Cea mai mare greva din lume a elevilor impotriva schimbarilor climatice incepe astazi si in Romania!

Elevi din peste 50 de scoli vor protesta astazi, 20 septembrie, de la ora 16:00, in Parcul Cismigiu din Bucuresti. Protestele vor continua si in saptamana 23-27 septembrie in mai multe scoli din tara. Este cea mai mare greva pentru clima de pe Glob, la care au aderat pana acum milioane de elevi din scoli din toate colturile lumii, potrivit organizatorilor miscarii Global Climate Strike.

„Saptamana 20-27 septembrie este saptamana climei. La New York se discuta criza climatica in care ne aflam. La nivel mondial au loc manifestatii pe durata intregii saptamani pentru a convinge Natiunile Unite sa declare stare de urgenta climatica.

De ce este important sa se declare stare de urgenta climatica? Pentru ca in momentul in care apare o stare de urgenta, se aloca resurse și fonduri pentru a actiona in acea directie.”, explica Fridays for Future Romania, organizatorii protestului, in anuntul evenimentului de pe Facebook.

Tot pe 20 septembrie are loc si Greva Digitala pentru Clima, la care peste 1000 de site-uri si companii din intreaga lume si-au anuntat participarea. Potrivit edupedu.ro, site-uri precum Tumblr, Imgur si WordPress s-au alaturat acestei miscari prin donarea spatiilor pentru anunturi, distribuirea informatiei online sau afisarea de bannere prin care anunta greva.

In Romania, portalul dexonline.ro a fost printre primii care si-au anuntat participarea la protestul Global Climate Strike, acestia oferind si cateva informatii utile celor care se intreaba care sunt efectele schimbarilor climatice.

Care sunt efectele schimbarilor climatice? (potrivit dexonline.ro)

Clima a variat mult de-a lungul timpului, insa variatiile din prezent au un ritm mult mai accelerat decat episoadele din trecut. Cei mai multi oameni de stiinta sunt de parere ca schimbarile climatice actuale sunt provocate de activitati omenesti:

• Emisiile de gaze cu efect de sera, care sunt cauzate de industrie si agricultura schimba si ameninta planeta;
Defrisarile in masa afecteaza grav ecosistemele si chiar daca natiunile s-au angajat cinn 2014 sa injumatateasca defrisarile pana in 2020, ele continua sa creasca;
Cresterea populatiei coreleaza cu distrugerea mediului. Motivul? Mai multi oameni emit mai multe gaze cu efect de sera, consuma mai multe resurse si mai mult spatiu.

Efectele schimbarilor climatice

• Cresterea temperaturii medii globale. Am depasit deja 1 °C fata de perioada preindustriala. Limitarea incalzirii la 1,5 °C sau 2 °C cere masuri drastice si sustinute din partea tuturor natiunilor, dar acest lucru nu se intampla. Acordul de la Paris pretinde deja prea putin, iar natiunile nu se grabesc deloc sa-i implementeze prevederile. Daca continuam sa ignoram problema, traiectoria curenta a emisiilor de CO2 va incalzi Pamantul cu circa 3 °C pana in anul 2100. Aceasta este o estimare extrem de conservatoare, iar an de an modele mai bune de calcul produc estimari tot mai pesimiste.

Disparitia speciilor de animale si plante. Omenirea a ras de pe fata Pamantului 60% dintre animalele vertebrate din 1970 și pana astazi. Viteza cu care speciile dispar este astazi de zeci sau sute de ori mai mare decat media ultimelor 10.000.000 de ani.

Cresterea nivelului marii. Pe traiectoria curenta a emisiilor de gaze cu efect de sera, nivelul marii va creste cu 52-98 cm in acest secol. Un studiu din 2019 nu exclude varianta cresterii cu peste 2 m, ceea ce ar dezlocui 187 de milioane de oameni.

Schimbarea frecventei si duratei precipitatiilor si ale fenomenelor extreme. Schimbarile climatice vor amplifica distributia prezenta a precipitatiilor (in zonele umede va ploua mai mult, iar in zonele aride va ploua mai putin). Furtunile care astazi se petrec doar in zona Ecuatorului vor incepe sa apara si la latitudini mai inalte. Episoadele de canicula vor deveni tot mai frecvente si mai intense.

Acidifierea oceanelor. O parte din bioxidul de carbon emis de omenire se dizolva in oceane. Aceasta are ca efect cresterea aciditatii, cu reverberatii majore asupra ecosistemelor. Dincolo de devastarea adusa vietii marine, si impactul asupra omenirii va fi major, fiindca peste un miliard de oameni depind de viata marina pentru aportul de proteine.

Topirea ghetarilor si a calotelor polare. Intrucat regiunile arctice și antarctice se incalzesc mai repede decat media globala, topirea ghetii la cei doi poli spulbera record dupa record.

Itsy Bitsy sustine Global Climate Strike

Realitatea este alarmanta, asa ca Itsy Bitsy participa la Global Climate Strike. De la ora 16:00, la Itsy Bitsy FM, Marius Constantinescu, realizatorul emisiunii Happy Music, va fi alaturi de elevi la ceea ce se anunta a fi cea mai mare greva pentru clima de pe Glob si va transmite informatii la cald ascultatorilor Itsy Bitsy chiar din mijlocul protestului.

De asemenea, supereroul ecologist Spark va avea o emisiune speciala in intervalul 16:00-18:00, in care le va vorbi copiilor (si adultilor) despre schimbarile climatice si efectele pe care actiunile noastre le au asupra Planetei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s