Exercitii pentru antrenarea mintii

Sunt activitati pe care le poti face cu usurinta in fiecare zi sau mici schimbari de rutina, care iti pastreaza creierul alert, prin antrenarea mintii.

Pentru a se mentine sanatos, creierul tau are constant nevoie de noi experiente, de provocari. Daca o varianta de sport este formata din exercitii aerobice, in cazul mintii putem vorbi de antrenarea neuronilor, adica exercitii „neurobice”. Iar acest lucru nu inseamna doar sa rezolvi puzzle-uri sau integrame sau sudoku (desi si acestea sunt folositoare), ci presupune antrenarea tuturor simturilor fizice – vazul, auzul, mirosul, gustul si pipaitul – si combinarea lor cu recunoasterea si gestionarea emotiilor. Astfel, iti ajuti creierul sa realizeze mai multe conexiuni intre diferite parti ale sale, iti lucrezi memoria, atentia si concentrarea.

Asa ca, incearca aceste mici exercitii pentru antrenarea mintii. Pe unele le poti face chiar dimineata, inainte sa pleci la serviciu, iar pe altele le poti desfasura in familie, implicandu-ti si copilul in jocuri utile.

  • Spala-te pe dinti cu cealalta mana

Potrivit studiilor stiintifice, in momentul in care iti folosesti emisfera non-dominanta a creierului (asa cum presupune acest exercitiu), iti extinzi mai repede si mai mult parti ale cortexului care controleaza si proceseaza informatiile venite de la mana. Exercitiu: Cand te speli pe dinti, incearca sa faci toate operatiunile (deschisul capacului de la pasta de dinti, intinsul pastei pe periuta si periajul efectiv) cu mana pe care nu o folosesti de obicei.

  • Fa-ti dus cu ochii inchisi

Senzatiile tactile activeaza diverse parti ale creierului. Daca iti propui sa iti folosesti doar acest simt, vei observa prin pipait lucruri pe care altfel nu ai cum si creierul tau va primi alt tip de informatii. Exercitiu: Tinand ochii inchisi, da drumul la apa, ajusteaza temperatura si spala-te. Atentie! Chiar daca acesta este un exercitiu de incredere in propriile simturi, tot trebuie sa fii extrem de atent/a, pentru a evita accidentele; daca nu te consideri stapan/a pe situatie, tot ce ai de facut este sa deschizi ochii.

  • Schimba-ti rutina matinala

In momentul in care iesi din monotonie, in orice ai face, iti exersezi mari parti ale cortexului. Dar nu avem parte de evenimente iesite din comun chiar in fiecare zi. Asa ca, in loc sa te lasi fortat/a de imprejurari, impune-ti sa faci niste schimbari voite. Exercitiu: Imbraca-te dupa micul dejun, asculta alt post de radio decat cel cu care te-ai obisnuit, iar daca mergi pe jos, alege un alt drum decat cel pe care il faci de obicei.

  • Intoarce obiectele de prin casa cu fundul in sus

Cand te uiti la obiecte, creierul le eticheteaza rapid si iti abate atentia in alta parte. Pe de alta parte, cand obiectele nu sunt asezate asa cum ar trebui, creierul va face un efort mai mare, incercand sa interpreteze formele, culorile si insemnatatea respectivelor lucruri. Exercitiu: Asaza invers un calendar de perete sau o fotografie de familie.

  • Schimbati locurile la masa

Acest exercitiu implica toata familia, asa ca toti veti profita de pe urma lui. De cele mai multe ori, in familie, fiecare membru are propriul lui loc unde sta la masa. Exercitiu: Schimbati locurile, astfel incat sa privesti camera si familia din alta perspectiva. Vei observa ca pana si modul in care te intinzi dupa sare si piper s-a schimbat.

