţul Iasi.

A fost o zi minunata. Nu am mai vazut niciodata un spectacol de magie. Magicianul m-a luat asistenta lui azi. Abia astept sa-i povestesc mamei cand ajung acasa. As vrea sa mai vad si alte spectacole. Doamna ne-a promis ca ne mai aduce magicieni”, a completat si Maria, eleva in clasa a III-a, la o scoala din judetul Dolj.

Data trecuta am citit, dar azi am alergat si am invatat-o pe doamna sa joace de-a «dura». A fost foarte incantata. Nu stia jocul”, descrie Andrei, clasa a IV-a.

Revederea cu copiii a fost extrem de emotionanta! Am fost atat de incantata de ideea de a citi afara, in aer liber – respectand toate masurile de siguranta impuse: distantare, igiena, dezinfectare. Copiii au fost foarte responsabili si s-au supus normelor. Lectura le-a prins numai bine. Nu mai citisera in grup de cand s-au inchis scolile. Faptul ca s-au putut intalni le-a pus tuturor zambete pe fete, le-a inseninat ziua! Bineinteles ca nu putea lipsi un moment de joaca. Pentru mine a insemnat extrem de mult sa ii vad fericiti”, povesteste pedagogul social Irina Dutu.

Ce au studiat copiii?

In cea mai mare parte, activitatile au constat in cluburi de lectura, ateliere creative, jocuri sportive şi recreative, excursii in natura, auditii muzicale, toate desfasurate in aer liber.

Copiii si-au facut planuri de vacanta, au invatat sa se protejeze in conditiile pandemiei COVID-19, au facut miscare şi au discutat despre alimentatia sanatoasa. In plus, au fost implicati in jocuri distractive menite sa le dezvolte vocabularul si imaginatia sau au discutat liber despre emotii, bullying si alte pericole din viata de zi cu zi sau in mediul online.

Scoala de Vara le-a adus copiilor o bucurie de nedescris! Nu voiau, efectiv, sa mai plece de la scoala si a trebuit sa prelungim programul unor activitati. Este clar ca au simtit nevoia sa-si reia programul obisnuit, sa participe la activitati educative, sa socializeze. Avem foarte multe solicitari de a suplimenta locurile si o vom face, respectand in continuare toate regulile. Copilaria in pandemie nu este usoara, dar copiii au o putere de adaptare uriasa si ştiu sa se bucure. Noi, adulţii, trebuie sa ii ghidam şi sa ii ajutam sa nu renunte la scoala indiferent sub ce forma va reincepe aceasta din toamna. Scenariul inceperii şcolii in sistem hibrid este cel mai plauzibil şi mai potrivit pentru momentul in care ne aflam. Trebuie sa fim realişti şi sa depunem toate eforturile pentru ca toţi elevii sa continue sa inveţe”, a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.

In toate scolile in care au avut loc activitatile organizate de World Vision au fost luate masuri de siguranta. La intrarea in unitatea de invatamant a personalului didactic, didactic auxiliar, nedidactic si a elevilor a fost masurata temperatura (care nu trebuie sa depaseasca 37,3 grade Celsius), au fost asigurate materiale si echipamente de protectie (covorase dezinfectante, masti de protectie, substante dezinfectante pentru maini etc.), copiii au fost ajutati sa se spele si sa se dezinfecteze, participantii au purtat masca, s-a pastrat distanta recomandata, iar suprafetele expuse au fost dezinfectate. 

World Vision Romania face un apel la sprijinirea continua a scolii romanesti, in special al invatamantului rural. Astfel, Fundaţia a lansat campania de strangere de fonduri dedicate interventiei de urgenta in sprijinul scolilor si copiilor din mediul rural, odata cu inceperea scolii. 

Persoanele care vor sa-i sprijine pe copiii de la sate care vor sa continue sa inveţe, pot dona aici.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s