Setea de sens

un proiect hidratat de Aqua Carpatica

Setea de sens este un podcast autentic și neconvențional despre marile întrebări care ne însoțesc zi de zi.

Marius Constantinescu și Valentina Vesler te invită într-o călătorie a descoperirii de sine, o pauză de bine și de reconectare în căutarea sensului existenței, printr-o serie de episoade care să te ghideze ori inspire în identificarea celor mai potrivite răspunsuri pentru creșterea și devenirea ta.

Nu ne propunem să oferim verdicte, nici sfaturi ori rețete definitorii, ci ne dorim să povestim deschis despre experiențe care ne-au clădit, ne-au împlinit sau ne-au oferit direcțiile pe care le căutam uneori. Toate din nevoia de a fi în contact cu noi înșine, cu sentimentele, emoțiile și simțirile noastre profunde.


Valentina Vesler e director de comunicare și PR. Cu o experiență de peste 25 ani în zona de comunicare, relații publice și publicitate, Valentina e atentă la poveștile care dau sens celor din jur și încearcă să le găsească pe cele mai potrivite în munca ei, în campaniile de promovare integrată sau în proiectele pe care le coordonează. Este constant în căutarea invovației, integrității și deontologiei în tot ce înseamnă mesaj de comunicare, încercând întotdeauna să facă dozajul ideal între principiile fundamentale și nevoile specificie ale brandurilor out-of-the box.

Marius Constantinescu este om de radio și gazda matinalului „Happy Music”, acolo unde, de luni până vineri transformă diminețile ascultătorilor aducându-le energie bună, muzică optimistă, umor de calitate, cât și recomandări din sfera de parenting, dezvoltare personală ori stare de bine. Dincolo de munca din studioul de emisie, Marius își dedică timpul și psihologiei, activând și ca terapeut sub supervizare. Este pasionat de filosofie, spiritualitate și caută să descopere o dimensiune profundă și autentică în toate experiențele pe care le trăiește.

Episodul 1 – Drumul spre autenticitate

O discuție sinceră despre sensurile pe care aceasta le poate căpăta pentru fiecare dintre noi și despre fina diferență sau poate chiar sinonimie dintre autenticitate și sinceritate.

Episodul 2 – Sacrificiul și iubirea necondiționată în relația cu copiii noștri

„Viața mea ești tu!”, „Am sacrificat totul pentru tine”, „Ești sensul existenței mele” „Te susțin necondiționat” – așa sună doar câteva dintre replicile pe care probabil mulți dintre noi le-am auzit de-a lungul timpului, sau pe care, în calitate de părinți, ne-am surprins rostindu-le.

Ce semnificație și impact pot avea aceste cuvinte asupra copiilor noștri și cum putem găsi echilibrul între împlinirea nevoilor personale și dorințele celor mici, aflăm în acest episod:

Episodul 3 – Dimensiunea spirituală a existenței

Fie că o definim drept credință, religie, spiritualitate, meditație, wellbeing sau pur și simplu călătoria spre sine, dimensiunea spirituală devine parte integrantă a existenței fiecăruia dintre noi. E felul nostru de a ne găsi calea, sensul propriei vieți.

Căutătorul există în fiecare dintre noi.

Despre căutarea trăilor autentice și cum ne putem întoarce la esențele și sursele care contează cu adevărat, aflăm din acest episod:

Episodul 4: Putem trăi cu adevărat doar „în bula noastră?”

Cum se vede lumea din bula noastră? Și ce se întâmplă dincolo de ea? Ne putem trăi viața exclusiv independent de ceilalți? Ne face asta mai fericiți sau avem nevoie de conectare cu cei din jur?

Sunt momente când avem senzația că devenim prizonierii blazării, ai resemnării și ai neputinței de a (mai) schimba realmente ceva în societatea în care trăim, în comunitățile în care creștem, în afara noastră. Ne simțim poate singuri, neînțeleși, neputincioși și încercăm să ne protejăm, îndepărtându-ne de contextele care credem că nu ne reprezintă și care ne îngreunează creșterea. În unele cazuri, însă, asta înseamnă izolare conștientă. Alteori găsim sensul de care avem nevoie în cercul nostru de prieteni, apropiati, de oameni pe ale căror idei le admirăm.

