Cum te mentii fericita si sanatoasa in fiecare zi

Sunt cateva lucruri simple, pe care le poti face in fiecare zi, astfel incat sa ai parte de o viata mai fericita si sanatoasa.

Nu trebuie sa ai neaparat o problema punctuala, ca sa simti ca ceva nu este in regula cu rutina ta zilnica. Uneori, nu este vorba despre o boala sau un necaz. Am vazut de atatea ori, inclusiv la mine insami, situatii in care trezitul parea o corvoada, ziua de lucru incepea greu si parea sa nu se mai termine si, in ansamblu, o lipsa de energie de dimineata pana seara.

Adesea, este mai usor de zis decat de facut, cand vine vorba de a aduce o schimbare in viata ta. Dar eu vreau sa iti propun cateva activitati care nu necesita un efort suplimentar sau modificari majore, ci doar putina constientizare.

  • Respira

Ok, cand am zis de lucruri simple, nu era vorba sa iti amintesti sa inspiri si sa expiri. Mai degraba, iti sugerez ca, in momentele in care te simti stresat(a) sau inainte sa incepi un proiect care ti se pare greu, sa iti iei o scurta pauza, in care sa inspiri si sa expiri adanc. Acest exercitiu te va ajuta sa te linistesti, oxigenandu-ti mai bine creierul.

De asemenea, tot pentru reglarea oxigenului ce intra in organism, iti recomand sa mergi pe jos, in fiecare zi, in jur de 2 km. Asta inseamna doua statii de transport in comun. Sau, daca vii cu masina, parcheaza un pic mai departe de locul de munca si vino si pleaca pe jos. Nu numai ca iti va face bine din punctul de vedere al sanatatii, dar te va ajuta si mental: cat mergi pe jos spre serviciu, poti trece de la gandurile de acasa, la o strategie pentru ce vrei sa indeplinesti in ziua respectiva; invers, cand pleci de la serviciu, poti lasa grijile de la munca in urma, si poti planifica ce vei face in acea seara cu familia.

  • Nu te grabi

Traim intr-o societate care se grabeste constant. Te grabesti pentru ca ai intarziat la serviciu, te grabesti sa mananci cat mai repede, te grabesti sa iti faci timp pentru alte lucruri, dar si pe acelea le grabesti.

Acolo unde poti, incearca sa iti incetinesti putin activitatea. In acest caz, ma refer mai ales la mancat. Chiar daca pauza ta de pranz inseamna un sandvici, acorda-ti timp sa iti savurezi mancarea. Nu manca in picioare, ci gaseste un loc in care sa stai jos si nu te gandi la ce alte lucruri mai ai de rezolvat. Concentreaza-te pe ceea ce mananci, astfel incat, cum se zice si in popor, „sa-ti priasca”.

Acelasi lucru se aplica si pentru alte activitati. De exemplu, daca vii acasa obosita si copilul tau vrea sa se joace cu tine, dar nu simti ca ai energia necesara. In loc sa ii grabesti jocul, mai bine propune-i un joc mai scurt si fii sincera cu puiul tau. Daca nu ii spui cum te simti, s-ar putea sa creada ca nu vrei sa te joci cu el.

  • Ai grija ce si cum mananci

Pe cat posibil, gateste-ti mancarea, in loc sa cumperi semipreparate sau sa mergi la restaurante sau localuri fast-food. Cand gatesti tu, stii clar ce pui in mancare. Pentru pauza de munca de la serviciu, iti poti pregati sandviciuri sau, daca ai spatiu, iti poti cumpara legume proaspete, pentru a-ti face pe loc o salata – nu dureaza mult, iar legumele iti vor da o super energie.

Ai grija la situatiile in care te simti stresata, pentru ca atunci esti vulnerabila la junk food. Cel mai bine este sa ai mereu la indemana fructe, pentru momentele in care vrei sa rontai ceva.

De asemenea, cand mananci, lasa deoparte orice obiecte care ar putea sa iti distraga atentia. Cu totii stim la ce ma refer, in principal, aici: la telefoanele mobile. Nu vei pierde nimic in 10 – 15 minute, cat nu iti verifici e-mailurile sau mesajele sau nu raspunzi la telefon.

  • Incarca-ti bateriile

Un alt sfat pentru o viata fericita si sanatoasa este sa stii de unde si cum sa faci rost de energie. In momentul in care corpul iti da semne ca este momentul sa te opresti, asculta-l, in loc sa persisti intr-o activitate care te seaca de energie. Poate te va surprinde, dar organismul tau este extrem de intuitiv – o raceala, o durere de burta sau de cap, o anemie, toate sunt mesaje care iti spun sa iti asculti corpul.

Asadar, incepe prin a-ti crea un program fix de somn. Nu este suficient sa dormi un anumit numar de ore. Este important sa iti creezi si un ritual, cu ore fixe de culcare si trezire.

Apoi, gaseste o activitate care sa iti hraneasca mintea si sufletul. Proiectele personale, care iti aduc satisfactie, sunt o sursa buna de energie – fie ca iti place sa scrii intr-un jurnal, sa citesti, sa te plimbi, sa gatesti etc.

De asemenea, incearca sa iti faci timp si pentru activitati fizice, exercitii de intretinere a corpului. Sportul elibereaza endorfine in corp, astfel incat nu numai ca iti intretii muschii si figura, dar primesti pofta de viata.

  • Ocupa-te de inteligenta emotionala

Stim de vorba „o minte sanatoasa intr-un corp sanatos”. Dar mintea si corpul mai au nevoie de un element: sanatatea sufletului. Inteligenta emotionala presupune cultivarea unor trasaturi precum empatia, increderea in sine, toleranta si constiinta de sine. Gaseste activitati care sa iti bucure sufletul, prin care sa ii ajuti si pe cei din jur.

Din toate punctele de mai sus, se poate observa un lucru foarte clar: fericirea si sanatatea merg mana in mana. Nu trebuie sa iti dai toata viata peste cap ca sa le gasesti, ci doar sa fii mai prezenta in tot ceea ce faci.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s