10 idei de Leapsa

Din toate jocurile copilariei, Leapsa este unul dintre cele mai creative. Regulile fiind atat de simple, iti permit sa inventezi si tu unele noi. Iata 10 idei de Leapsa, de la care poti porni pentru a-ti face propriile tale jocuri!

Leapsa se poate juca oricand si cu oricine – cu prietenii in parc, in curtea scolii alaturi de colegi sau intr-un moment de joaca in familie.

Cum se joaca leapsa?

Cum spuneam, regulile sunt simple. Este nevoie de cel putin 3 jucatori, desi cel mai amuzant este cand se strang cat mai multi. Se face o numaratoare, in urma careia se alege prinzatorul, adica jucatorul care trebuie sa ii alerge pe ceilalti. Cand esti prins, este randul tau sa ii fugaresti pe jucatori si sa prinzi pe cineva. Simplu, nu-i asa?

Pe cat de amuzant este, acest joc este si o super metoda de a te mentine in forma, pentru ca principala cerinta este sa alergi.

In plus, daca iti lasi imaginatia sa zboare, poti inventa reguli noi, de obicei legate de apararea de cel care te vaneaza. Iata 10 idei de reguli pentru Leapsa. Iti propun ca, dupa ce le citesti (si chiar le si joci), sa iti incurajezi copilul sa gaseasca si el idei noi.

10 idei de leapsa

Leapsa pe inghetate

 Cand un jucator este prins, acesta trebuie sa inghete in pozitia in care a fost atins. Poate fi dezghetat, daca este atins de un alt jucator (unul dintre cei care nu vaneaza – da, pot fi mai multi). Cand toti jucatorii au fost inghetati, se alege un nou prinzator.

Leapsa pe tunel

Cand un jucator este prins, acesta ramane pe loc, cu picioarele departate. Poate alerga din nou, cand un alt jucator trece printre picioarele sale. Cand toti jucatorii au fost prinsi, se alege un nou alergator.

Leapsa pe perechi

 De data asta, doi jucatori sunt prinzatorii. Cei doi se tin de mana in timp ce ii vaneaza pe ceilalti. Cand ating pe cineva, acea persoana se ia de mana cu primii doi. Cand mai ating pe cineva, grupul de patru se desparte in doua grupuri de cate doi vanatori. Si tot asa, pana cand toti cei fugariti s-au transformat in perechi de vanatori.

Leapsa pe sir 

Regulile sunt cam la fel ca mai sus, insa, de aceasta data, vanatorii nu se mai despart in grupuri. Fiecare jucator prins se alatura sirului de vanatori, pana cand fac un lant din toti jucatorii. (Sa vezi cat de complicat este sa alergi cu inca 10 de mana!)

Leapsa pe bandaj

Cand un jucator este prins, isi pune mana peste locul in care a fost atins, ca si cand ar fi un bandaj. Acesta continua sa alerge. Daca a fost atins a doua oara, isi pune si cealalta mana pe locul nou. A treia oara cand este prins inseamna ca el devine vanatorul.

Leapsa pe coate

Toata lumea, mai putin doi jucatori, se prinde brat la brat. Din cei doi jucatori ramasi, unul este vanatorul si celalalt este cel vanat. De fiecare data cand cel vanat se uneste cu lantul de jucatori, jucatorul aflat la celalalt capat iese din grup si devine el persoana vanata. Daca cel alergat in acel moment este prins, el devine vanatorul.

Leapsa testoasei

Pentru a nu fi prins, un jucator poate sa se puna pe spate, cu bratele si picioarele in aer. Totusi, poate sta asa doar 10 secunde.

Leapsa pe culori

Pentru a nu fi prins, un jucator spune numele unei culori. Atentie! Nu poate sa repete culoarea altui jucator, iar protectia dureaza doar pana cand vanatorul se duce spre alt jucator.

Leapsa pe coco(tate)

Pentru a nu fi prins, un jucator se suie intr-un copac sau pe o banca sau pe un gard mai lat – pe orice, doar sa nu aiba picioarele pe pamant. Insa nu poate sta acolo mai mult de 10 secunde.

Leapsa naufragiatilor

Inainte de a incepe jocul, desenati cu creta pe asfalt niste cercuri; acestea vor fi zonele sigure. Trebuie sa fie cu un cerc mai putin decat numar de jucatori alergati (vanatorul nu se pune la socoteala). Cand un jucator se afla in zona sigura, acesta nu poate fi atins de prinzator. Doar un jucator poate fi intr-o zona sigura la un moment dat. Jucatorii pot sta in zonele sigure doar cate 10 secunde o data.

Mai ai si alte idei pentru Leapsa? Spune-ne in rubrica de comentarii.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Un comentariu la „10 idei de Leapsa”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s