Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta kinestezica

Jocul de Luni: Jocuri pentru inteligenta kinestezica

Copiii cu o inteligenta kinestezica dezvoltata sunt mai inclinati spre activitatile sportive sau de bricolaj sau spre orice implica miscare. Fie ca piciul tau deja da semne ca are astfel de pasiuni, fie ca sportul nu este punctul lui forte, tot este important sa lucrezi cu el spre a-i dezvolta si acest tip de inteligenta. Iata o serie de jocuri si activitati care vor ajuta cresterea nivelului de inteligenta kinestezica.

Din fire, copiii sunt extrem de activi si exploreaza in toate formele posibile. Insa, pe masura ce cresc, putem observa ca unii dintre ei sunt mai activi, sunt mai atrasi de sporturi, au o motricitate fina (lucrul cu mainile) sau grosiera (lucrul cu intreg corpul) mai bine dezvoltate. Acestia sunt copiii care au o inteligenta kinestezica nativa.

Insa chiar si pentru picii care poate nu sunt la fel de atrasi de aceasta latura, toate tipurile de inteligenta sunt importante si pot fi dezvoltate usor, prin jocuri.

La Happy Music cu Ruxandra si Marius, Adriana Mitu, parenting trainer, ne-a prezentat o serie de jocuri si activitati prin care ii poti creste piciului tau inteligenta kinestezica. Descopera-le in podcastul de aici si afla mai jos beneficiile lor.

Jocuri pentru inteligenta kinestezica

Aceste jocuri ajuta copilul sa:

  • isi dezvolte echilibul, motricitatea fina si cea grosiera;
  • invete mai usor anumite concepte asociindu-le cu activitati fizice;
  • isi dezvolte autocontrolul;
  • implice miscarea in procesul de invatare.

Incurajeaza-l pe copil sa desfaca un obiect si sa-l refaca. Sunt puzzle-uri simple sau puzzle-uri 3D, sunt jucarii din mai multe piese sau chiar ii poti construi piciului tau obiecte care pot servi foarte bine acestui scop.

Practicarea unui sport este, desigur, principala modalitate prin care ii poti dezvolta copilului inteligenta kinestezica. Fie ca vorbim despre un sport individual sau de echipa, acesta il va ajuta pe copil sa-si cunoasca mai bine corpul, limitele si chiar sa-si formeze structura unui sportiv de performanta. Important este sa alegi sportul care i se potriveste cel mai bine.

Mersul pe bicileta, role sau patine. Sunt extrem de importante pentru a-l ajuta pe copil sa aiba un bun echilibru. Este esential ca el sa invete sa lucreze cu greutatea corpului sau si sa-si mentina echilibrul.

Cataratul isi are si el rolul lui. Atunci cand copilul se urca in copaci, pe borduri, in diferite locuri mai inalte, noua poate ca ne ingheata inima de teama. Insa aceasta activitate este esentiala pentru a-l sprijini pe copil sa isi coordoneze miscarile corpului. Desigur, respectand o anumita limita de siguranta.

Dansul. Fie el ca sport de performanta – baletul, ori doar pentru distractie. De asemenea, sunt potrivite si jocurile in care danseaza doar cat se aude melodia, iar apoi se opreste. Acest tip de joc incurajeaza autocontrolul si imbunatateste abilitatea de a respecta cerintele celorlalti.

Activitati care implica lucrul cu mainile – activitati de creatie, de bricolaj, in care este necesara executarea sarcinilor ce implica precizia. Acestea ajuta si la dezvoltarea cerebrala si incurajeaza formarea legaturilor intre neuroni. Gasesti o serie de activitati de bricolaj, ideale pentru piciul tau, pe site-ul nostru, in categoria Art & Craft.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s