Studiu: Cat si de ce fumeaza adolescentii

Un nou studiu realizat pe adolescentii din Romania arata cum ajung tinerii sa fumeze, ce motive stau la baza deciziei lor si ce riscuri exista.

Potrivit cercetarii realizate de Open-I Research, la initiativa Educatia Azi, 22% dintre adolescentii cu varste intre 14 si 18 ani fumeaza regulat tutun, iar 8% au incercat macar o data marijuana.

Studiul Consumul de tutun si droguri in randul adolescentilor a fost desfasurat in perioada septembrie-octombrie 2015, si a fost realizat pe un esantion reprezentativ national urban, de 357 de adolescenti.

Mai mult de jumatate dintre cei intervievati au marturisit ca au inceput sa fumeze regulat dinainte de varsta de 15 ani.

Cercetarea mai releva si faptul ca parintii sunt o influenta foarte mare in decizia adolescentilor de a fuma, fie prin exemplul personal, fie prin absenta lor, fie prin relatiile disfunctionale sau situatiile traumatice. De asemenea, prietenii fumatori, din jurul adolescentilor, joaca un rol foarte mare in alegerile tinerilor.

Alte motive pentru care adolescentii incep sa fumeze, potrivit studiului Open-I, sunt curiozitatea si dorinta de experimentare.

Nevoia de stimulare si experimentare este specifica perioadei adolescentei si este amplificata de cresterea vizibila a stimulilor la care sunt expusi tinerii odata cu toate progresele economice”, a mentionat Adina Nica, Managing Director Open-I Research. „Mai mult decat atat, adolescentii isi doresc sa socializeze mai usor si cauta aprobare din partea modelelor pe care le au – fie ca acestea sunt din grupul de egali, fie ca sunt adulti. Astfel, comportamentul lor de consum de tutun sau droguri poate fi intarit atat de recompense sau aprecieri primite de la modele, cat si de dezaprobari primite de la anti-modele.In plus, tinerii percep tutunul si drogurile ca avand efect de reducere a anxietatii si a starilor emotionale negative.

Adolescentii fac totul pentru a fi acceptati de cstre cercul de prieteni, chiar dacă acest lucru presupune comportamente fata de care nu ar simti o atractie deosebita in mod normal”, sustine Dragos Cirneci, Senior Consultant Open-I Research. „Mai mult decat atat, adolescenta este ultima perioada de remodelare masiva a creierului, iar, ca urmare, tinerii sunt permanent sub imperiul emotiilor si impulsurilor. Astfel, fumatul si consumul de alcool pot fi folosite de catre acestia ca modalitati de reducere a stresului si reglare a emotiilor, dat fiind ca ambele duc la eliberarea de dopamina in circuitul recompensei din creier.”

Spre deosebire de consumul de tutun, tinerii romani consuma droguri mai degrabă in mod experimental si ocazional. Cei mai multi intervievati au raspuns ca nu au consumat droguri in ultima luna. Cea mai mica varsta de la care tinerii incep sa consume marijuana este de 12 ani, iar numarul lor creste dupa 15 ani. Desi cei mai multi au declarat ca nu consuma droguri de niciun fel, aproape toti sustin ca au printre cunoscuti pe cineva care a consumat droguri cel putin o data.

Pentru mai multe informatii asupra studiului Consumul de tutun si droguri in randul adolescentilor, poti consulta acest INFOGRAFIC.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s