“GRIT – puterea pasiunii si a perseverentei”, o noua conferinta EKA

Exista un anumit atribut, mai important decat IQ-ul, mai important decat talentul, care duce la succes: grit. Este atributul indivizilor care obtin performanta inalta. Constatarea aceasta rezulta din cercetarile intreprinse de Dr. Angela Duckworth, Profesor de Psihologie la Universitatea din Pennsylvania, autoare a volumului Grit: The Power of Passion and Perseverance (2016), castigatoare a Bursei MacArthur (supranumita „bursa geniilor”) pentru „originalitate, intelegere profunda si potential” in domeniul psihologiei pozitive.

Grit este definit de Dr. Duckworth drept „perseverenta si pasiune pentru obiectivele pe termen lung” si denota o trasatura de caracter, o atitudine si o virtute.

Grit este Tema Anului la English Kids Academy (EKA)

English Kids Academy rezoneaza cu un puternic principiu actual din domeniul dezvoltarii copilului: formarea, prin educatie, nu doar a abilitatilor, ci si a caracterului asigura reusita in viata a copilului. Aceasta abordare aduce grit in centrul preocuparilor formative atat ale profesorilor, in cadrul educatiei scolare, cat si ale parintilor, in cadrul educatiei familiale.

Cum le putem cultiva insa copiilor perseverenta, in calitate de educatori adulti? Ce ar trebui sa-i invatam, pentru a le dezvolta aceasta trasatura specifica numita grit? Cum le putem insufla tenacitate si pasiune pentru un obiectiv„cu bataie lunga”? O trecere in revista a principalelor deziderate in formarea de copii gritty este, fara indoiala, binevenita.

1) Laudati nu atat calitatile copilului („Ce destept esti!”), cat efortul depus de acesta pentru a atinge un rezultat („Ce mult ai muncit la proiectul asta!”).

2) Incurajati nu o mentalitate fixa („fixed mindset”), pentru care reusita este o chestiune de talent, un dar pe care il ai sau nu, ci o mentalitate formatoare („growth mindset”), pentru care succesul vine prin munca, exercitiu si staruinta.

3) Indemnati-l pe copil sa isi gaseasca o pasiune, sa descopere ce il captiveaza, ce ii mobilizeaza interesul si energiile (cantat la chitara, balet, karate, etc.).

4) Stimulati autodisciplina copilului, permiteti-i si incurajati-l sa dedice timp, zi de zi, exercitarii unei pasiuni – perfectionarii, exersarii si progresului pas cu pas.

5) Dati-i voie copilului sa greseasca, sa inregistreze esecuri, sa le infrunte, sa le proceseze, sa treaca peste ele, sa se ridice si sa mearga mai departe – sa le traiasca drept simple escale pe drumul catre reusita.

6) Vorbiti-i copilului despre (propriile) esecuri – aratati-i ca greselile sunt folositoare, demonstrati-i cum invatam cu totii din greseli, cum putem evolua depasindu-le.

7) Comunicati-va deschis sentimentele provocate de obstacole, piedici si esecuri de care v-ati lovit in viata – ii veti arata astfel copilului ca e firesc sa te simti intimidat, dezamagit, descurajat, dar si ca sta in puterea noastra sa ne revenim.

8) Cultivati optimismul – impartasiti-i copilului exemple sau situatii de viata din care reiese ca putem face fata dificultatilor, ca putem depasi greutatile, ca, staruind si perseverand, in cele din urma reusim.

9) Sprijiniti-l si sustineti-l pe copil in eforturile de durata pe care le depune pentru a-si atinge un obiectiv pe termen lung. Fiti incurajatori si pozitivi cu privire la stradaniile sale.

10) Sfatuiti-l pe copil sa nu renunte la ceva in momentul in care simte ca ii e cel mai greu. „Never quit in a valley”. Poate renunta, daca mai doreste, dupa ce va fi depasit momentul de cadere. Dar e important ca mai intai sa treaca de acel punct si abia apoi sa decida, in cunostinta de cauza.

11) Faceti-va copilul sa inteleaga ca frustrarea, sentimentul de deruta, descurajarea, efortul sustinut si stradania fac parte integranta din urmarirea succesului – sunt simple popasuri pe drumul catre reusita.

12) Ajutati-l pe copil sa isi faca planul B sau C – sa fie perfect pregatit sa faca fata unui esec, sa o poata lua increzator de la capat in caz de nereusita, avand mereu la indemana solutii alternative, de rezerva.

13) Permiteti-i copilului sa isi asume riscuri – lasati-l sa tinteasca sus chiar si atunci cand tinta pare peste puterile lui, lasati-l sa incerce chiar si cu riscul de a da gres, caci asumarea de riscuri inseamna si ocazia de a-si depasi cu succes limitele.

14) Sarbatoriti din plin reusitele, atunci cand au loc – rasplatiti prin admiratie si apreciere fatisa perseverenta care a dus la atingerea obiectivelor, succesele obtinute prin efort.

15) Rezistati tentatiei de a va „salva” copilul din dificultate, de a-l „scuti” de un esec – folositi experienta respectiva pentru a-l motiva sa nu renunte la greu, sa persevereze in ciuda nereusitei de moment, sa se gandeasca totdeauna la solutii si sa faca un plan de actiune potrivit pentru depasirea problemei.

Toate aceste principii de cultivare a grit-ului ca trasatura de caracter de succes la copii sunt destul de la indemana profesorilor si parintilor. Trebuie doar sa constientizam importanta, pe tot parcursul vietii, a acestei virtuti si sa fim activi in a o incuraja ca parte a educatiei pe care o oferim copiilor. Nu in ultimul rand, merita sa ne evaluam propriul grit, facand acest test de 5 minute realizat de Universitatea din Pennsylvania. Succes!

GRIT este tema primelor evenimente organizate anul acesta de English Kids Academy (EKA). E vorba de doua conferinte-atelier cu tema „GRIT – puterea pasiunii si a perseverentei”. Primul eveniment are loc sambata, 1 februarie 2020, intre orele 10:00 si 12:00, la sediul International House Bucuresti din T-Center, Str. Lanariei nr. 93-95, etaj 1 (cartier Tineretului, langa Colegiul National „Gheorghe sincai”).

Evenimentul il are ca lector pe Mihai Laurentiu Ganj, Presedinte EKA, Antreprenorul Anului 2010 (HR Club Romania), Inspector International House World Organisation (Londra), absolvent al cursului Positive Psychology: Character, Grit and Research Methods, co-sustinut online chiar de Dr. Angela Duckworth.

Mihai Laurentiu Ganj este si unul din Liderii Anului 2019 in implicarea tatalui in educatie, premiati la Gala Itsy Bitsy Lideri pentru Liderasi. 

Participarea la eveniment este gratuita, in limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii se gasesc aici.

Articol redactat de Ilinca Stroe


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s