Miere pentru o viata mai dulce

Ce beneficii ne aduce acest indulcitor din natura, numit miere? Afla despre diversele tipuri de miere si proprietatile lor pentru organism.

Se stie ca mierea era adunata inca din vremuri stravechi – in Valencia, Spania, s-a descoperit o pictura rupestra, veche de 8.000 de ani, ce arata oameni care aduna miere din stupi. In Egiptul Antic, se faceau prajituri si biscuiti cu miere, iar in India aceasta substanta era considerata a fi un elixir al nemuririi.

Mierea este adunata de albine din nectarul plantelor si poate fi de mai multe tipuri, in diverse culori:

  • poliflora – contine extrem de multe substante nutritive, ajuta sistemul respirator si confera energie;
  • extraflora – provine din alte parti ale plantelor, are o culoare mai inchisa, o textura mai groasa si este inferioara mierii florale;
  • mierea de conifere (molid si brad) – este o miere mai rar intalnita, ce vindeca infectiile si ajuta la raceala;
  • mierea de salcam – ajuta si calmeaza digestia si stimuleaza sistemul circulator;
  • mierea de tei – are un efect calmant;
  • mierea de floarea soarelui – energizeaza organismul si ne ajuta sa ne pastram imunitatea;

Si mai sunt multe altele, precum mierea de menta, de portocal sau de coacaz.

Cu totii stim ca, atunci cand suntem raciti, ni se recomanda sa mancam multa miere (in ceai, cu lamaie, cu propolis). Dar aceasta substanta dulce are multe alte proprietati. Este plina de vitamine si zaharuri si iata ce beneficii mai aduce:

  • previne cancerul – mierea contine flavonoizi, antioxidanti care scad riscul de cancer si boli de inima;
  • apara si mentine sistemul imunitar si confera energie – continutul ridicat de zahar creste nivelul de energie; de asemenea, nutrientii din miere sunt antibacterieni si apara sistemul imunitar;
  • reduce riscul de ulcer sau de probleme gastrice;
  • regleaza glicemia – desi mierea contine zaharuri, nu se compara cu zaharul alb sau indulcitorii artificiali; combinatia de fructoza si glucoza din compozitie ajuta corpul sa regleze nivelul de zahar din sange (glicemia);
  • vindeca rani si arsuri – nu este vorba despre rani foarte grave, dar se pare ca zaharurile din miere ajuta la vindecarea micilor arsuri sau taieturi – usuca rana si o dezinfecteaza;
  • contine bacterii sanatoase;
  • confera o piele mai frumoasa – fiind antibacteriana, mierea este un ingredient bun pentru hranirea pielii;
  • ajuta femeile insarcinate – alina durerile de inima si, in combinatie cu un ceai de ghimbir, alunga greturile;
  • buna impotriva insomniei – daca nu poti sa dormi, bea un pahar de lapte cu una sau doua lingurite de miere si ar trebui sa reusesti sa adormi mai repede.

Ce sfaturi mai stii despre miere? Spune-ne aici.

Autor articol: Oana Anghel – Editor Web Itsy Bitsy

sursa foto: freedigitalphotos.net


otter.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

s