12 jocuri utile pentru dezvoltarea copilului

Jocurile pot fi foarte folositoare in dezvoltarea copiilor, daca stim cum sa le punem in context si daca lucram in familie.

In zilele noastre copiii nostri au un avantaj enorm fata de vechile generatii – au la dispozitie o multime de jucarii si jocuri. Important este doar sa stim sa facem diferenta intre ce ii ajuta si ce nu ii provoaca in niciun fel.

De exemplu, jucariile prea detaliate sau jocurile pe calculator fura din imaginatia micutului tau si nu prea contribuie la invatarea sa. Pe de alta parte, o simpla cutie de carton poate sa insemne mai mult pentru dezvoltarea copilului decat orice alta jucarie. Gandeste-te doar cate posibilitati sunt! Cutia poate fi o nava spatiala, o casuta, o fortareata etc.

[Vezi si: Ce poti face cu o cutie de carton]

Iti propun mai departe o lista de jocuri simple, dar foarte eficace, pe care sa le joci cu micutul tau. Si tine minte! Pe langa actiunea in sine de a se juca, dezvoltarea copilului tau depinde si de timpul pe care i-l acorzi. Asa ca, fa-ti timp pentru activitati in familie si inspira-te din numeroasele jocuri de mai jos.

Daca doresti sa-i dezvolti vocabularul copilului si sa determini sa stabileasca relatii cu cei din jur, iti propun cateva jocuri de acest gen:

La piata (de la 2 ani)

Materiale necesare:
Obiecte din casa, de dimensiuni medii, care pot fi manevrate de copil, fara sa-l raneasca si pe care sa le poata “vinde”.
Scop:
Copilul este incurajat sa imite activitati din viata cotidiana, sa-si dezvolte simtul estetic, sa-si exerseze si imbogateasca vocabularul prin descrierea obiectelor si intretinerea dialogului.
Desfasurare:
se stabileste un loc din camera unde sa fie magazinul (un fotoliu, un raft din biblioteca, etc). Copilul este ajutat sa-si aranjeze obiectele, apoi se incepe un dialog intre el (vanzator) si noi (cumparatori). “Buna ziua! Aveti paine ? Dar papusi? Cat costa?“

Saculetul cu surprize

Materiale necesare:
Un saculet de panza sau o punga, diverse obiecte din casa sau jucarii.
Desfasurare:
Se pun in saculet, fara sa vada copilul, obiecte diferite: jucarii, un castronel de plastic, periuta de dinti, un pantof, etc.
Copilul este rugat sa aleaga un obiect din saculet, cu ochii inchisi, apoi deschide ochii si spune ce a gasit, ce culoare este, la ce este utilizat, etc.

Jocul propozitiilor

Pregatirea jocului:
Copiii pot juca acest joc in grupuri de cate 5 participanti. Trebuie sa stea intr-un cerc.
Desfasurare:
Primul copil incepe jocul spunand inceputul unei propozitii. De exemplu: „In casa mea…” Al doilea copil trebuie sa repete acest inceput si sa adauge alte cuvinte. De exemplu: „In casa mea… locuieste cineva…” Copiii vor repeta propozitia de la capat, imbogatind-o de fiecare data cu un cuvant sau cu un grup de cuvinte: „In casa mea… locuieste cineva… pe care eu il iubesc foarte mult…” (a spus al treilea copil).
Daca un copil nu poate repeta tot ce s-a spus pana la el sau nu poate adauga alte cuvinte iese afara din joc. Jucand jocul propozitiilor, copiii pot scrie chiar povesti.

Vrei ca cel mic sa-si faca prieteni noi, ori sa socializeze? Iata cateva jocuri de acest gen:

Oile si lupul

Pregatirea jocului:
La acest joc pot participa foarte, foarte multi copii, pentru ca ei vor fi Oitele. Dar mai exista inca doi jucatori, care vor fi Ciobanul si Lupul. Ciobanul va sta la un capat al terenului de joc, iar Oitele la celalalt capat. Intre ei va sta chiar Lupul.
Materiale necesare:
Nu este nevoie de materiale.
Desfasurare:
Ciobanul va chema oile: „Veniti acasa, oitelor!”. Oile raspund disperate, pentru ca le e tare frica de Lup: „Nuuu, beeee, nu venim, beeeee, pentru ca ne e frica, beeee”. „De cine va e frica?” intreaba Ciobanul. „De Lupul cel mareee si rau, beee”.
„Dar nu se vede Lupul, veniti acasa!”, spune Ciobanul. In timp ce Ciobanul indeamna Oile sa vina spre el, Lupul incearca sa prinda Oitele. Acestea alearga si care din ea va fi prinsa de Lup va deveni, la randul ei, Lup. Jocul continua in acest fel iar dialogurile sunt repetate.

Joaca fetita – joaca baiete

Desfasurare:
In timp ce toti copiii canta, fetita isi alege din cerc un baiat si amandoi vor dansa in mijlocul cercului.
„Joaca, joaca, joaca fetita,
Ca esti frumoasa ca o garofita,
Si jocul nostru este format
Dintr-o fata si-un baiat.”
Fetita trece apoi la loc si baiatul ramane sa danseze in mijlocul cercului, in timp ce copiii canta:
„Joaca, joaca, joaca baiete,
Ca esti frumos ca un castravete,
Si jocul nostru este format
Dintr-o fata si-un baiat”.
Acum baiatul isi alege o fetita si danseaza amandoi. Si asa mai departe.