  • Miroase arome noi

Probabil ca nu iti mai amintesti cand ai inceput sa asociezi mirosul cafelei cu inceputul diminetii sau cand ai invatat ca florile de tei marcheaza inceputul verii. Dar, legand un nou miros de o activitate, iti mentii active caile neuronale. Exercitiu: Tine o sticluta cu ulei aromat (ce aroma vrei tu) langa patul tau, timp de o saptamana. Imediat ce te trezesti dimineata, miroase uleiul.

[Vezi si: 5 uleiuri esentiale si cum sa le folosesti]

  • Joaca-te cu maruntis

Pentru ca ne-am obisnuit creierul ca, de cele mai multe ori, sa se bazeze pe indicii viziuale pentru a deosebi obiectele, antreneaza-ti cortexul altfel: folosind simtul tactil pentru a observa diferentele. Exercitiu: Tine in masina un pahar plin cu maruntis. Cand astepti la un semafor, ia cate o moneda in mana si, fara sa te uiti la ea, doar prin pipait, incearca sa ghicesti valoarea ei. Daca mergi pe jos, tine mai multe monede in buzunar si incearca acelasi exercitiu. (Poti face activitati asemanatoare si in familie. Vezi si: Ghici ce-i in cutie)

  • Joaca „Cele 10 lucruri”

In momentul in care iti provoci mintea sa gaseasca mereu alternative la activitati zilnice, iti exersezi gandirea. Exercitiu: Cand cineva iti da un obiect obisnuit, gaseste 10 alte intrebuintari pentru acel obiect. De exemplu, un creion ar putea fi un bat de toba, un arcus de vioara, o bagheta magica, un laser, un microfon etc. Este un joc de imaginatie pe care il poti face si alaturi de copilul tau. Nu numai ca va fi amuzant, dar va fi si util.

  • Fii mai atent/a in magazine

In caz ca nu stiai, magazinele pun cele mai profitabile produse la nivelul ochilor. Cand cumperi, este posibil ca nu te uiti pe toate rafturile si ratezi multe optiuni. Exercitiu: Scaneaza din ochi toate rafturile, de sus pana jos. Daca vezi ceva ce iti atrage atentia, uita-te pe produs, citeste ingredientele si gandeste-te la ce ai vazut. Nu trebuie sa cumperi produsul, dar ai invatat ceva nou, iar acesta este cel mai important aspect.

  • Realizeaza un proiect artistic in familie

Iata un alt exercitiu de grup. Arta activeaza partile din creier responsabile de emotii si de comunicarea nonverbala. Cand realizezi un proiect artistic, activezi procese de gandire bazate pe forme, culori, texturi si lasi logica deoparte. Exercitiu: Propune-le jucatorilor o tema pe baza careia sa desenati cu totii, cum ar fi o emotie sau un anotimp sau un vis.

[Vezi si: Scapa de stres prin activitati de familie]

  • Interactioneaza mai mult

Abilitatile cognitive sunt antrenate foarte mult de interactiunile sociale. Exercitiu: Data viitoare cand ti-e sete, nu iti lua ceva de baut de la un automat, ci mergi la magazin – saluta pe cineva, schimbati o vorba. Sau, in loc sa comanzi ceva on-line, cauta adresa magazinului si mergi pana acolo (daca ai timp) sau macar da un telefon si stai de vorba cu cineva de acolo. De exemplu, cautand cel mai bun pret pentru un cadou, am sunat la o multime de magazine on-line, preferand sa intreb pe cineva ce ma interesa decat sa risc sa patesc ceva din cauza ca nu am citit cu atentie.

  • Citeste altfel

Acesta este un exercitiu pentru antrenarea mintii, pe care, daca esti parinte, sigur il faci zilnic (sau ar fi bine sa il faci). Citeste altfel decat o faci in mod normal. Citeste cu voce tare, citeste pe roluri impreuna cu micutul tau, roaga pe altcineva sa citeasca si antreneaza-ti atentia.

[Vezi si: Cititul – o activitate distractiva]

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s