Viata secreta a copilului tau: Campania care adreseaza fenomenul bullying

Viata secreta a copilului tau: Campania care adreseaza fenomenul bullying

Itsy Bitsy si GMP PR lanseaza campania Viata secreta a copilului tau, o initiativa care isi propune sa ajute copiii, parintii si profesorii din Romania sa lupte impotriva bullying si cyberbullying.

Scoala si retelele sociale au devenit terenuri de joaca pentru bullying, respectiv cyberbullying (hartuirea din mediul online). Sunt fenomene extrem de raspandite la nivel mondial, care au luat amploare si in Romania. Ca urmare a efectelor devastatoare pe care bullying-ul si cyberbullying-ul le pot avea in dezvoltarea copiilor, tot mai multi parinti sunt alarmati si au nevoie de sustinere in schimbarea mentalitatii.

Astfel, grupul de initiativa invita familiile cu copii (5-12 ani) pe 13 mai la primul atelier parinte-copil, sustinut de psihologi si psihoterapeuti despre bullying si cyberbullying, marcand astfel startul campaniei.

Bullying ca teroare in curtea scolii

Statisticile arata ca 82% dintre situatiile de bullying au loc in institutiile de invatamant. In Romania, 1 din 3 copii a fost umilit in fata colegilor, iar cei mai afectati de acest abuz emotional sau fizic sunt baietii cu varste intre 9 – 12 ani. Cu astfel de fenomene copiii se confrunta din ce in ce mai des, incepand chiar de la gradinita, cu consecinte care pot fi ireversibile in dezvoltarea lor.

„Studiile internationale arata ca in 75% dintre cazurile in care s-a intervenit bullying-ul s-a oprit. Astfel, cel mai important rol il joaca martorii fenomenului de bullying si lor o sa incercam sa ne adresam pe tot parcursul campaniei. Ne propunem ca pana la finalul anului sa putem avem o comunitate de parinti, copii si profesori apta sa lupte cu forte proprii impotriva bullying-ului si destul de puternica pentru a interveni atunci cand observa un astfel de fenomen”, declara Ana Maria Diceanu, Senior Partner GMP PR.

„Bullying-ul este o problema cu care se confrunta copiii inca de la gradinita si care se agraveaza odata cu intrarea la scoala. Din pacate, cei mari nu isi dau seama de gravitatea situatiei si nu intervin pentru a preintampina sau a stopa fenomenul de bullying intre copii. Surprinzator, dar toti copiii sufera: atat copiii-victima, cat si cei martori, ba chiar si copiii-abuzatori. Pentru ca inainte de a deveni abuzator, acel copil a fost o victima a cuiva si a invatat pe pielea lui cum e sa fii abuzat, iar acum se apara atacand. Si pentru ca bullying-ul este o problema reala neconstientizata inca, ne-am propus sa fim de ajutor parintilor si sa ii informam despre gravitatea fenomenului si despre cum isi pot ajuta copiii, indiferent in ce tabara se afla acestia: victime, abuzatori, martori, pentru ca sanatatea emotionala a tuturor acestor copii este afectata si asta influenteaza calitatea vietii lor personale si profesionale”, adauga Nadia Tataru, co-fondator si director Radio Itsy Bitsy.

Cyberbullying – traume pe internet

Mai mult, in contextul raspandirii accesului la internet la varste tot mai mici, specialistii atrag atentia asupra celui mai recent fenomen de hartuire prin intermediul tehnologiei – cyberbullying. Statisticile arata ca 6 din 10 tineri vor experimenta cyberbullying in viitorul apropiat.

„246 de milioane de copii la nivel global sunt anual victime ale bullying-ului. Romania se afla din pacate pe harta cyberbullying-ului pe primul loc in Europa, cu o incidenta a fenomenului de 37.3%. Inca de mici, copiii au conturi de mail, facebook si youtube. Toate aceste canale sunt surse sigure de bullying. Parintii trebuie sa se implice in viata online a copilului, iar cei mici trebuie sa inteleaga puterea cuvintelor online. Prin aceasta campani, ne propunem sa spunem DA bullying-ului: DA constientizarii, DA interventiei, DA implicarii”, spune Ana Maria Diceanu.

Psihologii atrag atentia parintilor si profesorilor sa se informeze asupra resurselor pe care le au la dispozitie pentru a-si ajuta copiii, invatand sa recunoasca in primul rand semnele bullying-ului.

Astfel, specialistii in psihologie si psihoterapie invita familiile la primul atelier parinte-copil despre bullying, care va avea loc pe 13 mai. Acesta isi propune pe de o parte sa ajute parintii sa gestioneze corect situatiile de bullying prin care trece copilul – si pe de alta parte sa se lucreze direct cu cei mici pentru a-si dezvolta empatia fata de ceilalti, ca principal mijloc de preventie al acestui fenomen. Inscrierile se pot face in limita locurilor disponibile pe http://www.protejamcopilaria.ro/evenimente/


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s