Prima calatorie cu avionul in familie

Ti-ai planificat prima vacanta peste hotare in familie si nu stii la ce sa te astepti? Iata cateva sfaturi utile, despre prima calatorie in trei cu avionul, de la Centrul European al Consumatorilor.

Pentru ca foarte multi tineri parinti sau viitori parinti si femei insarcinate au intrebari legate de calatoriile cu avionul, ECC Romania – Centrul European al Consumatorilor a alcatuit un ghid folositor, un adevarat sprijin pentru familiile aflate pentru prima oara in calatorie cu avionul.

Primul zbor al copilului

Pentru a nu avea probleme cu nicio companie aeriana, ideal ar fi sa incepi calatoriile in familie cand bebelusul are deja peste 2 saptamani. Conteaza foarte mult si felul in care a fost adus pe lume copilul. Daca nu a existat nicio complicatie la nastere, puteti calatori impreuna chiar mai devreme de doua saptamani (in functie de compania aeriana). Pe de alta parte, daca mamica a nascut prin cezariana, are de asteptat ceva mai mult.

De obicei, copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani pot sta in bratele adultilor si nu mai au nevoie de bilet. Cei care au peste 2 ani trebuie sa ocupe scunul lor si biletul lor va avea acelasi pret ca cel al adultilor. (Totusi, exista companii aeriene care ofera reduceri pentru copiii sub 12 ani). Atentie! Sunt cazuri in care numarul de copii cu varste sub 2 ani este limitat pe un zbor, asa ca este nevoie sa rezervi din timp bilete de avion.

In mod normal, pasagerii cu copii mici sunt pusi in locuri cu paravan, unde pot fi puse patuturile de calatorie pe locurile din fata scaunelor. Insa, acestea sunt de obicei disponibile la zborurile lungi.

La aterizare si la decolare, copiii cu varste pana in 6 luni trebuie sa stea in bratele adultilor. Pentru bebelusii de pana la 3 ani, unele companii aeriene furnizeaza scaune booster si centuri de siguranta special concepute pentru copii. Pe de alta parte, sunt si companii care nu ofera un scaun si nici nu iti dau voie sa iei scaunul de masina la bord, astfel incat esti nevoit/a sa iti tii copilul in brate pe toata durata zborului. Inainte sa rezervi biletele, verifica politicile companiei aeriene si vezi daca scaunelul de masina incape intre bratele scaunelor din avion.

In general, companiile aeriene pun la dispozitie mancare speciala pentru copii, dar nu te baza doar pe asta. Copilului tau i s-ar putea face foame inainte si/ sau dupa masa, caz in care este bine sa ai la tine gustari sanatoase. In ceea ce priveste laptele bebelusilor, poti pregati biberoane de 100 ml. Daca alaptezi, e si mai simplu.

Un alt lucru de care este bine sa tii cont este schimbarea de presiune in cabina, la decolare si la aterizare. Daca micutul tau are nasul infundat, risca sa i se infunde si urechile si sa il doara rau. Asigura-te ca puiul are nasucul desfundat si, in cazul bebelusilor, ai ca solutii alaptarea sau o suzeta.

Nu uita sa pui in bagajul de bord si jucarii, carticele, creioane colorate si hartie, pentru cazul in care copilul se plictiseste. Jucariile tacute vor fi apreciate de catre ceilalti pasageri.

Gravidutele cu avionul

In ceea ce le priveste pe femeile insarcinate, acestea pot calatori cel mai bine in al doilea trimestru de sarcina. In primul trimestru, greturile le pot aduce probleme, iar in al treilea trimestru exista riscul cresterii presiunii sangelui. De obicei, pana in a 28-a saptamana de sarcina, orice companie aeriana permite zborul. Apoi, politicile variaza.

Verifica polita de asigurare de calatorie, intrucat poate contine clauze speciale pentru femeile insarcinate care calatoresc cu avionul. Poti descoperi ca ai nevoie de o declaratie de la doctor ca sarcina nu prezinta riscuri sau ca nu sunt acoperite cheltuielile in cazul unei nasteri premature sau al altor complicatii. Este esential sa mergi la medicul tau inainte de un zbor.

Centrul European al Consumatorilor

Laura Pascu, purtator de cuvant pentru Centrul European al Consumatorilor, a intrat in direct in emisiunea Lejer pe Tocuri si a vorbit cu Ruxandra Rusan despre alte sfaturi utile. Le poti asculta aici.

Pentru alte nelamuriri legate de calatoriile cu avionul in familie, poti consulta brosura ECC Romania, legata de vacantele in Uniunea Europeana.

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s