„Când nu poți să ieși din bula ta, invită oameni în bula ta” – este unul din îndemnurile pe care le primim în acest episod:

Episodul 5: Dragostea trece prin stomac?

Dragostea trece prin stomac? Potrivit ultimelor descoperiri științifice, chiar trece. Aparatul digestiv nu este doar unul de filtrare și eliminare, ci și unul senzitiv. Nu întâmplător simțim mii de fluturi în stomac atunci când ne îndrăgostim, devenim mult mai sensibili și mai conectați la emoțiile și senzațiile pe care le experimentăm. Fiindcă dragostea, sub toate formele ei, e vitală în viața noastră, e hrană pentru… suflet.

Despre cum putem crește relații sănătoase, cum și cât iubim și prin ce schimbări chimice și emoționale trecem de-a lungul timpului afli din episodul de mai jos, ascultând discuția dintre Marius Constantinescu și Valentina Vesler:

Episodul 6: Diferența dintre sine și ego

Există oare o diferență între ego și sine? Sau mai curând o confruntare între cele două? Cât de mult trăim în funcție de ce ne dictează ego-ul și cât lăsăm sinele adevărat să intervină în luarea unor decizii cu adevărat relevante pentru binele nostru și al celor de lângă?

Oamenii cred că o viață autentică este una în care pot face tot ce le dictează emoțiile și gândurile. Contrabalansând cu rațiunea. Între aceste extreme se află o varietate de relații diferite Ego-Sine, fiecare dintre acestea reprezentând o dinamică diferită între nevoile individului și nevoile celorlalți.

Cum păstrăm un echilibru între ele afli din discuția de mai jos:

Episodul 7 – Sensul și semnificația cuvintelor

Cuvintele sunt vehicule care transmit ce simțim, ce gândim, ce credem în raport cu experiențele din jurul nostru și ne ajută să le înțelegem sau fixăm mai bine în mintea noastră. De altfel, ne ajută să ne contectăm cu ceilalți, să-i descoperim într-un mod autentic.

Despre rolul și locul cuvintelor în mesajele pe care le comunicăm, dar și despre sensul lor și cum putem construi dialoguri sănătoase și eficiente, aflăm împreună în episodul de azi, cu Valentina Vesler și Marius Constantinescu:

Episodul 8 – Libertate versus reguli

Într-o lume aflată în continuă schimbare, este important să ne întrebăm cât de multă libertate putem avea fără a ne împiedica propria creștere sau fără a afecta dezvoltarea societății în ansamblul ei.

Libertatea și regulile sunt două concepte interdependente. Regulile ne sunt necesare pentru a putea funcționa sănătos în comunitate, pentru a exista ordine și siguranță în mediile în care trăim, pentru a ne păstra direcția. Iar libertatea este esențială în a permite oamenilor să își folosească creativitatea și să își îndeplinească aspirațiile personale.

Miza nu este aceea de a aboli regulile în integralitate, ci de a alege pe care dintre ele să le urmăm, în beneficiul personal și pentru a respecta nevoile celor de lângă noi.

Află dacă poate exista cu adevărat un echilibru între cele două concepte sau totul ține de perspectiva personală:

Episodul 9 – Alegere și discernământ

În episodul de astăzi vorbim despre alegerile din viața noastră, despre procesul continuu de lucru conștient cu noi înșine și despre cum putem lua deciziile potrivite și sănătoase pentru noi și cei dragi, apelând la resursele pe care le avem disponibile în fiecare etapă a dezvoltării noastre și făcând distincția între protecție și nevoia de control.

Cât la sută din deciziile pe care le luăm zi de zi e influențat de filtrul personal și cât de factorii externi?

Episodul 10 – Etică și morală

Valorile etice și cele morale se transmit din generație în generație sau se configurează în funcție de timpurile pe care le trăim?

Marius Constantinesu și Valentina Vesler îți povestesc mai jos despre etică și morală, despre cum fiecare civilizație și cultură are sisteme de valori diferite, construite pe baza experiențelor și interacțiunilor pe care membri comunității le au, dar și despre cum defineau marii filozifi acești termeni și cum o facem noi astăzi. Urmărește discuția lor mai jos:

Episodul 11 – Fragilitatea emoțională a copiilor

Uneori, cea mai mare frică a părinților este gândul că vulnerabilitățile lor personale se propagă pe umerii copiilor. Dar care sunt, cu adevărat, provocările pe care le înâmpină cei mici zi de zi?

