beneficii cafea

Cafeaua – beneficii si riscuri

Te-ai intrebat vreodata care este povestea cafelei? Stiai ca este cea mai populara bautura din lume? Asta dupa apa, bineinteles. Hai sa aflam ce beneficii ascunde cafeaua si care sunt riscurile consumului in exces.

Cafeaua a fost consumata pentru prima data in manastirile Etiopei pentru diminuarea oboselii din timpul ceremoniilor religioase de lunga durata. Pana in secolul XX in anumite regiuni, cafeaua era considerata un fel de mancare. Oamenii din triburile etiopiene amestecau fructele de cafea cu grasimea de la animale pentru a le manca.

Beneficiile consumului de cafea

Consumata in cantitati moderate (nu mai mult de 2 cesti pe zi), cafeaua poate avea efecte benefice asupra sanatatii. Stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia. De aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.

Cafeaua contine antioxidanti (fenol si arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli. Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala si reduce temporar starea de oboseala. Dar cofeina se regaseste si in ceai…in special in cel negru.

Efectele negative ale cafelei asupra sanatatii

Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.

De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.

In concluzie: nu exagera in consumul de cafea.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s