Sunt vedeta (de la 5 ani)

Pregatirea jocului:
Fiecare copil isi va scrie numele pe cate o foaie.
Desfasurare:
Copiii urmeaza sa colectioneze unul de la celalalt cat mai multe autografe, timp de 5 minute. In acest timp, foile vor circula intre participanti, fiecare semnandu-se pe ele, chiar daca ii revine o foaie de mai multe ori. Cel care reuseste sa identifice cat mai multe autografe de pe propria foaie, recunoscand ale cui sunt, va fi « vedeta », pentru ca are cei mai multi prieteni care au dorit sa-i lase amintire propriul autograf.

Imparate luminate

Pregatirea jocului:
Un copil va fi Imparatul, iar ceilalti copii vor sta in fata lui, in linie dreapta, dar la o distanta anume, stabilita de ei. Ca sa ajunga la Imparat vor face pasi de furnica (pasi foarte mici) sau pasi de urias (pasi mari).
Desfasurare:
Fiecare copil va intreba pe rand:
– Imparate luminate, cati pasi sa fac?
Imparatul raspunde, dupa cum vrea el, de exemplu: “Doi pasi de furnica si unul de urias!” sau “Un pas de urias!”, ori “ Un pas de furnica!”, etc. Copilul va inainta asa cum i-a poruncit Imparatul.
Si tot asa, fiecare intreaba si inainteaza, pe rand. Castigator este cel care ajunge primul la Imparat, il atinge si trece in locul lui, incepandu-se alt joc.

Daca vrei sa-i dezvolti inteligenta celui mic si sa stabileasca criterii de selectie a obiectelor, iata cateva jocuri potrivite:

Gaseste perechea

Scop:
Dezvoltarea capacitatii de a realiza conexiuni intre obiecte, dupa un criteriu dat (forma, culoare, marime).
Materiale necesare:
Jucarii asemanatoare (ursi, maimute, elefanti, etc), obiecte din aceeasi categorie (bluze, sandale, pahare de plastic, etc).
Desfasurare:
Copilul este indemnat sa gaseasca obiectul pereche cu cel al parintelui: ”Uite, eu am un ursulet, poti sa gasesti tu inca unul? “ sau “Am o sanda rosie, unde este cealalta?”.

Unde este ursuletul?

Materiale necesare:
Un ursulet de plus (sau orice alta jucarie).
Desfasurare:
Ursuletul este pus in diverse locuri, iar copilul va fi incurajat sa denumeasca pozitia ursuletului: “Unde este ursuletul?”, “Pe masa!/ sub pat/ in dulap”, etc.

Ai un copil foarte activ, plin de energie, dar care are nevoie de concentrare in diverse situatii? Atunci este bine sa joace jocuri care ii stimuleaza inventivitatea, dar care il provoaca sa-si puna la incercare rabdarea:

Jocuri gen puzzle (ori LEGO)

Astazi, exista tipuri foarte felurite de jocuri de puzzle: jocuri de carton, dar si de lemn, jocuri cu piese mari, care nu se pot rezolva decat intinse pe podea (asa-numitele floor puzzle), jocuri de puzzle tridimensionale sau carti-puzzle.
Cele mai simple jocuri de puzzle. Pentru copiii mici, este bine sa cautati jocuri de puzzle din foarte putine piese. Cele mai simple jocuri de puzzle sunt formate din doua piese. Dar pentru ca pe piata nu gasiti de obicei asa ceva, le puteti confectiona acasa daca va faceti putin timp. Nu aveti nevoie decat de o foarfeca si cateva imagini.
Decupati din reviste imagini cu chipuri de copii sau printati pe hartie cateva poze cu chipuri familiare copilului. Taiati-le apoi vertical, pe jumatate, si aratati-i copilului cum sa le apropie pentru a forma imaginea corecta. Dupa ce se familiarizeaza cu o imagine, introduceti a doua imagine, apoi amestecati cele patru jumatati si lasati copilul sa le potriveasca. Puteti introduce rand pe rand tot mai multe imagini, in functie de placerea si priceperea copilului.
In functie de varsta copilului, se trece succesiv la puzzle cu piese mai multe, dar cu piese de dimensiuni mai mici.

[Vezi si: Lego – nu doar o jucarie distractiva]

[Vezi si: Jocul de puzzle]

Sfoara (de la 6 ani)

Materiale necesare:
Pentru fiecare jucator cate o bucata de sfoara de aprox. 2 metri.
Pregatirea jocului:
„Sfoara” este un joc plin de haz. Se poate desfasura intre 2 echipe sau 2 concurenti, si poate fi jucat ori afara, ori in casa. Fiecare jucator primeste cate o bucata de sfoara.
Desfasurare:
Jucatorii trebuie sa faca cel putin 5 noduri in maxim 2 minute. Apoi se schimba sforile. Concurentii trebuie apoi sa dezlege nodurile de pe sfoara primita, si castiga cel care reuseste primul acest lucru.

Marul (de la 4 ani)

Materiale necesare:
Mere mari, galetuse cu apa.
Desfasurare:
Concurentii, cu mainile incrucisate la spate, trebuie sa prinda marul cu gura si sa-l scoata din apa. Castiga cel care reuseste sa scoata primul marul din apa.
Nu uitati de jocurile de strategie: sah si go.

Descopera AICI si mai multe idei de jocuri si activitati, propuse de SuperEroii Itsy Bitsy!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s