Sapte evaluari in 12 ani de scoala

Din clasa pregatitoare pana in a XII-a, elevii vor fi evaluati de sapte ori. In plus, se reintroduce admiterea la liceu.

Noua lege a educatiei aduce modificari semnificative in privinta examenelor si evaluarilor prin care trec elevii. Reprezentanti ai Ministerului Educatiei spun ca scopul este acela de a-i indruma, pe baza evaluarilor, spre studiile care li se potrivesc.

Prima evaluare are loc la finalul clasei pregatitoare si consta intr-un raport cu informatii despre dezvoltarea fizica si socio-emotionala, cognitiva, de limbaj etc. La finalul clasei a II-a, se evalueaza competentele fundamentale: scris-citit si matematica, iar pe baza rezultatelor se realizeaza un plan individualizat de invatare. Rezultatele evaluarii sunt comunicate doar parintilor.

La finalul clasei a IV-a, are loc o evaluare nationala a competentelor dobandite in ciclul primar, la care participa doar un esantion reprezentativ de elevi. Ei vor sustine o proba la limba si comunicare, alta la matematica si stiinte. Si aceste rezultate se comunica doar parintilor.

Urmatoarea evaluare are loc la finalul clasei a VI-a, la limba si comunicare, respectiv matematica si stiinte. Prima proba va cuprinde limba romana si limba moderna I, iar pentru elevii din clasele cu predare in limbile minoritatilor va include si limba materna.

Finalul clasei a IX-a va presupune emotii duble pentru elevi. Ei vor sustine evaluarea nationala in forma noua, iar daca vor sa intre la un liceu unde exista concurenta, vor da si examen de admitere, la o proba aleasa de liceu. Acest examen inseamna 30% din media finala, restul fiind reprezentat de portofoliul educational, media de absolvire si media de la evaluarea nationala.

Incepand cu anul scolar 2015-2016, examenul de bacalaureat va cuprinde urmatoarele probe: Proba A, orala, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba romana; Proba B, orala, de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare in limba materna; Proba C, orala, de evaluare a competentei lingvistice la doua limbi straine; Proba D, orala-de evaluare a competentelor digitale; Proba E, scrisa, de evaluare a competentelor la limba si literatura romana, limba si literatura materna si alte doua probe diferentiate in functie de profil.

La profilul real se da examen din matematica si, la alegere – fizica, chimie sau biologie, iar la uman: o limba straina si, la alegere- geografie, istorie sau stiinte socio-umane.

Sursa: Evz.ro


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s