Somnul bebelusilor: Cum dorm ei ziua

Somnul bebelusilor: Cum dorm ei ziua

Somnul bebelusilor nu se rezuma doar la noapte. Pentru o dezvoltare completa si armonioasa, ei au nevoie sa doarma in mai multe reprize. La Traieste Sanatos cu Simona, aflam despre importanta somnului de peste zi.

V-am mai spus ca un bebelus de pana la 1 an doarme, in medie, pana la 14 ore pe zi. Totodata, am mai vorbit si despre faptul ca somnul celor foarte mici are multe intreruperi, cauzate de diverse nevoi (foame, colici).

Acum, vrem sa punctam importanta somnului de peste zi. Cum sunt puii nostri influentati de faptul ca dorm in timpul zilei? Cat este bine sa doarma? Mona Ciurezu, specialist in somnul copilului si al adultului, ne ofera raspunsurile acum, la Traieste Sanatos cu Simona.

Somnul bebelusilor pe etape de varsta

Copiii au foarte multe reprize de somn, cand sunt foarte mici. Pe masura ce cresc, dorm mai putin timp si in mai putine intervale. Iata cam de cat somn au nevoie cei mici, in timpul zilei, in functie de varsta:

  • pana la 4 luni: copiii dorm cam in 3-5 reprize;
  • dupa 4 luni: raman 3 intervale de somn (exceptional, pot fi 4);
  • intre 6 si 9 luni: raman 2 momente de somn in timpul zilei;
  • intre 1 an si 1 an si 11 luni: ramane doar un somn de zi;
  • pana la varsta de 6 ani (intre 4-5 ani): ar trebui sa dispara total nevoia de somn de zi.

Cu toate acestea, cand vine vorba de somnul bebelusilor, este nevoie sa tinem cont de cateva reguli.

In primul rand, pana la 4 luni, puiul tau nu are un ceas biologic, asa ca este bine sa doarma cand si cat vrea el. (Si, da, asta va presupune multe treziri nocturne.)

Dupa 4 luni, primele 2 somnuri sunt foarte importante: primul este pentru odihna creierului, iar al doilea – pentru odihna corpului. Cel mic va avea nevoie de cel putin o ora pentru fiecare somn de zi.

Daca cel mic a ajuns la varsta de 4-5 ani, trebuie sa ne asiguram ca motivul pentru care nu vrea sa doarma la pranz este pentru ca, intr-adevar, copilul este pregatit sa renunte la aceasta repriza, nu pentru ca vrea sa se joace sau sa desfasoare activitati mai interesante.

Emisiune prezentata de SANADOR

Infiintat in anul 2001, SANADOR a cunoscut o dezvoltare continua, in prezent detinand mai multe clinici, laboratoare de analize medicale si cel mai mare spital privat multidisciplinar din tara, in care asigura tratament inclusiv pentru situatii de urgenta.

In cadrul Spitalului Sanador sunt disponibile 14 linii de garda 24/24: Cardiologie, neurologie, Obstetrica-ginecologie, ATI, Neonatologie, pediatrie, chirurgie generala, ortopedie-traumatologie, urologie, computer tomografie, ecografie, radiologie conventionala, laborator, medicina de urgenta


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s