Raport World Vision: 1 din 2 parinti cred ca lovirea e pentru binele copilului

Raport World Vision: 1 din 2 parinti cred ca lovirea e pentru binele copilului

Fundatia World Vision Romania a lansat raportul de cercetare De ce lovim copiii?” – primul raport care cuprinde o caracterizare a principalelor 7 tipologii de parinti din Romania care probeaza o atitudine violenta fata de propriii copii precum si motivele invocate cel mai frecvent de parinti pentru a justifica lovirea copilului.

Scopul raportului de cercetare „De ce lovim copiii?” este de a oferi o cheie de interpretare cu privire la incidenta comportamentelor violente asupra copiilor. Analiza se concentreaza pe atitudini fata de violenta si ofera o perspectiva clara asupra factorilor declansatori care duc la violenta parintilor asupra propriilor copii. Totodata, studiul cuprinde si o analiza privind efectele pe termen lung ale violentei atat asupra copilului cat si asupra societatii.

Citeste tot raportul aici.

Raportul “De ce lovim copiii?” arata ca doar 1 din 10 (9%) parinti romani nu si-ar lovi niciodata copilul; atitudinea violenta fata de copii se regaseste portretizata in 7 tipologii distincte de parinti care justifica violenta in moduri diferite:

  • 1 din 2 parinti (51%) cred ca lovirea este pentru binele copilului;
  • 1 din 10 (10%) considera ca lovirea apare din cauza copilului;
  • 8% ar lovi copiii dar nu ar vrea ca acest lucru sa se afle;
  • 8% invoca motivații religioase;
  • 6% lovesc copiii gratuit, fara motiv;
  • 5% afirma ca ar lovi copilul pentru ca toata lumea face la fel;
  • 3% se simt foarte vinovati dupa ce lovesc.

Citeste tot raportul aici.

„In mod paradoxal, desi romanii considera violenta asupra copilului ca fiind a treia problema sociala din Romania, dupa saracia extrema si calitatea educatiei, raportul arata ca peste jumatate dintre parinti nu considera ca o palma la fund este o forma de violenta iar peste 90% cred ca violenta este doar atunci cand lovirea provoaca vanatai si cicatrici sau cand parintii isi bat copilul fara motiv”, a declarat Daniela Buzducea, Director National World Vision Romania. Toate studiile privind efectele violenței asupra copilului ne arata ca este imperativ sa reconsideram aceasta atitudine fața de copii și ca noi toți, ca societate, avem nevoie de o schimbare care trebuie sa inceapa cu copiii noștri”.

Astfel, raportul mai arata ca desi s-au inregistrat progrese privind mentalitatea romanilor cu privire la lovirea copiilor (parintii nu mai cred ca Bataia e rupta din Rai”), fenomenul violentei asupra copiilor continua sa persiste si pentru ca 82% dintre parinti se asociaza proverbului „Rufele murdare se spala in familie”, iar 76% dintre respondenti afirma ca au fost supusi unor comportamente violente in copilarie, ceea ce sugereaza perpetuarea inter-generationala a violentei asupra copilului.

Cercetarea de fata a fost realizata de catre Reveal Marketing Research pentru Fundatia World Vision Romania si face parte din campania nationala de constientizare publica cu privire la violenta asupra copilului, pe care World Vision Romania o deruleaza, ca parte a campaniei globale It takes a world to end violence against children a World Vision International.

La nivel global s-a creat Parteneriatul Global pentru Eliminarea Violentei asupra Copilului, sub umbrela Organizatiei Natiunilor Unite. Din Parteneriatul Global fac parte guverne, ONG-uri, agentii ONU, universitati si agenti economici din intreaga lume. In cadrul Parteneriatului Romania si-a asumat rolul de tara campion si a lansat deja aceasta campanie in luna martie a acestui an.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s