Emotiile negative ne blocheaza viata

Emotiile negative ne blocheaza viata. Cum facem astfel incat sa le evitam? Cum le putem inlocui? Iata cateva solutii, cu ajutorul Metodei ESPERE®, ce te pot ajuta

Vei afla despre o unealta de mare ajutor din Metoda ESPERE® pentru a comunica fara conflicte, certuri si exasperare – sa vorbesti facand diferenta intre persoana si comportamentul ei.

Viata de zi cu zi este plina de astfel de mici frecusuri care ne polueaza clipele de relaxare si fericire. Si cum tonul face muzica, felul in care alegi sa comunici va putea sa creeze in acea zi o sonata sau un zgomot de picamer.

Cum faci diferenta intre persoana si comportament?

Persoana esti tu si cel sau cea cu care esti in relatie, cei care tin capetele esarfei.

Persoana este cea care produce comportamentul si prin acesta ea exprima ceea ce este, simte sau gandeste.

Atunci cand comunici cu celalalt vorbeste-i despre tine, despre efectul pe care il are asupra ta comportamentul lui.

  • „Atunci cand tonul tau este ridicat, nu te pot asculta.”. in loc de „Mereu tipi.”
  • „Atunci cand intarzii si nu ma suni ca sa ma anunti, ma ingrijorez foarte tare.” in loc de „La ora asta se vine?”
  • „Iti cer sa ma asculti fara sa ma intrerupi.” in loc de „Tu nu intelegi nimic niciodata.”
  • „Nu ma superi tu, ci ma supara faptul ca vad firimituri pe masa.” in loc de „Sunt suparat pe tine.”

Cum stii ca il confunzi pe celalalt cu comportamentul lui?

  • Ii lipesti « faimoasele » etichete, adica il devalorizezi: „Esti neindemanatic”, „Esti proasta”, „Ce copil rau esti”
  • Vezi la celalalt doar comportamentul care te irita, te enerveaza sau te exaspereaza, ca si cum esti in relatie directa cu comportamentul lui, nu cu persoana, care face nenumarate alte lucruri care iti plac, pe care le apreciezi ; il reduci pe celalalt la un singur comportament care te deranjeaza:

Esti cicalitoare ca maica-ta!” Uiti ca este sotia ta, care iti face mancarurile pe care le mananci cu placere, alaturi de care mergi in cele mai frumoase vacante, alaturi de care iti place sa vorbesti cate-n luna si-n stele pana dupa miezul noptii…

„Esti incompetent, Popescule! Vanzarile nu au crescut deloc.” Uiti ca Popescu a reusit sa pastreze toti clientii vechi in perioada de recesiune.

„Habar nu ai ce-i aia matematica, baiete!” Uiti ca deseneaza uimitor de frumos, ca este capitanul echipei de baschet…

Cum iti polueaza comunicarea confuzia dintre persoana si comportament?

  • Cand il reduci pe celalalt la ceva ce spune sau face, acesta se simte nerecunoscut si va reactiona prin retragere sau opozitie.
  • Nu ai aproape nici o sansa sa se schimbe ceva in relatie, pentru ca este foarte dificil ca celalalt sa se schimbe pe el ca persoana, in timp ce daca ii vorbesti despre un comportament punctual (intarzierea, stransul mesei, tonul, pusul hainelor in cosul de rufe) este ceva care se poate schimba mult mai usor.
  • Copiii care sunt confundati cu comportamentul lor, carora li se pun etichete de rau, neastamparat, etc. se vor identifica si ei cu aceasta eticheta si se vor purta in consecinta.

Daca un adult important le spune aceste lucruri, adultii fiind in mintea copiilor „atotstiutori”, inseamna ca asa este, deci intra in haina propusa de eticheta.

Pornind de la „Habar nu ai ce-i aia matematica, baiete”, copilul se poate lasa definit de aceasta eticheta si isi va construi treptat o aversiune fata de matematica, care ii va limita poate intregul parcurs scolar si profesional. Aceasta replica ii va reveni, ca o stampila, imediat ce va fi pus intr-o situatie in care sa faca un calcul.

  • Atunci cand te enervezi sau ai emotii prea puternice pentru o situatie fara o gravitate deosebita, este important sa stii ca aceste reactii emotionale pot fi expresia a unor rani mai vechi nevindecate sau a unor situatii neincheiate din trecut. De exemplu : o criza de plans sau nervi cand vine tarziu acasa.

Autor articol: Cati Calin, trainer şi consultant în comunicare relaţională la Centrul AmaneSer

sursa foto: AmaneSer.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s