Baloane care se umfla singure

Daca vrei sa-i surprinzi pe copii cu un nou experiment spectaculos, iti propun sa le arati cum puteti umfla baloane fara sa suflati in ele.

Este un experiment pe cat de frumos, pe atat de simplu, bazat pe aceleasi reactii chimice folosite la vulcanul care erupe. In plus, necesita materiale pe care cu siguranta le ai deja in casa:

  • Cateva baloane de culori diferite;
  • Cateva sticle tip PET;
  • Otet;
  • Bicarbonat de sodiu;
  • Colorant alimentar de culori diferite – pot fi culorile baloanelor;
  • O palnie.

Incepe prin a turna in sticle cate 100-200 ml de otet. Toarna apoi in fiecare sticla cativa stropi de colorant alimentar – fiecare sticla cu culoarea ei.  Lasa sticlele fara capac, pentru ca le vei atasa imediat baloanele.

Pune in fiecare balon (neumflat) cate o lingura de bicarbonat de sodiu, folosind palnia. Ataseaza apoi fiecare balon de gatul sticlei cu aceeasi culoare, dar ai grija sa nu curga (inca) bicarbonatul din baloane in sticle.

baloane-otet

Aliniaza sticlele pe masa, lasand putin spatiu intre ele pentru a le permite baloanelor sa se umfle.

Invita-i acum pe copii sa ridice baloanele astfel incat sa curga din ele bicarbonatul de sodiu si priviti ce se intampla – baloanele vor incepe sa se umfle!

Cum se intampla asta? Baloanele se umfla cu gazul eliberat in urma reactiei chimice dintre otet si bicarbonatul de sodiu.

Daca nu mai aveti rabdare pana la propriul vostru experiment, v-am pregatit un video cu desfasurarea experimentului:


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s