Lumineaza un bec cu plastilina

Invata-i pe copiii tai cum sa construiasca un circuit electric, intr-un mod sigur, amuzant si usor, cu… plastilina! Asadar, hai sa vedem cum se lumineaza un bec fara fire electrice!

Pe langa faptul ca poti folosi acest experiment pentru a-ti invata copilasul cum functioneaza un circuit electric si cum bateriile alimenteaza becurile si toate aparatele electronice, plastilina il va ajuta pe cel mic sa isi dezvolte creativitatea, construind o multime de forme haioase.

De asemenea, asa cum am mai mentionat, acest experiment nu reprezinta deloc un pericol pentru puiul tau. Insa este nevoie sa ii fii alaturi, atat pentru a-i explica ce sa faca si cum sa foloseasca materialele, cat si pentru a va juca impreuna.

Ai nevoie de:

  • LED-uri de culori diferite (sunt ieftine si le gasesti la magazinele de componente electronice) – beculetele ar trebui sa aiba la capete sarmulite flexibile, perfecte pentru a intra in plastilina.
  • 4 Baterii si un terminal pentru ele (se gasesc in acelasi magazin)
  • Plastilina (fie poti cumpara, fie o poti face in casa)

Cum faci:

Pentru inceput, ca sa vezi pur si simplu cum functioneaza, realizeaza doua bilute din plastilina. Pe fiecare biluta, conecteaza cate unul dintre cele doua fire ale terminalului cu baterii. de asemenea, conecteaza un LED, folosindu-te de cele doua sarmulite ale sale.

playdough.11Electricitatea circula pana la beculet intr-o singura directie, asa ca, daca vezi ca LED-ul nu se aprinde, schimba capetele beculetului intre ele – fiecare sa intre in cealalta bucatica de plastilina.

Pentru a pastra beculetul aprins, tine bucatile de plastilina despartite. Daca le apropii, vei vedea cum se formeaza un scurtcircuit – rezistenta electrica va fi prea slaba pentru a lumina LED-ul.

playdough.12Important este sa retii ca, intotdeauna, ai nevoie de doua bucati separate de plastilina, pentru a face beculetul sa functioneze. Daca vrei sa alcatuiesti o singura forma (o casuta sau o masinuta cu luminite), poti pune intre cele doua bucati un material izolant (cum ar fi lemnul).

playdough.13Ai reusit sa luminezi un bec cu plastilina? Spune-ne ce ai realizat, in rubrica de comentarii.

Pe aceeasi tema, vezi si: Bateria din Lamai

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

sursa: abc.net.au


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s