10 motive pentru care iti este mereu foame

Ai zile in care simti ca iti este mereu foame si nu ai idee de ce? Iata 10 cauze posibile si cum le poti rezolva.

Foamea este nevoia psihologica de calorii, apa si sare. Sunt momente in care este evident de ce te simti flamand(a) – de exemplu, dupa un antrenament mai lung de fitness.

Alteori insa, nu iti dai seama de ce ti se face foame. Aceasta senzatie poate fi provocata de o multime de elemente pe care poate nu le iei in considerare, cum ar fi: regimul alimentar, hormonii, factori emotionali etc. Hai sa analizam fiecare cauza in parte, in incercarea de a gasi un raspuns.

  • Esti deshidratat(a)

Cand mananci in exces, este posibil ca, pur si simplu, organismul tau are nevoie de fluide. Este o confuzie care are loc la nivelul hipotalamusului, partea din creier care se ocupa atat de apetit, cat si de nevoia de hidratare. Asadar, data viitoare cand simti o foame „incontrolabila”, bea un pahar cu apa si asteapta cateva minute. Iti mai este foame?

  • Nu te odihnesti cand dormi

In momentul in care organismul tau nu are parte de odihna suficienta (adica, atunci cand nu iti respecti programul de somn), secreta mai multa grelina, un hormon care stimuleaza apetitul, si scade nivelul de leptina, hormonul care provoaca senzatia de satietate. De asemenea, organismul va avea nevoie de energie suplimentara, asa ca te vei trezi cu pofte de dulciuri si alti carbohidrati. Poti afla aici cateva sfaturi pentru un somn odihnitor.

  • Mananci prea multi carbohidrati

Cum spuneam si mai sus, lipsa de energie te face sa mananci carbohidrati cu IG (indice glicemic) foarte mare, cum ar fi dulciurile sau produsele de patiserie. De asemenea, vei observa ca, daca incepi sa mananci un biscuit, de exemplu, iti va fi greu sa nu-l iei si pe al doilea, apoi al treilea si tot asa. Asta se intampla pentru ca nivelul de zahar din sange creste si creeaza un cerc vicios. Pentru a evita acest lucru, cel mai bine este sa mananci alimente bogate in fibre, cum ar fi migdalele sau quinoa.

  • Esti foarte stresat(a)

In momente de stres, in corpul tau sunt eliberati hormoni precum adrenalina si cortizol. Acesti hormoni iti „pacalesc” organismul, facandu-l sa creada ca este atacat si ca are nevoie de energie suplimentara. Si asa ti se face foame. De aceea, cand te simti infometat(a) fara motiv, gandeste-te daca esti intr-un mediu stresant si, daca este cazul, cauta o solutie pentru a te detensiona.

  • Ai nevoie de mai multe proteine

Cand simti ca vrei o gustare, apeleaza la surse de proteine sanatoase, cum ar fi un iaurt grecesc sau cereale integrale. Nutritionistii recomanda un aport de 46 de grame de proteine pe zi pentru femei si 56 de grame pentru barbati.

  • Nu mananci suficiente grasimi sanatoase

Exista diferite tipuri de grasimi, iar tu ai nevoie de cele nesaturate, care iti mentin starea de satietate. Aceste grasimi sa gasesc in nuci si seminte, avocado sau peste.

  • Sari peste mese

Cand sari peste o masa, din nou ai probleme cu hormonul numit grelina, care iti amplifica senzatia de foame. Ca regula generala, incearca sa nu lasi sa treaca mai mult de 3-4 ore intre mese. Chiar daca te numeri printre cei care nu pot manca micul dejun, incearca sa mananci macar ceva usor. Vei vedea schimbari.

  • Vezi peste tot imagini cu mancare

De la emisiuni si concursuri TV de gatit, pana la ultimele retete incercate de prietenii tai pe Facebook, imaginile cu mancare par a fi peste tot. Potrivit studiilor, conexiunea intre ceea ce vedem si ceea ce ne dorim este foarte puternica (cam ca atunci cand simti o aroma puternica). Nu prea poti elimina toate tentatiile vizuale, dar le poti ocoli pe unele, daca simti ca nu iti poti controla aceasta nevoie.

  • Infuleci mancarea

Chiar daca ti se pare ca te-ai saturat cu putin, in momentul in care infuleci mancarea, creierul tau nu va fi de aceeasi parere si iti va da de inteles ca inca iti este foame. De aceea, este important sa inveti sa savurezi mancarea, sa iti iei timp sa te bucuri de ceea ce ai in farfurie.

  • Iei anumite medicamente

Printre efectele secundare ale medicamentelor se poate numara si senzatia de foame. De aceea, inainte sa iei orice medicament, citeste prospectul. Iar daca medicamentele prescrise de medic iti provoaca foame, vorbeste cu doctorul tau sa iti ofere alternative.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s