Recicleaza luminitele de brad

Daca nu stii ce sa faci cu luminitele de brad vechi, in loc sa le arunci, foloseste-le in urmatorul experiment, pentru a-ti invata copilul despre electricitate.

Timpul in familie prinde o nuanta stralucitoare, cu urmatorul experiment simplu. Copilul tau nu numai ca va invata cateva notiuni de baza din fizica, dar va descoperi si cat de utila este reciclarea obiectelor vechi de prin casa, in loc sa le arunce.

Ai nevoie de:

  • luminite de brad
  • un cleste patent
  • baterii AA
  • banda adeziva

Cum se face:

In primul rand, stai de vorba cu micutul tau. Aminteste-i ca faceti aceste experimente doar impreuna si sa nu le incerce pe cont propriu. De asemenea, asigura-te ca amandoi aveti mainile uscate, pentru ca veti lucra cu electricitate.

Cu ajutorul clestelui special pentru cabluri, taie o luminita din instalatia de brad, lasand cam 3 cm de fir de fiecare parte a beculetului. Cu grija, rupe cam 6 milimetri din partea izolatoare de la capetele cablului ramas (de o parte si de alta a luminitei), astfel incat sa iasa la iveala firele de cupru dinauntru.

Explica-i copilului tau ca partea de plastic a cablului este izolatoare, adica nu conduce curentul electric si te protejeaza de firul de cupru care conduce curentul electric.

De aici, vine partea amuzanta. Propune-i copilului tau sa se joace cu bateria si banda adeziva, astfel incat sa descopere cum sa lumineze beculetul. (Fiecare capat al cablului ar trebui sa atinga unul dintre capetele bateriei.)

Atentie! Daca folosesti o instalatie de brad veche, este posibil sa dai peste un beculet care nu mai merge (si atunci nu se va aprinde). Incearca si alte beculete, pana cand nimeresti unul bun.

Vezi si: Lumineaza un bec cu plastilina

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s