Experimentul micilor balerine dansatoare

Bateriile sunt inventii minunate, fara de care n-am putea folosi multe din accesoriile din casele noastre. Stiai, insa, ca bateriile pot fi folosite si intr-o multime de experimente inedite? Le poti folosi, de exemplu, ca sa faci un trenulet electric, sa luminezi un beculet sau sa reciclezi luminitele de brad.

Cel mai frumos experiment cu baterii ni se pare, totusi, cel al balerinelor dansatoare, pentru care ai nevoie de urmatoarele materiale:

  • baterii AA
  • sarma de cupru
  • magneti neodim
  • cateva fasii de material textil (pentru tutu-ul balerinei)
  • optional: un patent

 

Experimentul in sine este destul de simplu de realizat, partea mai „dificila” consta in modelarea sarmei de cupru in asa fel incat sa ia forma unei mici balerine.

Foloseste patentul ca sa modelezi sarma si incearca sa respecti schita din imaginea alaturata – asa ar trebui sa arate sarma de cupru pentru acest experiment.

Dupa ce ai modelat balerina, imbrac-o intr-un tutu simpatic, realizat din cateva fasii de material textil.

Desfasurarea experimentului: 

Aseaza bateria AA pe un magnet neodim, apoi ataseaza cu grija sarma de cupru modelata in forma balerinei, ca in imaginea de mai jos:

Imediat cum vei aseza bucata de sarma pe baterie, aceasta va incepe sa se roteasca incet, facand-o sa danseze pe mica balerina de sarma.

Iata cat de frumos se vede acest experiment:

 

 

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s