În episodul de mai jos, Marius Constantinescu și Valentina Vesler vorbesc despre iubire, compasiune, comunicare sănănătoasă în relația cu copii, dar și despre încredere – încrederea că micuții noștri sunt suficient de puternici să răzbească, dacă noi le oferim spațiul și libertatea necesare. Iar asta se întâmplă, în primul rând, prin construirea siguranței de sine a părintelui.

Episodul 12 – Ținem pasul cu noile generații?

Conflictele și diferențele dintre generații au generat întotdeauna subiecte actuale de dezbatere, au născut schimbări în societate, au înlocuit preconcepții și perspective de a vedea lumea. Ce s-a schimbat însă în realitatea copiilor noștri, în setul lor de valori față de reperele pe care le-am avut noi în creșterea noastră? Putem înțelege cu adevărat nevoile lor? Cine la cine ar trebui să se adapteze? Noi la ei sau ei la noi?

Dacă și tu ruminezi la toate aceste întrebări, atunci te invităm să urmărești episodul de astăzi și să descoperi ce au să-ți împărtășească Marius Constantinescu și Valentina Vesler.

Episodul 13 – Avem nevoie de modele?

Pe tine cine te inspiră? Și care sunt oamenii pe care ți i-ai păstrat drept model de-a lungul timpului, indiferent de experiențele prin care ai trecut? Se spune că „suntem rezultatul tuturor informațiilor care se regăsesc în jurul nostru și al întâlnirilor pe care le avem”. Asta ne definește și ne îmbogățește.

Despre întâlniri revelatorii, dar și despre cum stilul nostru de viață, parcursul profesional sau cel social pot fi puternic influențate uneori de personalități pe care le admirăm, povestesc Valentina Vesler și Marius Constantinescu în episodul de mai jos:

Episodul 14 – Cultura și valorile comunității

Locul în care creștem, muncim, iubim, ne dezvoltăm – comunitatea – este un spatiu în care stabilim conexiuni puternice, un mediu pe care-l putem influența și care la rândul său ne impactează existența. Când oamenii au scopuri comune și se unesc pentru a le exprima pe același ton, ei pot aduce îmbunătățiri semnificative în comunitățile în care trăiesc, militând pentru schimbări pozitive în zonele care au cel mai mare nevoie de ele. Despre cum identificăm valorile comunității din care facem parte afli urmărind discuția de mai jos:

Episodul 15 – Despre perfecțiune

Este perfecțiunea cu adevărat posibilă? Sau rămâne doar o iluzie pe care o căutăm fără încetare în călătoria personală de dezvoltare? Urmărește discuția dintre Valentina Vesler și Marius Constantinescu și află despre conceptul de perfecțiune, despre presiunea socială de a ne încadra în anumite tipare, în toate aspectele vieții noastre, precum și despre cum această grabă ne poate afecta starea de bine și încrederea în sine:

Episodul 16 – Cum ne creștem copiii într-o lume impredictibilă

Cum reușim să facem față valului de informații care vin spre noi – good news și fake news, tragedii, calamități naturale, schimbări politice, climatice etc.? Cum ne impactează viețile și ne alimentează frici? Și, mai ales, cum reușim să depășim incertitudinea și să ne creștem copiii în siguranță? Află răspunsuri la aceste întrebări urmărind discuția dintre Valentina Vesler și Marius Constantinescu:

Episodul 17 – Echilibrul emoțional

Uneori poate fi dificil să îți găsești, să îți recapeți și să îți păstrezi echilibrul emoțional. Este ca mersul pe sârmă. Ai nevoie de multă grijă, de atenție, de capacitatea de a gestiona într-o manieră sănătoasă stimulii externi și, desigur, de mult exercițiu. Urmărește-i pe Valentina Vesler și Marius Constantinescu povestind despre integrarea emoțiilor, asimilarea experiențelor trăite și ce poți face astfel încât să fii mai bine cu tine în fiecare zi.


Setea de sens – un proiect hidratat de AQUA Carpatica


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s